17 comenzi distractive Linux pentru a rula în terminal

17 comenzi distractive Linux pentru a rula în terminal
⏱️ 6 min read

Terminalul este un instrument foarte puternic și este probabil cea mai interesantă parte din Unix. Printre numeroasele comenzi și scripturi utile pe care le puteți folosi, unele par mai puțin practice, dacă nu chiar inutile. Iată câteva comenzi Bash care sunt distractive, iar unele dintre ele sunt utile.

Să le verificăm.

1. Cal

Puțină lume știe acest lucru, dar orice sistem Unix vine cu un calendar încorporat. Pentru a-l accesa, puteți pur și simplu să tastați:

Aceasta va afișa luna curentă. Cu toate acestea, puteți selecta anul precis și chiar luna dorită ca argument. Și pentru a fi pe deplin inutil, opțiunea -j afișează zilele iuliene (numărul de zile de la 1 ianuarie). În concluzie:

2. sl

Aceasta înseamnă „Locomotiva cu aburi” și este adesea tastată din greșeală (deoarece este opusul ls). Judecând cât de plictisitoare sunt vizualele pe terminal, este bine să vezi periodic o locomotivă pe terminalul tău, mai ales atunci când nu ai vrut să spui asta.

Mai întâi, instalați sl cu această comandă introdusă în terminal:

Apoi tastați comanda:

linux-sl-bash-command

3. da

O comandă foarte ciudată, cu o singură abilitate: repetarea unui șir până când procesul său este ucis. Această comandă afișează un șir pentru un infinit până când comanda este ucisă. Tastați doar:

De exemplu, yes I did it.

Nu uitați să apăsați Ctrl + C să o oprești sau va rula pentru totdeauna.

Deși poate părea inutil, yes comanda este foarte utilă atunci când rulați scripturi care așteaptă solicitările pe care trebuie să le automatizați. De exemplu:

va da un „y” când un prompt solicită un răspuns „y / n”.

4. rev

Această comandă este pentru inversarea oricărei intrări (așa cum sugerează și numele său). Când spun invers, înseamnă că dacă intrarea este „Linux”, ieșirea va fi „xuniL” Este destul de ciudat, știu.

linux-fun-comenzi-rev

Introduceți un mod interactiv și puteți renunța utilizând comanda rapidă Ctrl + C. Dar rev poate funcționa și pentru a inversa un întreg fișier cu:

5. aafire

V-ați întrebat vreodată cum ar arăta focul pe interfața neagră a terminalului? Acest lucru poate fi realizat cu aafire comanda.

Primul pas este să instalați aafire cu următorul cod pe terminal:

Odată ce a fost instalat, pe tipul de terminal:

linux-aafire-bash-command

6. vorbi

Dacă te-ai săturat să auzi vocile cotidiene din jurul tău, această comandă ar putea fi scăparea ta. Puteți asculta vorbirea computerului instalând espeak folosind această comandă:

După aceea, rulați speak folosind comanda:

Rețineți că orice scrieți în ghilimele duble este ceea ce va spune computerul dvs.

7. smochină

Figlet este o comandă pentru cei cărora le place să scrie în arta ASCII. Simplifică foarte mult această sarcină, deoarece transformă automat orice șir dat. Vine cu o grămadă de fonturi în mod implicit la „/ usr / share / figlet / fonts /” și, bineînțeles, poți să le adaugi pe ale tale.

De exemplu:

linux-figlet-bash-command

8. Banner

Similar cu figlet, afișați textul într-un format mare. Instalați-l cu comanda:

și utilizați sintaxa:

linux-fun-comenzi-banner

9. cowsay

Acest script afișează practic un caracter de vacă folosind simboluri ascii argumentele transmise acestuia. Mai întâi, instalați cowsay cu acest script:

Apoi tastați terminalul:

Notă: înlocuiți „textul dvs.” cu orice text trebuie să fie afișat de vacă.

linux-fun-commands-cowsay

Dacă preferați un ponei colorat decât o vacă, puteți instala ponysay pachetul și comanda respectivă:

linux-fun-commands-ponysay

10. Gândire de vacă

Această comandă este similară cu cowsay, singura diferență fiind ieșirea este afișată ca un gând. Pentru a utiliza această comandă, trebuie doar să tastați:

De exemplu:

linux-cowthink-bash-command

11. avere

fortune afișează o propoziție aleatorie în același spirit ca și cookie-urile de avere. Nu este întotdeauna instalat implicit, deci poate doriți să îl adăugați. În Ubuntu:

Vine cu o opțiune foarte utilă: -s pe scurt, ceea ce îl va limita la averi compuse dintr-o propoziție sau mai puțin.

linux-fun-commands-fortune

12. Oneko

Această comandă adaugă câteva condimente terminalului dvs. adăugând o pisică pe ecran, care va urmări cursorul (mouse-ului). Instalați-l executând acest script:

Tip oneko pentru a afișa pisica.

linux-fun-commands-oneko

13. Câine

Este un cat comandă, iar „câine” este o alternativă la „pisică”. (Vedeți umorul?) Folosește aceeași sintaxă pentru a afișa un flux de text în consolă. Probabil va trebui să-l instalați, deoarece nu este o comandă oferită în mod implicit, dar când o faceți, aruncați o privire la pagina manualului.

10_more_funny_commands-dog

14. cmatrix

Dacă ați văzut filmul Hollywood Matrix, atunci vă veți raporta cu ușurință la această comandă. Instalați cmatrix folosind scriptul:

Rulați-l tastând cmatrix în terminalul tău.

linux-fun-commands-cmatrix

15. cat timp

Aceasta este de fapt două comenzi time și cat folosite împreună. Puteți utiliza acest lucru ca temporizator încorporat. Acesta va rula în fundal până când îl opriți și va raporta apoi timpul scurs între începutul și sfârșitul procesului său. Pentru ao lansa, trebuie doar să tastați:

linux-fun-comenzi-timp-pisică

16. factor

E timpul să faci niște matematici. Să facem una ușoară cu comanda factor care poate descompune un număr dat în factori primi:

linux-fun-comenzi-factor

17. w

Puteți spune orice doriți despre „w”, dar din știința mea este cea mai scurtă comandă pe care o puteți găsi în mod implicit pe mașina dvs. Prin urmare, merită să fie în lista noastră doar pentru asta. „W” vă permite să vedeți informații despre utilizatorii actuali, cum ar fi numele lor, ora de conectare etc.

linux-fun-comenzi-w

Concluzie

Desigur, știm cât de importante sunt comenzile, mai ales într-un terminal Linux, dar din când în când este bine să faci o pauză și doar să te distrezi cu aceste comenzi distractive.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x