4 Freeware util pentru verificarea și repararea sectoarelor defecte de pe unitățile SSD

4 Freeware util pentru verificarea și repararea sectoarelor defecte de pe unitățile SSD
⏱️ 4 min read

Este frustrant să ai de-a face cu un computer care îngheață, care nu pornește sau care are informații care nu pot fi citite. Pot exista numeroase probleme care ar putea cauza aceste probleme, iar determinarea cauzei nu este întotdeauna ușoară. Una dintre problemele pe care ar trebui să le verificați este prezența oricăror sectoare defecte pe hard disk.

Sectoare rele

Sectoarele defecte apar atunci când o parte din hard disk nu mai poate fi scrisă sau citită. Când stocați ceva pe hard disk, informațiile sunt salvate pe mai multe sectoruri, care pot fi sau nu adiacente unul cu celălalt. Dacă orice sector cu informații din fișierul respectiv este deteriorat, va fi imposibil să accesați fișierul fără să apară erori.

Sectoarele defecte ale unui hard disk cauzează performanțe slabe și supraîncălzire a computerului, deoarece este foarte dificil să citiți datele de pe un hard disk cu multe sectoare defectuoase. De asemenea, puteți pierde fișiere importante sau puteți obține eroarea Blue Screen of Death (BSoD) atunci când aceste sectoare cauzează probleme cu computerul.

Freeware pentru a verifica dacă există sectoare defecte

Utilizarea freeware-ului pentru localizarea și repararea sectoarelor defecte nu este o soluție ideală. Multe dintre ele au funcționalități limitate și pot stabili limite privind numărul sau dimensiunea fișierelor pe care le pot recupera. Cu toate acestea, dacă doriți să începeți cu ceva gratuit pentru a vedea dacă puteți remedia problema fără a cheltui mulți bani, unul dintre aceste instrumente vă poate ajuta să începeți.

1. SeaTools de Seagate

Seagate are două programe software gratuite pentru testarea hard diskului – SeaTools Bootable și SeaTools pentru Windows. Versiunea bootabilă este mai completă, dar SeaTools pentru Windows este mai ușor de utilizat.

Efectuarea testelor și repararea folosind SeaTools este ușor și rapid. Puteți începe cu doar câteva clicuri de mouse.

SeaTools pentru Windows efectuează mai multe teste fundamentale care pot ajuta la determinarea stării de sănătate a hard diskului și pot fi testate toate tipurile de unități interne, precum și unitățile externe conectate prin firewire sau USB. Programul testează majoritatea unităților de disc, indiferent de producător. De asemenea, include informații utile despre unitate, cum ar fi numărul său de serie, capacitatea, rata de rotație, dimensiunea cache-ului și revizuirea firmware-ului.

2. Scanner de disc Macrorit

Macrorit Disk Scanner este un program ușor de utilizat care verifică hard disk-ul pentru sectoare defecte. Se configurează rapid, deoarece este complet portabil și nu este nevoie să instalați nimic.

Software Bad Sector Macrorit

O mare parte a ecranului Macrorit afișează o reprezentare vizuală a progresului scanării și indică clar orice deteriorare. Programul se actualizează des și funcționează pe multe sisteme de operare Windows.

O caracteristică utilă a Macrorit Disk Scanner este un afișaj care arată cât timp mai rămâne pe scanare.

Există o versiune plătită a acestui program cu mai multe funcții sau pentru cei care au nevoie de mai mult decât o utilizare personală ocazională.

3. GSmartControl

Poti descarca GSmartControl pentru Windows ca program portabil sau ca program obișnuit pe care îl instalați în mod normal. Funcționează cu toate versiunile de Windows până la XP. Este disponibil și pentru Mac și Linux.

Software Bad Sector Gsmart

GSmartControl poate rula trei teste diferite de hard disk și vă oferă rezultate detaliate pentru a indica evaluarea generală a stării de sănătate a unei unități.

  • Autotest scurt: Un test de două minute care detectează un hard disk complet deteriorat.
  • Autotest extins: Un test de șaptezeci de minute care inspectează întreaga suprafață a unui hard disk pentru a găsi erori.
  • Autotest de transport: Un test de cinci minute, care presupune a găsi daune care au avut loc în timpul transportului unității.

De asemenea, vă oferă informații despre unitatea dvs., cum ar fi numărul ciclului de putere, rata de eroare în mai multe zone și numărul de încercări de calibrare.

4. HDDScan

HDDScan este un program gratuit de testare a hard disk-ului pentru toate hard disk-urile, indiferent de producător. Acesta este un program portabil și nu trebuie instalat.

Hddscan Software Bad Sector

Este foarte ușor de utilizat, dar nu are documente de ajutor sau sfaturi despre modul de utilizare a diferitelor opțiuni. HDDScan acceptă majoritatea interfețelor de unitate și pare să fie actualizat periodic. Puteți utiliza HDDScan în Windows 10, 8, 7, Vista și XP, precum și Windows Server 2003.

Nu știți niciodată când o problemă, cum ar fi sectoarele defectuoase, va afecta mașina dvs., așa că păstrați totul înapoi. Dacă aveți probleme cu mașina dvs. și suspectați sectoare defecte pe hard disk, aceste verificări gratuite pot fi un prim pas util.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x