Primele sunt incitante, dar pot fi și copleșitoare. Când am început prima mea slujbă de programare, știam că trebuie să învăț mult din punct de vedere tehnic. Dar ceea ce nu mi-am dat seama este că există multe alte abilități de care trebuie să fii un dezvoltator bun în afară de codificare. Stăpânirea fiecăruia dintre acestea este esențială pentru accelerarea creșterii carierei. Cu cât le înveți mai devreme, cu atât mai repede vei renunța la acel titlu „junior”.

Faceți: găsiți un mentor?

Găsiți pe cineva (sau mai multe persoane) în afara companiei dvs. de la care puteți pune întrebări și să primiți sfaturi. Mentorii din cadrul companiei dvs. sunt minunați și importanți și ei, dar aș recomanda să găsiți cel puțin o persoană în afara muncii de la care să puteți învăța. Vor avea o părere imparțială și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la orice conflict de interese, astfel încât să vă puteți simți cu adevărat confortabil întrebând orice.

Cum să găsești un mentor? Acesta ar putea fi un post întreg în sine. Dar versiunea rapidă este: mergeți la întâlniri, participați la evenimente tehnologice și prezentați-vă oamenilor, urmăriți-le și informați oamenii că sunteți nou în industrie și căutați un mentor. Ai fi surprins cât de mult străinii sunt dispuși să ajute.

Nu faceți: vă fie frică să puneți întrebări ❓

Obișnuiam să cred că a pune întrebări era un semn de slăbiciune. Că mi-ar dezvălui lipsa de experiență. Acum, îmi dau seama că a pune întrebări este o parte esențială a programării. Lasă-mă să explic.

Există mii de cuvinte cheie, și mai multe sunt adăugate în fiecare zi. Chiar și oamenii care sunt în această industrie de ani de zile învață în mod constant lucruri noi. Este imposibil să știi absolut totul. Deci, punerea întrebărilor este o parte esențială a programării.

ad-banner

A fi bun în a pune întrebări este o abilitate. Cu cât îl dezvolți mai devreme, cu atât vei câștiga mai repede încredere ca programator.

Iată un sfat pentru a ști când să puneți o întrebare:

Adunați suficiente cercetări pentru a comunica eficient: ce funcționează, ce nu funcționează, ce ați încercat până acum și ce informații vă lipsesc pentru a rezolva problema.

Exemplu de întrebare „proastă”: „Nu am idee ce se întâmplă aici, dar ceva nu funcționează …”

Exemplu de întrebare „bună”: „Am verificat jurnalele și am putut să le reproduc local. Se pare că problema este undeva între X și Y. Mă gândesc că este fie o problemă cu versiunea API pe care o folosim, fie că este trimisă o valoare neașteptată. Mai este ceva ce crezi că aș putea lipsi? ”

Faceți: împărtășiți-vă succesele?

Nu orice succes. Dar dacă este ceva cu care te mândrești cu adevărat, împărtășește-l cu echipa ta. Fie că este vorba de un e-mail sau de Slack, scrieți un rezumat al ceea ce ați făcut, cum ați rezolvat problema, ce ați învățat și ce valoare oferă.

Dacă aveți un manager excelent, ar trebui să vă încurajeze să prezentați despre asta la o întâlnire a echipei de dezvoltatori sau poate chiar să vă încurajeze să vorbiți despre asta la o întâlnire sau chiar la o conferință. Dacă nu, ar trebui să luați inițiativa și să găsiți întâlniri la care să participați, să organizați o întâlnire a echipei de dezvoltatori împreună pentru a vorbi despre asta sau chiar să scrieți o postare pe blog despre aceasta.

S-ar putea să vă simțiți incomod să vă tocați propriul corn, dar credeți-mă, vizibilitatea este importantă și vă ajută să câștigați respect și recunoaștere la locul de muncă. Nimeni nu va ști cât de uimitor ești până nu le arăți.

Nu: Panică?

Problemele se vor întâmpla inevitabil. Indiferent dacă le-ai provocat direct sau nu. Nu este o chestiune de dacă, este o chestiune de cand. Așadar, atunci când apare problema, anunțați părțile interesate relevante (manager de produs, conducător tehnic, colegi de echipă) să știe cât mai curând posibil, apoi discutați cu conducătorul sau managerul tehnic ce intenționați să faceți pentru a remedia problema. Cu cât ești mai calm și mai colectat, cu atât vei apărea mai încrezător. Se întâmplă celor mai buni dintre noi și viața nimănui nu este pe linie. Singura modalitate de a garanta că nu există erori este să nu scrieți niciun cod … Vine cu teritoriul.

Faceți: vorbiți la întâlniri?

La început se poate intimida să fii într-o întâlnire cu colegii de echipă care sunt cu toții mult mai în vârstă decât tine (crede-mă, am fost acolo). Dar nu-l lăsa să ajungă la tine. Ești o pereche proaspătă de ochi, așa că ceva care ți se pare ciudat sau confuz, probabil este exact asta: ciudat și confuz.

Dacă știți subiectul care este discutat din timp, încercați Google și faceți câteva cercetări preliminare înainte de întâlnire. Dacă nu, și discută un subiect cu care nu sunteți familiarizați, solicitați o explicație la nivel înalt sau un anumit context. Faceți acest lucru la începutul întâlnirii. Va arăta că ești logodit și că îți pasă. Dacă așteptați până la „ora întrebărilor” la sfârșit, nu vă va reflecta bine că ați stat într-o întreagă întâlnire confuz și lipsit de idei.

Nu: Încearcă continuu să te dovedești?

Când abia începeți, nu vă puneți atât de multă presiune pe voi înșivă pentru a face lucruri mari, nebunești, impresionante, care vă vor face remarcați de echipa dvs. Veți pierde multă energie și nu veți obține răspunsul pe care îl sperați.

Adevărul este că toată lumea este ocupată și concentrată pe propriile sarcini și responsabilități. Nimeni nu va observa sau nu va avea grijă că ați finalizat o caracteristică în timp record sau că ați preluat 8 funcții suplimentare în plus față de volumul de lucru sau că QA nu a găsit niciodată o eroare în niciuna dintre funcțiile dvs. Deci nu te ucide. Nu merita. Aveți încredere în mine.

Ce vă ajută să câștigați respectul colegilor de echipă este de încredere, pasionat, curios și atent. Arătați-vă echipei că sunteți în topul lucrurilor: gândindu-vă holistic la modul în care caracteristica dvs. va avea impact asupra altor zone ale produsului, ridicând potențiale probleme, testând temeinic caracteristica dvs. (și cerând altora idei de testare), aducând potențialele cazuri managerul de produs, punând întrebări ori de câte ori nu sunteți sigur cu privire la ceva etc.

Sfat bonus: Dacă doriți cu adevărat să mergeți dincolo și dincolo, alegeți să faceți un mini proiect care să îi ajute pe toți din fluxul de lucru al echipei dvs. Acordați atenție și găsiți puncte de durere în munca dvs. și creați un mic script shell pentru a-l automatiza. Sau dacă echipa dvs. folosește Slack, creați sau găsiți o integrare care vă va ajuta. Asigurați-vă că există într-adevăr o nevoie și că aceasta ar fi o modalitate convenabilă de a o rezolva. Întreabă-l pe un coechipier ce părere are și dacă poate examina codul împreună cu tine. Veți obține puncte duble pentru a lua inițiativă și a crea ceva care îi ajută pe toți în munca lor de zi cu zi.

Fă: fii mai comunicativ ✅

Inițial am avut mentalitatea „doar să-ți pui capul jos și să lucrezi”. Dacă proiectantul a făcut modificări, coechipierul a schimbat API-ul în mod neașteptat sau ați întâmpinat o problemă mare de care trebuie să aveți grijă mai întâi, am crezut că ar trebui să o accept așa cum este și să lucrez în continuare. Am crezut că a spune ceva va fi o plângere sau o scuză. Nu. Este foarte important să comunici aceste lucruri cu managerul de produs și cu tehnicianul.

Sarcina lor este să acorde prioritate caracteristicilor și să delege sarcini în conformitate cu programele orare ale tuturor. Dacă apar lucruri care afectează timpul estimat alocat proiectului, trebuie să știe despre el cât mai curând posibil, astfel încât să se poată adapta.

În plus, este important pentru ei să știe de ce lucrurile durează mai mult. În caz contrar, ei ar putea presupune că este pentru că ești lent sau nu performezi. NU este cazul și este important pentru ei să înțeleagă acest lucru.

Nu veți primi reclamații pentru excesul de comunicare. Dar veți provoca probleme dacă nu comunicați.

Nu: Căutați recunoaștere de la alții?

Tocmai ai avut un „ah, ha!” moment cu funcția la care lucrezi. Vă gândiți la voi înșivă: „Uau, nu pot să cred că tocmai am făcut asta!” Te-ai impresionat și asta ar trebui să fie suficient. S-ar putea ca colegii dvs. de echipă să nu-și amintească cum a simțit să-și desfășoare prima caracteristică, să implementeze o anumită funcție recursivă sau să efectueze prima migrare a bazei de date. Este interesant pentru tine și ar trebui să fie. Găsiți acele persoane la locul de muncă cu care puteți împărtăși lucruri și care vor fi cu adevărat fericite pentru dvs.

Faceți: faceți un efort pentru a învăța comenzile rapide de la tastatură ⌨

Fii atent la colegii tăi. Veți observa că abia își ating mouse-ul sau trackpad-ul. Aceștia pot schimba aplicații, pot sări în jurul editorului de text și pot căuta și înlocui în somn. Învățarea acestor comenzi rapide simple vă va face mai eficient în munca dvs. și este un alt mod în care puteți „crește” nivelul ca dezvoltator. Dar nu încercați să le învățați dintr-o dată. Există chiar și câteva instrumente excelente de linie de comandă pe care le puteți descărca. Cereți-le colegilor de echipă câteva sfaturi și trucuri.

Nu: Spuneți „da” la toate?

Inițial am spus „da” la toate, pentru că am vrut să fiu jucător de echipă și să arăt că oamenii pot conta pe mine. Dar, m-am înșelat, nu așa se face. Singurul lucru care a rezultat din acest lucru a fost că mă simt copleșit, suprasolicitat, sub apreciat și mi-a făcut să pierd atenția.

„Concentrarea înseamnă a spune nu”. – Steve Jobs

Trebuie să existe un echilibru. Ca junior, veți primi adesea sarcinile pe care nimeni altcineva nu vrea să le facă. Este în regulă. Vrei să pui mâna pe tot felul de muncă și oricât de „plictisitoare” ar fi sarcina, vei învăța în continuare. Dar această sarcină nu ar trebui să vă copleșească sau să vă facă să regretați să spuneți „da” atunci când apare o altă oportunitate pe care acum trebuie să o spuneți „nu”.

Faceți: implicați-vă în lucruri în afara muncii?

Aflați ce vă pasionează și apoi căutați oportunități de voluntariat, găsiți întâlniri pentru a participa, implicați-vă în grupuri / organizații, lucrați la proiecte secundare, scrieți postări pe blog etc. A fi dezvoltator înseamnă a face parte dintr-o comunitate și a partaja lucruri cu acea comunitate. Așa că pune-te acolo!

Ca să fiu sincer

Va dura ceva timp până să vă simțiți confortabil făcând toate cele 11. E greu să-i stăpânești pe toți. Sincer, încă mai lucrez la câteva dintre acestea? Dar toate acestea sunt lucruri pe care le-am învățat din experiență și aș fi dorit să-mi fi spus cineva când abia începeam.

Încercați să lucrați la fiecare dintre acestea câte unul. Cele mai importante oferte aici sunt:

  1. Pledează pentru tine
  2. Fii încrezător
  3. Întreabă întrebări
  4. Înconjoară-te cu oameni care îi susțin, încurajând

Mulțumesc că ai citit?! Mi-ar plăcea să vă aud gândurile, nu ezitați să vă conectați cu mine pe Instagram && verificați-mi site-ul web