10 Python One-Liners utile pe care trebuie să le cunoașteți

Python Code
⏱️ 12 min read

Deși a trecut cu mult peste 30 de ani de la lansare, Python rămâne unul dintre cele mai relevante limbaje de programare de nivel înalt existente. Mulți dezvoltatori vor opta să folosească acest limbaj pentru a realiza aplicații care pot fi întreținute cu ușurință și care necesită o mână minimă pentru a funcționa într-un număr de sisteme de operare și distribuții de Linux.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale lui Python este abilitatea sa de a se învârti (punctul de cuvinte pe deplin) în jurul unei mulțimi de convenții găsite în alte limbi, cu puțin efort din partea programatorului, permițându-vă să compuneți mici „ghilituri” incredibil de simple pentru a finaliza treaba. Iată câteva exemple!

1. Schimbați variabilele

Deoarece nu trebuie să vă ocupați de lucruri obositoare, cum ar fi adresele din memorie, schimbarea variabilelor dvs. poate fi făcută într-o singură linie simplă:

x, y = y, x

Doar separați fiecare variabilă cu o virgulă și schimbați-le!

Iată cum ar arăta conceptul într-un fragment:

x = 1 
y = 4
x, y = y, x
print(x,y)

Rularea acestui lucru în consolă ar trebui să scoată „4 1”.

Python Swapvalue

2. Faceți un Factorial rapid de șervețel

Instrumentele matematice ale lui Python permit unui cod foarte creativ pentru a efectua calcule altfel complexe. De exemplu, care este cel mai rapid mod de a găsi numărul de moduri în care un număr de obiecte pot fi aranjate? Faceți un factorial. Cu reduce() sunați, puteți găsi rapid răspunsul!

reduce(lambda a, b: a * b, range(1, x+1)

Acest apel va calcula factorialul oricărui număr pe care l-ați definit anterior în „x”.

Nu uita asta reduce() este o componentă a Al lui Python functools bibliotecă. Iată cum arată codul într-un fragment:

from functools import reduce
x = 12
print(reduce(lambda a, b: a * b, range(1, x+1)))

Consola dvs. ar trebui să scoată 479001600 din acest calcul special. Continuă și fă „x” orice vrei!

Python Reduce
10 Python One-Liners utile pe care trebuie să le cunoașteți

3. Inițializați și declarați mai multe variabile

Regulile de sintaxă ale lui Python vă permit să faceți lucruri destul de sălbatice. De exemplu, inițializați și declarați câte variabile doriți dintr-o singură mișcare. Acest lucru spre deosebire de a face acest lucru linie cu linie.

x, y, z = 16, 78, 195

Imprimați-le și veți ajunge cu „16 78 195”. Lucrul frumos este că nici măcar nu trebuie să vă restrângeți la declararea unui tip de variabilă într-o linie. Înlocuiți declarația „y” cu un șir precum „Hi” și va fi bine!

Python Multideclare
10 Python One-Liners utile pe care trebuie să le cunoașteți

4. Deschideți și citiți un fișier

Python vă cere să repetați un fișier linie cu linie, așa cum ați proceda în multe alte limbi. Chiar și așa, vă oferă posibilitatea de a implementa întreaga funcție de deschidere și citire a fișierului într-o singură linie de cod:

[line.strip() for line in open('file.txt')]

Acum, dacă vreau doar să afișez textul propriului fișier de configurare bash implicit, iată ce aș scrie:

[print(line.strip()) for line in open('/home/miguel/.bashrc')]
Python Readfile

5. Scrieți într-un fișier

La fel ca în cazul citirii unui fișier, procesul de scriere a unui fișier este destul de simplu în acest limbaj ingenios.

with open("file.txt",'a',newline='\n') as f: f.write("This is a new line in a file")

The cu declarația din Python vă permite să evitați bătaia de cap de a fi nevoit să închideți mânerul fișierului. Prin urmare, nu va intra în conflict cu alte aplicații care ar încerca să-l acceseze în timp ce a ta este deschisă.

Acum puteți folosi linia pe care ați învățat-o pentru a citi un fișier pentru a verifica dacă acea linie a fost adăugată corect!

[print(line.strip()) for line in open('file.txt')]
Python Filewrite
10 Python One-Liners utile pe care trebuie să le cunoașteți

6. Creați o listă de numere în intervale

În mod similar cu modul în care funcționează alte limbaje de scripting precum LUA, Python vă permite să generați liste pre-populate, atâta timp cât operațiunile conduc la un rezultat previzibil. În acest fragment, creăm o listă de 10 numere întregi cuprinse între 0 și 9:

lst = [i for i in range(0,10)]

Imprimarea acestei liste va produce o listă de numere separate prin virgulă cu parametrii discutați mai devreme.

Python Listrange

7. Afișați toți utilizatorii (în Linux/Unix/BSD)

Te-ai întrebat vreodată câte nume de utilizator există de fapt în instalarea ta Linux particulară? Python are o modalitate excelentă de a face acest lucru într-o singură linie, deschizând fișierul „/etc/passwd”. Tot ce trebuie să facem în acest caz este să decupăm totul de la primele două puncte („:”) în fiecare rând în continuare.

print('\n'.join(line.split(":",1)[0] for line in open("/etc/passwd")))

Dacă nu ați căutat în acel fișier, ați putea fi surprins să descoperiți că există mult mai mulți utilizatori creați de sistemul dvs. decât cel cu care vă conectați și utilizatorul root.

Lista utilizatorilor Python

Listele de utilizatori sunt în mod normal atât de lungi, deoarece sistemul își creează propriile forme de autentificare pe baza serviciilor pe care le executați.

8. Generați o parolă aleatorie

Ca orice limbaj care se respectă, Python vă permite să randomizați lucrurile, dar nu poate să nu ducă lucrurile cu un pas mai departe și să vă permită să faceți acest lucru pentru a genera o parolă într-o singură linie. Desigur, este unul foarte lung..

pwd = 'ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789 %^*(-_=+)'; print(''.join([pwd[random.randint(0,len(pwd)-1)] for i in range(32)]))

Acest fragment special va genera o parolă de 32 de caractere care permite spații. Ajustați după bunul plac. Dacă nu doriți un spațiu în parolă din orice motiv, eliminați spațiul din declarația șirului. Nu uitați să importați biblioteca „aleatorie”, altfel codul dvs. nu va funcționa!

Parola Python

9. Găsiți instanțe de orice în text

Dacă citiți un fișier mai lung și încercați să aflați câte instanțe ale unei anumite expresii există în el, există o mică zinger pentru asta:

import re; len(re.findall('d','The dumb lazy cat doesn\'t know how to hunt birds.'))

În acest exemplu particular, încercăm să aflăm de câte ori apare litera „d” în șirul care o urmează. Prin imprimarea rezultatului, consola ne informează că există 3 instanțe ale scrisorii. Puteți face acest lucru cu cuvinte întregi și puteți căuta într-un fișier.

Instanțe Python
10 Python One-Liners utile pe care trebuie să le cunoașteți

10. Convertiți expresiile hexazecimale în text simplu

Cu puțină magie iterativă, este posibil să convertiți codul hexazecimal în text simplu într-o expresie simplă:

print(''.join(chr(int(''.join(i), 16)) for i in zip(*[iter('576f772c2049276d2077726974696e6720696e2068657861646563696d616c21')]*2)))

Mormanul mare de farfurie dinăuntru iter() este o expresie hexazecimală în care acest cod o transformă în citire, „Uau, scriu în hexazecimal!”

Python Hexazecimal
10 Python One-Liners utile pe care trebuie să le cunoașteți

întrebări frecvente

Cât de dificil este Python în comparație cu alte limbi?

Deși are unele defecte specifice unor stiluri de codare, Python oferă o atmosferă mult mai prietenoasă pentru începători decât alte limbi datorită flexibilității sale cu tipuri variabile. Este o limbă interpretată, așa că nu are nevoie de tine să faci față oboselii de a aloca memorie manuală și de a te asigura că este eliberată atunci când nu mai este folosită.

Python este stabil?

Dezvoltatorii Python sunt puternic împotriva ideii de a invalida codul vechi cu versiuni noi și, din punct de vedere istoric, au fost foarte atenți să asigure compatibilitatea cu codurile mult mai vechi. În 2005, comunitatea Python a trebuit să se confrunte cu o problemă dificilă ca reduce() și o serie de alte funcții au fost eliminat din biblioteca standard și a trebuit să fie importat dintr-un altul începând cu Python 3000. În general, aceste lucruri sunt anunțate și dacă codul nu mai rulează corect, consola oferă informații utile care vă permit să aflați de ce și să faceți ajustări în consecință.

Care este cel mai bun mediu de dezvoltare pentru Python?

Dacă doriți să utilizați un mediu de dezvoltare integrat pentru Python, există câteva opțiuni pentru dvs. care funcționează pe toate sistemele de operare:

  • PyCharm – Folosește-l dacă ești serios să te dedici lui Python. Acest IDE este specializat doar în Python și conține un număr semnificativ de instrumente și biblioteci care vă pot ajuta să codificați fluid.
  • Cod Visual Studio – Dacă doriți să vă ramificați în cele din urmă și să învățați alte limbi, VSCode (cunoscut în Linux uneori sub numele de Code – OSS și în Arch Linux ca pachetul „cod”) oferă o mulțime de funcții, precum și un compilator integrat pentru un excelent varietate de limbi.
  • Vim – permite editarea rapidă a textului complex din interiorul oricărui emulator de terminal. Are o curbă mare de învățare, dar ar trebui să fie în arsenalul fiecărui programator.

Credit imagine: Pixabay Toate capturile de ecran de Miguel Leiva-Gomez

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x