20 de lucruri de încercat când mouse-ul continuă să înghețe în Windows

Mouse
⏱️ 22 min read

Dacă ați trebuit vreodată să navigați în Windows doar cu tastatura, știți că nu este ușor. S-ar putea să vă aflați într-o astfel de situație dacă mouse-ul continuă să înghețe și vă forțează să găsiți metode alternative de operare a computerului.

Cel mai obișnuit motiv pentru care mouse-ul continuă să se blocheze este că driverul mouse-ului a fost corupt. Alte motive includ drivere și software învechite, hardware defect sau chiar viruși. Din fericire, există câteva lucruri pe care le puteți încerca care ar putea rezolva problema și vă pot permite să vă întoarceți la lucru, așa cum vom explora mai jos.

Notă: Metodele incluse în acest articol se aplică Windows 10 și 11.

Comenzi rapide de la tastatură de folosit dacă mouse-ul se îngheață

Dacă mouse-ul nu funcționează, există comenzi rapide de la tastatură care vă pot ajuta să navigați prin Windows în timp ce încercați să descoperiți problema. Aceste comenzi rapide vă vor ajuta să deschideți aplicații, să defilați prin documente și multe altele pe Windows 10/11.

Ctrl + Tab Folosit pentru a avansa prin file.
Ctrl + Alt + Tab Vă permite să parcurgeți aplicațiile care rulează (care sunt afișate ca file) în ordine, folosind tastele săgeți.
Windows cheie Deschide meniul Start Windows.
F5 Această cheie va reîmprospăta o pagină la cea mai recentă versiune.
Ctrl + Alt + Șterge Afișează „Manager de activități”, astfel încât să puteți încheia programele care funcționează defectuos și provoacă probleme cu alte aplicații. De asemenea, puteți închide computerul folosind această comandă rapidă
Alt + F4 Această comandă rapidă deschide meniul „Fișier” al unui program care a fost minimizat sau închis, dar nu a fost închis complet. De asemenea, îl puteți folosi pentru a închide aplicațiile.
Ctrl + S Salvează orice lucru în așteptare pe care îl aveți înainte de a reporni computerul.
Ctrl + Z Această comandă rapidă va anula ultima acțiune pe orice program.
Windows + L Această comandă rapidă blochează ecranul, astfel încât nimeni altcineva să nu poată accesa computerul dacă trebuie să fii departe de computer.
Windows + E Această comandă rapidă deschide fereastra Windows Explorer, pe care o puteți utiliza pentru a vă răsfoi fișierele și folderele de pe computer.

De asemenea, puteți consulta o listă cuprinzătoare de comenzi rapide de la tastatură care se vor dovedi a fi utile dacă vă aflați într-o astfel de situație.

1. Verificați conexiunea cablului

Conexiune cablu mouse
Sursa imaginii: Shutterstock

Acesta este cel mai elementar pas pe care trebuie să-l efectuați. Dacă utilizați un mouse cu fir, asigurați-vă că cablul este introdus bine în portul USB al computerului și celălalt capăt al cablului în mouse. Poate fi necesar să îndepărtați sau să reglați orice alte cabluri din apropierea mouse-ului, astfel încât acesta să aibă o cale clară pentru a comunica cu computerul.

2. Schimbați porturile USB

Mouse Schimbați porturile USB
Sursa imaginii: Freepik

Uneori, porturile tale USB pot fi acționate. Încercați să utilizați un alt port USB sau un alt cablu, dacă este posibil. Acest lucru se aplică atât șoarecilor cu fir, cât și dongle-ului USB al unui mouse fără fir. Dacă acest lucru nu funcționează, încercați să îl conectați la un alt computer. Dacă tot nu funcționează, atunci mouse-ul dvs. ar putea avea un fel de problemă internă cu el care trebuie înlocuită sau reparată de un profesionist.

3. Schimbați bateriile

Mouse Schimbarea bateriilor
Sursa imaginii: iStock

Dacă mouse-ul este wireless, încercați să schimbați bateriile. Dacă ați folosit mouse-ul pentru o lungă perioadă de timp, este posibil ca bateriile să fie descărcate. Încercați să le înlocuiți cu altele noi și vedeți dacă vă ajută.

4. Verificați Distanța mouse-ului

Distanța Bluetooth al mouse-ului
Sursa imaginii: Pexeli

Dacă utilizați un mouse Bluetooth, asigurați-vă că vă aflați în distanța recomandată de receptor. Dacă sunteți prea departe, conexiunea se poate întrerupe și face ca mouse-ul să nu mai răspundă.

5. Curăţaţi mouse-ul şi mouse-ul

Curățarea mouse-ului
Sursa imaginii: Freepik

Curățați suprafața mouse pad-ului cu o cârpă și asigurați-vă că nu există murdărie sau praf lipite pe ea. De asemenea, curățați suprafața mouse-ului folosind o cârpă. Dacă există murdărie sau praf pe ambele suprafețe, acest lucru ar putea cauza probleme, deoarece va afecta modul în care se mișcă cursorul.

6. Încercați un alt mouse

Mouse Change Mouse
Sursa imaginii: Pexeli

Dacă mouse-ul continuă să se blocheze, încercați un alt mouse pe același computer și vedeți dacă are aceeași problemă. Este posibil să aveți un mouse rău sau defect. Acest pas vă va ajuta să excludeți posibilitatea unui mouse rupt care trebuie înlocuit.

7. Actualizați driverele mouse-ului

Computerul dvs. folosește drivere pentru a comunica cu dispozitive hardware, cum ar fi imprimante și șoareci, astfel încât aceștia să știe cum să lucreze împreună în mod corespunzător. Dacă unul dintre aceste drivere devine învechit, ar putea cauza probleme cu modul în care funcționează dispozitivul pe computer. Producătorii de hardware lansează drivere actualizate pentru produsele lor, care îmbunătățesc compatibilitatea cu Windows sau rezolvă erorile cu configurațiile hardware mai vechi.

 1. apasă pe Victorie + X tastele de comandă rapidă și selectați „Manager dispozitive” din opțiunile care apar.
 2. Navigați la „Șoarece și alte dispozitive de indicare”.
Mouse Mouse și alte dispozitive de indicare
 1. Selectați mouse-ul, faceți clic dreapta și alegeți „Actualizați software-ul driverului” din meniul derulant.
Actualizarea driverului mouse-ului
 1. Faceți clic pe „Căutați automat software-ul de driver actualizat”
Căutare cu mouse-ul pentru drivere

Dacă sunteți sigur de driverul specific care trebuie actualizat, puteți sări peste acest pas și să accesați direct site-ul web al producătorului pentru a vedea dacă există vreunul disponibil pentru descărcare.

8. Dezinstalați și reinstalați driverele mouse-ului

Uneori, problema cu mouse-ul este cauzată de drivere corupte. Pentru a remedia acest lucru, dezinstalați driverul curent și apoi reinstalați-l.

 1. Loveste Victorie + X tastele pentru a deschide meniul „Acces rapid” și selectați „Manager dispozitive”.
 2. Derulați în jos și selectați „Șoarece și alte dispozitive de indicare”.
Mouse Mouse și alte dispozitive de indicare
 1. Selectați mouse-ul, faceți clic dreapta și alegeți „Dezinstalare” din meniul derulant.
Driver de dezinstalare mouse
 1. Odată ce reporniți computerul, Windows va găsi dispozitivul și va reinstala cel mai recent driver pentru acesta.

9. Dezactivați driverele suplimentare pentru mouse

Uneori, atunci când conectați un nou dispozitiv la computer, acesta va instala automat propriul software de driver – chiar dacă nu are nevoie de unul. Acest lucru poate provoca conflicte cu driverul de mouse existent, ceea ce va duce la blocarea mouse-ului atunci când încercați să-l utilizați.

 1. Pe computer, apăsați butonul Victorie + X comandă rapidă și deschideți „Manager dispozitive”.
 2. Navigați la „Șoarece și alte dispozitive de indicare”.
Mouse Mouse și alte dispozitive de indicare
 1. Faceți clic dreapta pe mouse-ul suplimentar și selectați „Proprietăți”.
Mouse Driver suplimentar pentru mouse 1
 1. Selectați fila „Driver”, faceți clic pe „Dezactivați” și în final apăsați „OK”.
Driver dezactivare mouse

Alternativ, puteți elimina și driverele vechi și inutile pentru a crește performanța computerului.

10. Revenire la driverele mouse-ului anterioare

Uneori, o actualizare proastă a driverului poate cauza probleme. Dacă mouse-ul se îngheață în Windows, unul dintre primii pași pe care trebuie să-l încercați este să reveniți la o versiune anterioară a driverului care funcționa perfect.

 1. Pe computer, deschideți „Manager dispozitive” folosind Victorie + X scurtătură.
 2. Navigați la „Șoarece și alte dispozitive de indicare”.
Mouse Mouse și alte dispozitive de indicare
 1. Faceți clic dreapta pe mouse și selectați „Proprietăți”.
Proprietățile driverului mouse-ului
 1. Selectați fila Driver, apăsați pe „Roll Back Driver” apoi faceți clic pe „OK”.
Driverul pentru derularea mouse-ului înapoi

11. Reporniți File Explorer

Dacă mouse-ul continuă să se blocheze în Windows, este posibil să puteți remedia problema repornind File Explorer. Problema mouse-ului poate fi o consecință a unui program care nu răspunde. Procesul File Explorer nu poate răspunde altor programe care încearcă să îl acceseze, așa că nu se va întâmpla nimic atâta timp cât programul rămâne în această stare.

 1. apasă pe Victorie + X tastele pentru a deschide meniul „Acces rapid” și selectați „Manager de activități”.
 2. Găsiți Windows Explorer, faceți clic dreapta pe el și selectați „Reporniți”.
Mouse Reporniți File Explorer

12. Dezactivați Economisirea energiei pentru porturile USB

Dacă mouse-ul continuă să înghețe, atunci ar putea fi din cauza setări de economisire a energiei pe calculatorul tau. Când PC-ul dvs. nu mai are puterea, va închide unele funcții pentru a economisi energie. Pentru a dezactiva astfel de funcții, urmați acești pași:

 1. Deschideți „Manager dispozitive” folosind Victorie + X scurtătură.
 2. Navigați la „Controlere Universal Serial Bus” și extindeți făcând clic pe el
Controlere de magistrală universală pentru mouse
 1. Faceți clic dreapta pe „USB Root Hub” și selectați „Properties”.
Proprietăți rădăcină USB al mouse-ului
 1. Navigați la fila „Gestionarea energiei”.
Fila Managementul alimentării mouse-ului
 1. Debifați caseta „Permite computerului să oprească acest dispozitiv pentru a economisi energie”, apoi faceți clic pe „OK” pentru a finaliza.
Caseta de selectare a filei Managementul alimentării mouse-ului

13. Dezactivați Mouse Pointer Precision

Deși aceasta poate părea o soluție ciudată, dezactivarea preciziei indicatorului mouse-ului poate ajuta la reducerea întârzierii și înghețarii mouse-ului.

 1. Faceți clic pe pictograma de căutare Windows și tastați „Panou de control” pentru a deschide aplicația.
 1. Introduceți setările mouse-ului în bara de căutare și selectați „Modificați setările mouse-ului”.
Mouse Setări mouse 1
 1. Selectați fila „Opțiuni indicator”.
Opțiuni pentru indicatorul mouse-ului 1
 1. Debifați caseta „Îmbunătățiți precizia pointerului” și faceți clic pe „OK” pentru a salva modificările.
Mouse Enhance Poiter Precision 1

14. Rulați Instrumentul de depanare hardware și dispozitive

Instrumentul de depanare pentru hardware și dispozitive poate detecta dacă există probleme cu hardware-ul instalat pe computer. Odată ce evidențiază o problemă, va recomanda soluții.

 1. Pe computer, utilizați butonul de căutare Windows pentru a căuta „Panou de control”.
 1. Căutați „Depanare” folosind caseta de căutare din colțul din dreapta sus și faceți clic pe opțiunea pentru ao deschide.
Depanarea mouse-ului
 1. Faceți clic pe „Hardware și sunet”.
Hardware și sunet pentru mouse
 1. Selectați „Hardware și dispozitive”.
Hardware și dispozitive pentru mouse
 1. Faceți clic pe butonul Următorul.
Hardware și dispozitive mouse În continuare
 1. Așteptați ca instrumentul de depanare să termine detectarea problemelor și să aplice soluțiile recomandate.
Probleme de detectare a mouse-ului

15. Scanați pentru malware

Dacă computerul dvs. a fost infectat cu un virus sau altă formă de malware, acesta ar putea cauza problema de înghețare. Programele malware pot cauza probleme și cu alte periferice, inclusiv cu tastaturi și hard disk-uri externe. Dacă este posibil, executați o scanare antivirus pe computer și asigurați-vă că rulează cele mai recente actualizări.

 1. Apăsați butonul de căutare Windows din partea de jos.
 2. Tastați „Securitate Windows” în bara de căutare și faceți clic pe „Deschidere”.
Mouse Windows Security
 1. Navigați la „Protecție împotriva virușilor și amenințărilor”
Scanare rapidă cu mouse-ul
 1. Selectați „Scanare rapidă” pentru a verifica dacă există programe malware.

Uneori, software-ul antivirus poate fi și motivul pentru care mouse-ul continuă să se blocheze. Poate fi pentru că scanează pentru viruși la un moment nepotrivit, cum ar fi atunci când utilizați computerul. Dacă acesta este cazul, dezactivarea scanării automate ar putea fi o idee bună.

16. Dezactivați pornirea rapidă

Dacă mouse-ul se blochează când porniți computerul, există șansa ca acest lucru să fie cauzat de caracteristica de pornire rapidă a Windows. Aceasta este o caracteristică automată care este concepută pentru a vă ajuta computerul să pornească mai rapid. Deși este excelent pentru accelerarea timpilor de pornire, poate provoca și probleme cu mouse-ul și alte periferice.

 1. Pe computer, deschideți „Panou de control” așa cum este explicat mai sus.
 2. Faceți clic pe „Sistem și securitate”.
Sistem de mouse și securitate
 1. Selectați „Opțiuni de alimentare”.
Opțiuni de alimentare pentru mouse
 1. Faceți clic pe „Alegeți ce fac butoanele de pornire”.
Mouse Schimbă ceea ce fac butoanele de alimentare
 1. Selectați „Modificați setările care sunt momentan indisponibile”.
Mouse Modificare setări indisponibile momentan
 1. Derulați în jos și debifați caseta „Activați pornirea rapidă”.
 2. Faceți clic pe „Salvați modificările”.
Mouse-ul Opriți pornirea rapidă

17. Rulați comenzile SFC și DISM

Comanda System File Checker (SFC) verifică dacă există fișiere de sistem lipsă sau corupte, care pot cauza probleme cu computerul dvs. și înlocuiește versiunile incorecte cu cele corecte. Dacă acest lucru nu funcționează, încercați să rulați comenzi DISM în linia de comandă. DISM este folosit pentru a scana fișiere de sistem corupte și stricate. De asemenea, instalează noi drivere de dispozitiv și alte componente opționale.

 1. Apăsați butonul de căutare Windows.
 2. Tip cmd în bara de căutare și selectați „Run ca administrator”.
Prompt de comandă al mouse-ului
 1. Introduceți următoarea comandă pentru a rula SFC:
sfc /scannow
Mouse Sfc Scannow
 1. Permiteți executarea comenzii, apoi tastați următoarea pentru a rula DISM:
DISM /Online /Cleanup-image /ScanHealth
Comanda Mouse Dism

18. Dezinstalați aplicațiile adăugate recent

Dacă mouse-ul se blochează, ar putea fi o problemă cu o aplicație instalată sau actualizată recent. Pentru a remedia această problemă, dezinstalați toate aplicațiile pe care le-ați instalat recent. Dacă acest lucru rezolvă problema, reinstalați-le pe rând până când găsiți vinovatul.

 1. Loveste Victorie + R tastele pentru a deschide comanda Run.
 2. Introduceți „appwiz.cpl” în caseta de dialog pentru a deschide „Programe și caracteristici”.
Comandă Mouse Run
 1. Faceți clic dreapta pe aplicația pe care doriți să o dezinstalați, apoi selectați Dezinstalare.
Aplicația de dezinstalare mouse

19. Actualizați Windows

De multe ori, actualizarea Windows va rezolva problema și va scăpa de orice erori care ar putea cauza blocarea computerului. Uneori, versiunile mai vechi de Windows pot să nu fie compatibile cu driverele mouse-ului, ceea ce provoacă blocarea mouse-ului. Dacă utilizați Windows 11, verificați dacă există actualizări și instalați-le după cum este necesar. Dacă utilizați o versiune mai veche de Windows, verificați site-ul Microsoft pentru actualizări disponibile și instalați-le de acolo.

 1. Loveste Victorie cheie.
 2. Selectați „Windows Update”.
Mouse Windows Update
 1. Faceți clic pe „Căutați actualizări”.
Actualizări pentru verificarea mouse-ului
 1. Dacă există actualizări. Selectați „Descărcați și instalați”.
Descărcați și instalați actualizări cu mouse-ul

20. Reporniți computerul

Acesta este cel mai fiabil mod de a face computerul să funcționeze din nou. În mod normal, repornirea va rezolva o problemă temporară de software și va face ca totul să funcționeze din nou. Dacă aveți un computer mai vechi, este posibil să nu poată gestiona prea multe programe care rulează simultan, așa că aveți nevoie de o repornire a sistemului.

Încheierea

Dacă mouse-ul a continuat să înghețe și îți dădea probleme, acum ar trebui să poți continua fără probleme după ce ai încercat una sau mai multe dintre soluțiile noastre recomandate. În timp ce sunteți încă aici, asigurați-vă că verificați remediile recomandate pentru mouse-ul care nu funcționează pe macOS. Cei care folosesc laptopuri și se confruntă cu probleme cu touchpad-ul care nu funcționează pot beneficia și de ghidul nostru dedicat.

Credit imagine: Pexeli

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x