În calitate de creator de conținut, îmi place să cunosc analiza paginilor site-ului meu web.

În general, sunt curios să știu câte persoane îmi citesc conținutul, de unde provin (referent și țări) și care sunt cele mai populare pagini.

Acum 20 de ani, instrumente de genul Webalizer am fost tot cu care ne-am putea baza. Unelte de acest gen au analizat jurnalele Apache și au creat pagini statice cu datele procesate.

captură de ecran webalizer

O altă modalitate de a obține analize de pagină a fost să inserați o imagine – adesea invizibilă – pe site-ul dvs. Prin utilizarea antetelor de solicitare trimise către server, oamenii ar putea număra vizitatori și pot obține un pic mai multe informații, cum ar fi IP-ul de origine, browserul și sistemul de operare. Această tehnică este veche, dar servicii precum statcounter oferă în continuare această funcționalitate.

În 2005, Google a lansat Google Analytics după achiziționare Urchin, o companie care a analizat, de asemenea, jurnalele serverelor. Prezența sa a crescut încă de la începuturi și are o utilizare mult mai mare decât oricare dintre concurenții săi. Dar, există câteva motive de ce ar trebui să nu mai utilizați Google Analytics pe site-ul dvs.:

  1. Este deținut de Google, care folosește analiza în beneficiul propriu
  2. Afectează viteza site-ului prin adăugarea de 45 KB la solicitările de pagină
  3. Este prea invaziv, colectând o mulțime de date cu caracter personal de care nu aveți nevoie
  4. Este blocat de multe pluginuri și browsere, creând date inexacte

Având în vedere toate acestea, vreau să împărtășesc câteva alternative open source la care m-am uitat în ultimele luni.

Fathom

Fathom (demo) este o aplicație ușoară Golang pentru a colecta analize.

Au diferite planuri plătite, care încep de la 14 USD / lună. De asemenea, au o versiune simplă pe care o puteți instala gratuit pe serverul dvs. sau pe Heroku.

Captură de ecran Fathom

Versiunea simplă folosește cookie-uri și vă oferă informații despre vizitatori unici, vizualizări de pagină, timpul mediu pe site, rata de respingere, paginile de top și refereri de top. Fathom stochează date în baze de date SQLite, MySQL sau Postgresql.

umami

umami (demo) este o soluție creată cu Next.js, facilitând implementarea acestuia. În cazul meu, am folosit Vercel.

În plus față de vizitatorii unici, vizualizările de pagină, timpul mediu pe site, rata de respingere, paginile de top și refereri de top, umami vă arată, de asemenea, informații despre țări, browsere, sistem de operare și date despre dispozitiv.

captură de ecran umami

Plauzibil

Cred că am auzit prima dată despre Plauzibil (demo) în “Eliminarea Google-ului de analiza site-ului dvs. web“Podcastul Changelog. Din perspectiva produsului, este plăcut să vezi un foaie de parcurs publică în sălbăticie, astfel încât clienții să poată afla ce urmează.

Planurile lor încep de la 6 USD / lună și cresc în funcție de vizualizările de pagină – cum ar fi Fathom. Au și un alfa opțiune auto-găzduită, dar nu am avut șansa să o testez.

plauzibil

Concluzie

Există alternative acolo și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la un corp mare care se uită la dvs. sau la utilizatorii dvs. cu aceste opțiuni. Timpul de configurare al fiecărui serviciu este foarte similar și, odată ce ați terminat, puteți adăuga mai multe site-uri la fel cum ați face cu Google Analytics.

Nu am un favorit. În funcție de caracteristici, umami oferă toate informațiile de bază pe care doriți să le cunoașteți gratuit. De asemenea, este foarte ușor să configurați servicii precum Vercel sau Netlify.

Atât Fathom, cât și Plausible oferă încercări gratuite, astfel încât să le puteți testa cu ușurință soluțiile înainte de a vă decide.

Cunoașteți o altă alternativă minimalistă, open source la Google Analytics? Anunță-mă în comentarii secțiunea blogului meu.

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-mă Stare de nervozitate și GitHub.

Fotografia de copertă de Markus Winkler / Unsplash