20 sfaturi esențiale pentru utilizarea promptului de comandă pe Windows

20 trucuri pentru promptul de comandă pe care ar trebui să le cunoașteți
⏱️ 18 min read

Promptul de comandă este o unealtă esențială de lucru pentru cei pasionați de IT. Dar, pentru a profita de toate avantajele sale, trebuie să cunoaștem câteva trucuri utile. În acest articol vă vom prezenta 20 dintre cele mai interesante și eficiente trucuri pentru promptul de comandă. De la comenzi simple pentru a naviga prin sistemele de fișiere, până la comenzi care va ajuta să înțelegeți mai bine modul de lucru al programelor și să le controlați mai bine. Veți afla, de asemenea, cum să căutați și să găsiți fișierele, să modificați permisiunile de acces sau să schimbați setările rețelei. În cazul în care vă doriți să vă îmbunătățiți abilitățile de utilizare a promptului de comandă, acest articol este esențial de citit.

Cu o interfață la fel de atractivă precum Windows 10, este ușor să uiți că sistemul de operare vine și cu o interfață de linie de comandă. Poate că ați uitat de Command Prompt, dar Microsoft nu a făcut-o și a adus câteva îmbunătățiri utile la Command Prompt cu Windows 10. Deși nu este la fel de puternic ca omologul său Unix, există o mulțime de trucuri pentru Command Prompt. îl poate face util. instrument de a avea Multe dintre lucrurile pe care le poate permite Command Prompt (alias CMD) să le faci nici măcar nu sunt disponibile în GUI-ul sistemului de operare Windows, așa că ar trebui să îl folosești. În acest articol, am enumerat 20 de trucuri pentru promptul de comandă pe care trebuie să le cunoașteți în 2022.

Cele mai bune trucuri pentru promptul de comandă (2022)

Înainte de a ajunge la lista noastră, nu uitați să citiți articolul nostru despre Windows 10 sfaturi pentru începători dacă sunteți nou în Windows 10 sau doriți să cunoașteți caracteristicile sale cheie. Acum, să cercetăm și să vedem tot ce puteți face cu Command Prompt.

1. Criptați fișierele utilizând linia de comandă

Unul dintre cele mai utile lucruri pe care le puteți face cu linia de comandă este să vă criptați datele sensibile. Criptarea este o modalitate de a preveni alții să arunce cu ochiul în datele dvs. și este o parte foarte importantă pentru a vă asigura (cel puțin într-o anumită măsură) că fișierele dvs. sunt doar ale dvs. Cu acest truc simplu cu promptul de comandă, puteți cripta cu ușurință fișierele de pe computerul cu Windows.

 • Doar porniți promptul de comandă și schimbați directorul de lucru în folderul unde sunt fișierele tale Acest lucru se poate face folosind “CD” domeniu.
 • După ce ați terminat, tastați “Cod /ALE MELE„, și apăsați Enter. Acest lucru va cripta toate fișierele care se aflau în dosar.

Notă: Dacă încercați să deschideți aceste fișiere criptate, ele se vor deschide normal pentru dvs., totuși, orice alt utilizator nu va putea vedea fișierele, decât dacă se conectează cu contul său. Așa că asigurați-vă că aveți o parolă setată.

2. Schimbați culoarea ferestrei promptului de comandă

Fereastra promptului de comandă poate fi plictisitoare cu fundalul negru implicit și culoarea textului gri deschis. Dar Windows vă permite să schimbați aceste culori pentru a vă potrivi și să faceți lucrurile puțin mai interesante.

 • Porniți CMD și Faceți clic dreapta pe bara de titlu
 • Faceți clic pe „Proprietăți” și în fereastra separată care se deschide, faceți clic pe „Culori”`
 • Aici poti alege culorile pentru textul ecranului sau fundal, precum și textul pop-up și fundal și, de asemenea schimba transparența din fereastra CMD
 • Odată ce ai terminat de ales culorile cele mai potrivite pentru personalitatea ta, Faceți clic pe OK

Trucuri pentru promptul de comandă

Notă: Există multe alte culori disponibile și puteți verifica lista completă tastând ajuta la culoare.

Trucuri pentru promptul de comandă

3. Schimbați textul mesajului din promptul de comandă

Când deschideți pentru prima dată promptul de comandă, textul prompt implicit este foarte plictisitor. Reflectă directorul de lucru curent în care se află utilizatorul, dar cu siguranță ar putea folosi unele personalizări. Dacă doriți ca mesajul din fereastra cmd să spună altceva decât cel implicit, puteți folosi următorul truc.

 • Porniți promptul de comandă și tastați “imediat” urmat de text Ce vrei Asigurați-vă că adăugați “$G” până la sfârșit, pentru a vă asigura că există întotdeauna semnul „>” la sfârșitul cererii și că știți de unde începe comanda.

Trucuri pentru promptul de comandă

 • Apăsați Enter și veți vedea solicitarea din fereastra cmd care se schimbă în textul personalizat.

Trucuri pentru promptul de comandă

Notă: Există mai multe opțiuni precum „$G” disponibil și vedeți lista completă tastând „mesaj de ajutor„. De asemenea, puteți reseta mesajul la starea inițială tastând „mesaj” și apăsând Enter.

4. Schimbați titlul ferestrei promptului de comandă

Când porniți Command Prompt, trebuie să fi văzut că pe bara de titlu scrie „Command Prompt” sau poate „Admin Command Prompt”, dacă îl porniți cu privilegii de administrator. Deși este în regulă, dar dacă aveți o mulțime de ferestre cmd deschise și fiecare dintre ele lucrează la o activitate diferită, atunci acest titlu „Prompt de comandă” nu este deloc util. Din fericire, poți schimba și asta.

 • Deschideți promptul de comandă și tastați “calificare”urmat de textul pe care doriți să-l citească în bara de titlu.

trucuri de prompt de comandă

 • Apăsați Enter și veți vedea că Titlul ferestrei cmd se schimbă în textul pe care l-ați introdus.

trucuri de prompt de comandă

Notă: Titlul se schimbă din nou în „Prompt de comandă” odată ce ieșiți din cmd și îl reporniți.

5. Listați toate driverele instalate pe computerul dvs. cu Windows 10

Dacă încercați să depanați o problemă sau doar căutați o listă cu toate driverele în Windows 10, există un truc cu promptul de comandă pe care îl puteți utiliza. Urmați pașii de mai jos pentru a vedea lista de drivere:

 • Scrie interogare controler /lista FO /v în CMD și veți vedea o listă de drivere pe ecran.

lista de drivere cmd cheat

 • Dacă doriți, puteți copia, de asemenea, această ieșire într-un fișier text pentru a le vizualiza mai târziu. Utilizați această comandă pentru a salva lista de drivere într-un document:
driverquery > C:\Users\YourUsername\Desktop\driver.txt

6. Tastele F1 la F9 sunt comenzi rapide în CMD

Toate tastele funcționale de pe tastatură sunt, de asemenea, comenzi rapide pentru diferite funcții de linie de comandă. Iată ce face fiecare tastă funcțională de pe tastatură în CMD:

 • F1 – Atingeți sau țineți apăsată această tastă pentru a reintroduce ultima dvs. comandă literă cu literă.
 • F2: Copiază comanda curentă până la un caracter specificat.
 • F3: Rescrie întreaga linie anterioară
 • F4 – Șterge automat comanda curentă până la un anumit caracter.
 • F5 – Similar cu F3, dar vă permite să parcurgeți comenzile anterioare.
 • F6: Introduceți promptul EOF în CMD.
 • F7: Deschide o listă de comenzi introduse anterior.
 • F8 – Similar cu F5, dar nu se oprește la sfârșitul istoricului comenzilor din sesiune. În schimb, merge până la început.
 • F9 – Introduceți o comandă anterioară introducând un număr asociat cu acea linie.

7. Ascunde folderele utilizând promptul de comandă

Deși există o modalitate ușoară de a ascunde folderele în Windows, utilizând panoul de proprietăți ale folderului și bifând caseta de selectare care spune “Ascuns”, metoda nu este foarte utilă deoarece folderele ascunse cu această metodă pot fi văzute cu ușurință dacă opțiunile de afișare sunt modificate în „Afișează fișierele și folderele ascunse”, ceea ce o face o caracteristică destul de inutilă. Cu toate acestea, la fel cum puteți ascunde folderele folosind Terminal pe Mac, folosind acest truc cmd, puteți ascunde folderele în așa fel încât acestea să fie complet ascunse și Explorer să nu le poată afișa deloc. Doar urmați pașii de mai jos:

 • Lansați promptul de comandă și navigați la directorul în care se află folderul țintă.
 • tip”Atributul +h +s +r folder_name„, înlocuind „folder_name” cu numele folderului pe care doriți să-l ascundeți și apăsați Enter.

Trucuri pentru promptul de comandă

 • Acum puteți verifica dacă folderul este de fapt ascuns în Windows Explorer și că nimeni nu îl poate vedea.
 • Pentru a afișa folderul, puteți folosi comanda „Atrib -h -s -r nume_dosar„.

Trucuri pentru promptul de comandă

Notă: Folderele ascunse pot fi vizualizate folosind comanda cmd „dir /AH”.

8. Copiați rezultatul comenzii în clipboard

Dacă ați încercat vreodată să copiați lucruri din Command Prompt, trebuie să fi realizat că este extrem de dificil, ca să nu mai vorbim de neintuitiv. Cu toate acestea, cu acest truc simplu, puteți copia rezultatul oricărei comenzi dorite, direct în clipboard-ul computerului și apoi îl puteți lipi în orice editor de text doriți.

 • Porniți promptul de comandă și introduceți comanda pentru care doriți să copiați rezultatul, urmată de „| scurta„. De exemplu, folosesc comanda “ipconfig | scurta„. Apăsați Enter și veți vedea că fereastra cmd nu arată nicio ieșire.

Trucuri pentru promptul de comandă

 • Deschideți un editor de text, cum ar fi Notepad, și apăsați control + Vși puteți pur și simplu să lipiți rezultatul comenzii direct în Notepad.

Trucuri pentru promptul de comandă

9. Lista tuturor programelor instalate

Un alt truc interesant de prompt de comandă este să enumerați toate aplicațiile și programele Windows 10 care sunt instalate pe computer. Acest lucru este util în special dacă trebuie să dezinstalați un program folosind promptul de comandă. Pentru a lista toate programele instalate, trebuie doar să urmați pașii de mai jos:

 • Porniți promptul de comandă și tastați „produsul wmic obține numele„.
 • Apăsați Enter și veți vedea o listă cu toate programele care sunt instalate pe computer.

Trucuri pentru promptul de comandă

De asemenea, puteți utiliza wmic pentru a dezinstala programe, direct din fereastra cmd. Doar scrie “produs wmic unde „numele ca „%NAMEOFAPP%”” apelează dezinstalare/non-interactiv” și apăsați Enter. Evident, înlocuiți „NAMEOFAPP” cu numele aplicației pe care doriți să o dezinstalați de pe computer.

10. Deschideți fereastra CMD în interiorul unui director

Să recunoaștem, modul în care Windows se ocupă de schimbarea directoarelor folosind “CD” Comanda este destul de ciudată. Din fericire, există o modalitate ușoară de a deschide ferestre de prompt de comandă în interiorul unui director, astfel încât să nu fie nevoie să schimbați directoare. Acesta este un truc cu adevărat util, mai ales dacă folderele pe care doriți să le accesați sunt îngropate adânc în sistemul de fișiere. Pentru a deschide o fereastră cmd în interiorul unui director, urmați pașii de mai jos:

 • Deschideți directorul în Windows Explorer. În bara de adrese, tastați “cmd”, și apăsați Enter.

Prompt de comandă Cheat Directory

 • Se va deschide o fereastră de comandă în directorul pe care l-ați deschis în Windows Explorer.

trucuri de prompt de comandă

11. Generați un raport privind starea bateriei

Windows 10 vă permite să urmăriți statisticile vitale legate de sănătatea bateriei prin păstrarea datelor legate de baterie. Acestea includ statistici precum specificațiile din fabrică, capacitatea totală a bateriei și capacitatea curentă, care sunt actualizate cu fiecare sesiune. Puteți genera un raport despre aceste statistici folosind o comandă CMD, care poate fi executată după cum urmează:

 • Porniți promptul de comandă ca administrator sau schimbați directorul folosind cd C:\Windows\System32
 • introduceți comanda puterecfg/putere
 • Va dura 60 de secunde pentru ca sistemul să analizeze și apoi să genereze un raport sub formă de documente HTML

Baterie Cheat Prompt de comandă

 • Pentru a accesa raportul, puteți accesa această locație pe computerul cu Windows 10:
 C:\Windows\system32\energy-report.html

Trucuri pentru promptul de comandă

După cum puteți vedea pe carcasa laptopului nostru, capacitatea bateriei este scăzută la 82% din cea livrată. Dacă doriți o direcție pas cu pas pentru a genera starea bateriei în Windows 10, vă rugăm să faceți clic pe link pentru a citi articolul.

12. Ascundeți fișierele RAR sensibile în imagini

CMD oferă o comandă care vă permite să concatenați sau să îmbinați două fișiere într-un singur fișier. Deși această comandă este utilă pentru îmbinarea conținutului din tipuri de fișiere de bază, cum ar fi TXT sau CSV, puteți folosi comanda și pentru ascundeți un fișier RAR, ZIP sau alt fișier de arhivă în interiorul unui fișier imagine sau text. Pentru a realiza acest lucru, urmați acești pași:

 • Deschideți CMD în directorul care conține ambele fișiere folosind elementul 10 din această listă sau utilizați CD comanda pentru schimbarea directorului
 • folosește comanda copie /b .rar + . ..
 • În cazul nostru, folosim copie /b modules.rar+wave.png test2.png

Cheats Prompt de comandă copie /b

Notă: asigurați-vă că introduceți mai întâi fișierul RAR urmat de celălalt fișier, altfel nu veți putea recupera pachetul RAR. Metoda funcționează și pe cele mai comune tipuri de fișiere, inclusiv documente și PDF-uri, atâta timp cât adăugați mai întâi fișierul arhivă.

 • Acest lucru va genera fișierul cu rezultate, care în cazul nostru este test2.png

Acest fișier PNG se afișează ca un fișier imagine normal dar când tu deschide-l cu WinRAR sau orice alt instrument de extracție, va extrage fișierul RAR care este îngropat sub fișierul imagine. Aceasta este o modalitate bună de a vă salva fișierele sensibile de la prieteni sau colegi de serviciu sau chiar de a preveni utilizarea abuzivă a acestora chiar și în cazul unei încălcări a datelor.

13. Anulați execuția comenzii

Acesta este unul dintre cele mai bune trucuri pentru promptul de comandă și toată lumea ar trebui să știe despre el. Să presupunem că doriți să rulați o anumită comandă, dar executați accidental o altă comandă. În acest caz, pentru a opri rapid executarea comenzii, doar apăsați „Ctrl + C” împreună iar operațiunea va fi întreruptă instantaneu. Cât de minunat este?

13. Anulați execuția comenzii

14. Rulați întotdeauna promptul de comandă ca administrator

Utilizatorii care se ocupă de fișiere de sistem și aplicații știu că au întotdeauna nevoie de privilegii ridicate pentru a modifica și muta lucrurile. Dar, pe de altă parte, promptul de comandă este întotdeauna implicit la contul normal, ceea ce face dificil pentru utilizatori să obțină acces de administrator în mijlocul unei operațiuni. Deci, pentru a te salva de astfel de situații, poți schimba permanent comportamentul și rulați promptul de comandă cu privilegii de administrator întotdeauna.

 • Doar căutați „cmd” în meniul Start și faceți clic dreapta pe el. După aceea, deschideți locația fișierului.
 • Acum copiați comanda rapidă din promptul de comandă pe desktop.
 • Accesați desktop și faceți clic dreapta pe comandă rapidă și deschideți „Proprietăți”.
 • Aici, faceți clic pe Avansat și activați „Run ca administrator”.
 • Acum, deschideți CMD de pe comanda rapidă de pe desktop și va începe întotdeauna cu privilegiul de administrator.

14. Rulați întotdeauna promptul de comandă ca administrator

15. SFC/Scanează acum

SFC (System File Checker) este o adăugare relativ nouă la promptul de comandă pentru mențineți computerul curat și fără erori. Este un instrument de linie de comandă util, care vă va ajuta să remediați multe probleme de sistem. Doar fugi sfc /scannow la promptul de comandă și va începe verificarea integrității tuturor fișierelor de sistem protejate. În plus, va repara și fișierele deteriorate ori de câte ori este posibil. Deci, în viitor, dacă aveți probleme, asigurați-vă că executați această comandă pe computerul Windows.

15. SFC/Scanează acum

16. Găsiți informații despre comenzi

Uneori rulăm o comandă pentru a îndeplini o anumită sarcină, dar nu știm prea multe despre ea. Deci, pentru a afla despre anumite comenzi, adăuga /? la sfârşitul oricărei comenzi, și apăsați enter. Linia de comandă vă va oferi o imagine de ansamblu bună asupra utilizării și sintaxei sale. Luați un exemplu SFC din punctul de mai sus, tastați sfc /? și apăsați enter. Vă va spune subcomenzile cu exemple și care sunt celelalte comenzi legate de SFC în limbaj lucid.

16. Găsiți informații despre comenzi

17. Istoricul liniei de comandă

Mulți utilizatori sunt familiarizați cu tasta de navigare „SUS” pentru a vă deplasa înainte și înapoi între comenzi, dar odată ce rulați prea multe comenzi, devine rapid un exercițiu obositor. Din nou, există doskey /history Comandă pentru a verifica toate comenzile executate într-o listă cronologică. Cu toate acestea, nu puteți selecta comenzile și le executați instantaneu. Va trebui să-l introduceți manual și, din nou, nu este cea mai bună soluție. Deci, dacă doriți să navigați rapid prin toate comenzile anterioare cu posibilitatea de a le executa imediat, doar apăsați tasta F7. Veți obține o fereastră separată în care puteți alege o comandă și o puteți rula chiar acolo. Pentru mine, este unul dintre cele mai bune trucuri pentru promptul de comandă. Vă rugăm să rețineți că unii utilizatori trebuie să apese tasta „Fn” împreună cu F7 pentru a activa această acțiune.

17. Istoricul liniei de comandă

18. Ștergeți fișierele temporare pentru a elibera spațiu

Dacă aveți puțin spațiu și aveți nevoie urgent să curățați niște nedorite, scăpați de fișierele temporare de pe computer ar putea fi cel mai rapid plan de acțiune. Iată ce puteți face pentru a curăța fișierele temporare de pe computer și pentru a recupera o cantitate considerabilă de spațiu.

 • utilizați comanda del /q /f /s %temp%\*

trucuri cmd șterge fișierele temporare 1

 • utilizați comanda del /s /q C:\Windows\temp\* (necesită privilegii de administrator)
 • De asemenea, puteți utiliza ambele comenzi simultan, tastând del /q /f /s %temp%\* && del /s /q C:\Windows\temp\*

trucuri cmd șterge fișierele temporare 2

19. Joacă un RPG în Command Prompt

Îți place să joci jocuri de rol? Dacă da, cu siguranță ar trebui să verificați Ateraan, care este un RPG doar text care funcționează în linia de comandă de pe computerul dvs. Windows.

 • tastați comanda telnet ateraan.com 4002 în CMD și apăsați enter. Asta va începe jocul și vă puteți crea personajul și vă puteți începe călătoria. GLHF!

juca jocuri de rol cmd

20. Mută-te la Windows Terminal

În timp ce Command Prompt este cu siguranță plin de funcții și are propria sa bază de utilizatori, Microsoft a anunțat recent un instrument de linie de comandă universal pentru Windows 10 numit Windows Terminal. Rulați promptul de comandă într-un aspect cu file și cred că vă va plăcea posibilitatea de a rula mai multe comenzi dintr-o singură fereastră. Odată cu asta, Microsoft are și A îmbinat Linux Terminal și PowerShell în Windows Terminal. Practic, veți avea acces la toate instrumentele din linia de comandă una lângă alta într-o singură fereastră. Sună interesant, nu? Deci recomandarea mea ar fi să încercați noul terminal Windows și să vedeți dacă vă place noua modificare.

18. Mutați la Terminalul Windows

Îmbunătățiți experiența Windows cu comenzile CMD

Aceste 20 de trucuri pentru promptul de comandă, deși de bază și ușor de implementat, sunt foarte utile. Folosirea acestor trucuri vă va permite să utilizați Windows 10 într-un mod mult mai eficient. În plus, vă va oferi acces la multe funcții puternice pe care altfel nu le puteți utiliza fără a instala (sau cumpăra) software dedicat. Deci, care sunt trucurile tale preferate din promptul de comandă pe care le folosești frecvent și le găsești utile? Am dori să știm despre ele, așa că vă rugăm să comentați mai jos. De asemenea, dacă cunoașteți un hack CMD despre care credeți că merită să fie pe această listă, vă rugăm să ne anunțați și nouă.

Windows 10 vine cu o interfață de linie de comandă puternică, numită Command Prompt, care poate fi folosită pentru a efectua diferite task-uri utile. Spre exemplu, utilizatorii pot cripta fișierele, schimba culoarea și textul ferestrei de prompt, lista driverele și programele instalate, sau chiar ascunde folderele într-un mod mai sigur. Există, de asemenea, comenzi rapide care pot fi utilizate pentru a economisi timp în CMD. Cu ajutorul acestor 20 de trucuri enumerate în articol, utilizatorii pot avea acces la mai multe funcționalități ale sistemului de operare Windows 10 și pot îmbunătăți experiența lor de lucru cu promptul de comandă.
Închei aici această postare, dar nu înainte de a vă mulțumi pentru că ați ales să citiți acest blog de tehnologie din România. Sper că ați găsit informațiile din această postare utile și interesante. Rămâneți conectați și nu uitați să verificați în continuare această platformă pentru cele mai recente știri și noutăți din lumea tehnologiei. Până data viitoare, vă dorim o zi frumoasă și mult succes în exploatarea potențialului tehnologiei!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x