12 lucruri pe care trebuie să le faceți atunci când rulați un SSD în Windows 10

12 lucruri pe care trebuie să le faceți atunci când rulați un SSD în Windows 10
⏱️ 9 min read

În acest an futuristic din 2019 este sigur să presupunem că majoritatea utilizatorilor de Windows 10 cu experiență în tehnologie au făcut trecerea de la hard disk-urile SATA la SSD-uri – fie prin obținerea unui PC relativ nou, fie prin actualizarea ei înșiși.

Windows 10 are o mulțime de caracteristici care ajută SSD-urile să funcționeze la maximum, dar nu le permite întotdeauna în mod implicit. În plus, multe dintre regulile „obligatorii” din primele zile ale SSD-urilor nu mai sunt neapărat valabile și le vom risipi pe cele de aici. (Ați putea fi deosebit de surprins să auziți că defragmentarea nu este o idee atât de proastă!)

Așadar, citiți mai departe pentru cea mai recentă listă de lucruri cu care nu puteți face SSD.

1. Asigurați-vă că hardware-ul dvs. este pregătit pentru acesta

Una dintre cele mai ușoare greșeli de făcut atunci când obțineți un nou SSD este presupunerea că acesta va veni cu un cablu și totul va fi un fel de slot perfect cu configurarea computerului dvs. existent. Cu laptopurile cu compartimente de stocare extensibile de 2,5 ″, este cam așa. Pur și simplu îl introduceți în golful de rezervă și sunteți bine să mergeți.

Cu toate acestea, pe un computer desktop, dacă primiți o unitate SSD SATA, va trebui să vă asigurați că sursa de alimentare are suficiente sloturi sau cabluri de rezervă pentru a se potrivi conectorului cablului SATA. Dacă nu, puteți obține întotdeauna un Y-splitter care permite conectarea a două SSD-uri la un slot de alimentare molex din alimentatorul dvs. SSD-urile nu folosesc multă energie, deci nu ar trebui să fie o problemă. Desigur, trebuie să aveți sloturi SATA gratuite și pe placa de bază, dar aceasta nu ar trebui să fie o problemă decât dacă aveți mult de hard disk-uri deja.

Apoi, există noile SSD-uri M.2, care se conectează la conectorii M.2 de pe placa de bază. Ca regulă generală, doar generațiile mai recente de placă de bază au acest conector, deci dacă aveți un PC mai vechi, nu aveți noroc. Sau căutați placa de bază online pentru a vă asigura că are conectorul M.2. Mai mult, trebuie să verificați dacă conectorul dvs. M.2 este PCI-E (NVME) sau SATA și asigurați-vă că SSD-ul M.2 pe care îl aveți este în formatul corect.

2. Actualizați firmware-ul SSD

optimize-ssd-guide-firmware-update

Pentru a vă asigura că SSD-ul dvs. rulează cât mai bine, merită să rămâneți la curent cu actualizările de firmware pentru acesta. Din păcate, acestea nu sunt automatizate; procesul este ireversibil și puțin mai complex decât, să zicem, o actualizare software.

Fiecare producător de SSD are propria metodă pentru actualizarea firmware-ului SSD, deci va trebui să accesați site-urile oficiale ale producătorilor dvs. de SSD și să urmați ghidurile lor de acolo. Cu toate acestea, un instrument la îndemână pentru a vă ajuta CrystalDiskInfo, care afișează informații detaliate despre discul dvs., inclusiv versiunea firmware-ului.

3. Activați AHCI

Advanced Host Controller Interface (AHCI) este o caracteristică primordială pentru a se asigura că Windows va accepta toate caracteristicile care vin odată cu rularea unui SSD pe computer, în special caracteristica TRIM, care permite Windows să ajute SSD-ul să își efectueze colectarea obișnuită a gunoiului. Termenul „colectare gunoi” este folosit pentru a descrie fenomenul care apare atunci când o unitate scapă de informații care nu mai sunt considerate a fi utilizate.

Pentru a activa AHCI, va trebui să introduceți BIOS-ul computerului și să îl activați undeva în cadrul setărilor sale. Nu vă pot spune exact unde este setarea, deoarece fiecare BIOS funcționează diferit. Va trebui să faci un pic de vânătoare. Sunt șanse ca computerele mai noi să aibă acest lucru activat în mod implicit. Este recomandat să activați această caracteristică inainte de instalarea sistemului de operare, deși s-ar putea să reușiți să o activați după ce Windows a fost deja instalat.

4. Activați TRIM

TRIM este vital pentru extinderea duratei de viață a SSD-ului dvs., și anume menținându-l curat sub capotă. Windows 10 ar trebui să activeze acest lucru în mod implicit, dar merită să verificați dublu dacă a fost activat.

Pentru a vă asigura că TRIM este activat, deschideți promptul de comandă și introduceți următoarele:

Asta este tot ce trebuie să faci! La următorul pas!

5. Verificați dacă Restaurarea sistemului este activată

optimize-ssd-windows-10-guide-system-restore

În primele zile ale SSD-urilor, când erau mult mai puțin durabile și mai predispuse la defecțiuni decât sunt astăzi, mulți oameni au recomandat dezactivarea Restaurării sistemului pentru a îmbunătăți performanța și longevitatea unității.

În zilele noastre, acest sfat este destul de redundant, totuși anumite software-uri SSD (care te privesc, Samsung) dezactivează automat Restaurarea sistemului. Restabilirea sistemului este o caracteristică extrem de utilă pe care vă recomandăm să o mențineți, așa că merită să accesați setările de restaurare a sistemului pentru a confirma că SSD-ul dvs. nu l-a dezactivat pe ascuns.

6. Dezactivați indexarea

O bună parte a vitezei SSD este consumată în indexarea fișierelor pentru căutarea Windows. Acest lucru ar putea fi util dacă stocați tot ce aveți pe SSD-ul dvs., dar s-ar putea să vă supărați dacă vă confruntați cu încetiniri datorită procesului periodic de indexare care are loc de fiecare dată când adăugați date noi pe unitate. Ești mai bine fără el într-un SSD, deoarece creșterea vitezei din procesul de indexare este de prisos în astfel de medii.

1. Faceți clic pe meniul Start și faceți clic pe „Computer”.

2. Faceți clic dreapta pe SSD și faceți clic pe „Proprietăți”.

3. Debifați caseta etichetată „Permiteți fișierelor să aibă conținut indexat în plus față de proprietățile fișierului” și faceți clic pe „OK”.

Odată ce ați făcut acest lucru, sistemul de operare va aplica acest lucru tuturor fișierelor și folderelor de pe unitate. Dacă vedeți un dialog care vă spune că nu a putut elimina un fișier din index, faceți clic pe „Ignorați toate”. Aceasta va simplifica procesul și va ignora orice erori.

7. Păstrați Windows Defrag ON

optimize-ssd-windows-10-guide-defrag-optimize

O altă relicvă din primele zile ale SSD-urilor a fost că defragmentarea unui SSD nu numai că nu era necesară, ci ar putea dăuna SSD-ului, deoarece defragmentarea a fost eliminată la numărul de cicluri de citire / scriere rămase în unitate.

Este adevărat, dar Windows 10 știe deja acest lucru și, dacă aveți programată defragmentarea activată, Windows vă va identifica SSD-ul și îl va defragta (deoarece, contrar credinței populare, SSD-urile do se fragmentează, deși mult mai puțin).

Acestea fiind spuse, este mai bine să ne gândim la opțiunea de defrag de astăzi din Windows 10 ca la un instrument de sănătate a discurilor. (Chiar și Windows se referă acum la proces ca „Optimizare” mai degrabă decât „defragmentare”.) Procesul va „retrimiza” SSD-ul dvs., care rulează minunata funcție TRIM despre care am vorbit mai devreme.

Cu alte cuvinte, defragul Windows se adaptează SSD-ului dvs., așa că continuați-l!

8. Dezactivați Prefetch și Superfetch

Windows plasează uneori informații în memoria fizică și în memoria virtuală aparținând unor programe pe care nu le utilizați în prezent, dar pe care le utilizați foarte des. Acest lucru este cunoscut sub numele de „Prefetch” și „Superfetch”. Dacă sunteți blocat cu nevoia de a face față memoriei virtuale de pe SSD, este mai bine să eliminați aceste două caracteristici. Le puteți găsi în editorul de registru de sub

ca două valori: „EnablePrefetcher” și „EnableSuperfetch”. Setați ambele valori la zero și terminați cu ea!

9. Dezactivați serviciile pentru Windows Search și Superfetch

Chiar și cu modificările menționate mai sus și eliminarea indexului, computerul dvs. ar putea continua să încetinească hard diskul cu serviciile respective. presa Victorie + R pe tastatură, tastați services.mscși apăsați Enter. Găsiți ambele servicii menționate în titlul acestei secțiuni și dezactivați-le.

10. Configurați scrierea în cache

Pe multe SSD-uri cache-ul de scriere la nivel de utilizator poate avea un efect dăunător asupra unității. Pentru a afla acest lucru, va trebui să dezactivați opțiunea din Windows și să vedeți cum funcționează unitatea ulterior. Dacă unitatea dvs. funcționează mai rău, activați-o din nou.

Pentru a accesa fereastra de configurare, faceți clic dreapta pe „Computer” din meniul Start și faceți clic pe „Proprietăți”. Faceți clic pe „Manager dispozitive”, extindeți „Unități de disc”, faceți clic dreapta pe SSD și faceți clic pe „Proprietăți”. Selectați fila „Politici”. În această filă veți vedea o opțiune numită „Activați memorarea în cache a dispozitivului”.

optimize-ssd-windows-10-guide-write-caching

Benchmark SSD-ul dvs. cu și fără opțiune și comparați rezultatele.

11. Dezactivați ClearPageFileAtShutdown și LargeSystemCache

Windows implementează rapid lucruri care nu mai sunt necesare. Un SSD funcționează pe memoria flash, făcând posibilă suprascrierea cu ușurință a lucrurilor de pe disc. Prin urmare, fișierul paginii nu trebuie șters în timp ce computerul se oprește. Acest lucru va face procesul de închidere Windows mult mai rapid. LargeSystemCache, pe de altă parte, există în principal în versiunile Server de Windows și îi spune computerului dacă ar trebui să utilizeze un cache mare pentru paginile de pe unitate.

Ambele opțiuni se găsesc în editorul de registry de sub

Setați-le la 0.

12. Setați opțiunea de putere „High Performance”

optimize-ssd-windows-10-guide-high-performance

Aceasta ar trebui să fie o nebunie. Când SSD-ul dvs. se aprinde și se oprește tot timpul, veți observa o ușoară întârziere ori de câte ori vă folosiți computerul după ce ați fost inactiv pentru o vreme.

Pentru a comuta opțiunile de alimentare, accesați panoul de control, faceți clic pe „Sistem și securitate”, apoi faceți clic pe „Opțiuni de alimentare”. Selectați „Performanță înaltă” din listă. Poate fi necesar să faceți clic pe „Afișați planuri suplimentare” pentru a-l găsi.

Pe un laptop puteți să faceți clic pe pictograma bateriei din zona de notificare și să selectați „Performanță înaltă” de acolo.

Finala

Felicitări! Acum ați atins iluminarea SSD. Dacă aveți întrebări, trageți-ne în secțiunea de comentarii și vă vom contacta cât mai curând posibil.

Acest articol a fost publicat pentru prima dată în mai 2012 și a fost actualizat în ianuarie 2019.

Credit de imagine: Unitate în stare solidă

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x