12 comenzi rapide de la tastatură Mac pentru utilizatorii avansați

12 comenzi rapide de la tastatură Mac pentru utilizatorii avansați
⏱️ 5 min read

În trecut, au existat câteva foi de trișare cu adevărat cuprinzătoare pe Routech.ro în ceea ce privește comenzile rapide de la tastatură, dar acestea sunt de obicei liste de comenzi și o scurtă explicație a ceea ce fac.

În acest articol am compilat elementele esențiale și cele de care aveți nevoie pentru a lucra rapid și eficient pe Mac. Este o listă mai scurtă, direcționată și mult mai ușor de reținut.

1. Tăiați Copiați lipirea (Command-x, Command -c, Command-v)

Bine, să scoatem mai întâi noțiunile de bază. Ar trebui să le folosiți tot timpul. Pe Mac poți selecta textul și îl poți copia într-o gamă largă de circumstanțe, uneori chiar și casete de alertă și alt text de sistem. Încercați și vedeți. Folosiți copierea și lipirea când trebuie să inserați ceva de mai multe ori. O utilizare bună este atunci când trebuie să vă conectați la un site și nu vă puteți reaminti parola. Dacă ID-ul dvs. de utilizator este resetat de fiecare dată, puteți economisi timp lipindu-l în câmp pentru fiecare încercare.

2. Forțează ieșirea din aplicația curentă (Command-Shift-Option-Esc)

Fără să așteptați ca Forța de ieșire să devină disponibilă ca opțiune pe pictograma de andocare a programului blocat, puteți forța problema cu “Comandă + Shift + Opțiune + Esc” cu aplicația selectată.

3. Alegeți Forțarea ieșirii dintr-o listă de aplicații care rulează în prezent (Command-Option-Esc)

Dacă totul este rezolvat și mai multe aplicații nu răspund, uneori puteți șterge totul afișând o listă a tuturor aplicațiilor care rulează și forțați să renunțați la cele blocate. Selectați aplicația cu mouse-ul și faceți clic pe “Forțare ieșire”.

4. Realizarea de capturi de ecran (Command-Shift-3 sau 4 și Space)

Probabil că știți despre “Comandă + Shift + 3” pentru a face un instantaneu al ecranului curent. Dar ce zici de “Comandă + Shift + 4” unde puteți selecta o zonă a ecranului? O altă extensie mai puțin cunoscută la aceasta este “Comandă + Shift + 4”, apoi eliberarea tastelor și apăsarea Spațiului. Aceasta vă permite să selectați o fereastră de pe desktopul curent. Pe măsură ce plasați deasupra ferestrelor, acestea se întunecă. Faceți clic pe butonul mouse-ului pentru a captura doar fereastra. Partea rece a capturii este un PNG transparent, care include umbra. (Vedeți mai sus capturarea listei Force Quit fără fundal.)

5. Copiați un element în timp ce trageți (Opțiune)

Dacă trageți un fișier de la o fereastră la alta și se află pe aceeași unitate, acesta îl va muta dintr-un loc în altul. Dacă doriți să îl copiați, țineți apăsată tasta “Opțiune” în timp ce trageți.

Copiați un element în timp ce trageți.

6. Mutați un element în timp ce trageți (Comandă)

În mod similar, dacă trageți un articol de pe o unitate pe alta, acesta va face o copie. Dacă doriți să îl mutați, țineți apăsat “Comandă” în timp ce trageți.

7. Scoateți un dispozitiv sau o imagine de disc (Command-E)

Nu vă deranjați să trageți pictograma în Coșul de gunoi sau să folosiți “Faceți clic dreapta -> Ejectare” atunci când doriți să scoateți; pur și simplu faceți clic pe pictograma Disc și apăsați “Comandă + E” pentru a scoate orice dispozitiv sau unitate montată.

8. Emojis (Comandă-Control-Spațiu)

Într-o serie de aplicații și site-uri web diferite care le acceptă (cum ar fi Facebook), extensiile de emoticon Emoji sunt încorporate în OS X. Doar apăsați “Comandă + Control + Spațiu” pentru a afișa meniul și selectați Emoji-urile.

Emojis pe Mac.

9. Porniți de pe un suport extern (țineți apăsat C la pornire)

Ținând apăsată tasta “C” la pornire vă permite să porniți de pe orice dispozitiv extern, o unitate externă, o unitate DVD sau chiar o unitate de stocare.

10. Selecție simplă a stilului iOS (țineți apăsată o literă)

Este atât de dureros să adaugi accente la tastare, să-ți amintești (sau mai rău să te uiți în continuare) sau să tai și lipi un accent, cum ar fi é sau å sau ç. Este mult mai ușor să țineți apăsată tasta câteva secunde. În majoritatea aplicațiilor și câmpurilor de text OS X de pe paginile web, veți primi un meniu pop-up. Fie selectați cu tastele cursorului, fie apăsați numărul de sub litera pe care doriți să o tastați și voilá!

Selecție ușoară a accentului în stil iOS.

Această funcție nu funcționează în Google Docs sau în alte tipuri de aplicații web care preiau tastatura, ceea ce este o adevărată rușine.

Notă: Problema cu această caracteristică este că în versiunile de OS X care o acceptă, repetarea tastelor a fost efectiv dezactivată. Puteți să-l dezactivați folosind terminalul dacă trebuie să tastați mai multe puncte de exclamare tot timpul.

Utilizare:

11. Închideți o fereastră (Command-W)

Știm cu toții “Command + Q” este o modalitate de a ieși dintr-un program, dar o comandă mult mai versatilă este “Command + W”. Aceasta va închide fereastra selectată în prezent și funcționează pe ferestrele Finder și chiar pe ferestrele de fișiere deschise într-o aplicație precum Photoshop. Părăsiți fereastra, dar mențineți aplicația deschisă.

12. Mutați între și chiar închideți programele active (Command-Tab)

Aceasta este o comandă pe care ar trebui să o utilizați în fiecare zi pentru a gestiona programele pe care le executați. Apăsați “Comandă” și atingeți tasta “Tab”; un rând de pictograme va apărea în mijlocul ecranului. Atingeți Tab pentru a trece la următoarea pictogramă. Eliberați tastele și veți comuta focalizarea pe acel program. Sau puteți utiliza mouse-ul pentru a selecta un program. Dacă apăsați “Q” în timp ce țineți apăsată o anumită pictogramă, programul se va închide.

Mutați între și închideți programele active.

Care sunt comenzile rapide de la tastatură pe care le utilizați cel mai mult în ziua dvs.? Spuneți-ne în comentariile de mai jos.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x