4 moduri de a clona un hard disk întreg pe Linux

Clone Drive Hard Drive
⏱️ 11 min read

Imaginați-vă că hard disk-ul din computer se defectează. Computerul dvs. nu o mai detectează și este imposibil să recuperați datele pe care le-ați salvat. Acesta este un scenariu de coșmar pentru aproape oricine. Veți ajunge să vă doriți să aveți o copie de rezervă a tot ce se află pe hard disk.

Horoscop chinezesc 2023 anul iepure...
Horoscop chinezesc 2023 anul iepurelui de apă neagră.

Din fericire, acest lucru este posibil și mult mai ușor decât credeți. Există multe programe Linux diferite care vă vor ajuta să faceți copii de rezervă ale hard diskului, inclusiv unul care este deja instalat implicit în fiecare distribuție Linux.

Cel mai bine, aceste instrumente vă vor permite să salvați conținutul hard diskului într-un fișier imagine, oferindu-vă mai multă flexibilitate cu stocarea copiei de rezervă.

De ce să faceți copii de rezervă într-un fișier imagine?

Multe instrumente moderne de backup vor salva conținutul hard disk-ului în cloud sau vor clona hard disk-ul pe un alt hard disk. Deși acestea sunt atât opțiuni utile, cât și complet valide, ele nu sunt foarte flexibile.

Dacă decideți că nu doriți ca datele dvs. să fie salvate pe serverul cloud specific pe care l-ați ales, atunci trebuie să treceți prin cercuri pentru a trece la unul nou. Sau dacă ți-ai clonat hard disk-ul pe al doilea, atunci ar trebui să repeți procesul din nou și din nou oricând vrei să muți copia de rezervă într-o altă stocare.

Un fișier imagine este, după cum sugerează și numele, un singur fișier care conține întreaga copie de rezervă. Aceasta înseamnă că îl puteți trata la fel ca orice alt fișier, indiferent dacă doriți să îl mutați, să copiați sau să ștergeți, etc. Acest lucru vă permite să mutați cu ușurință backup-ul pe alte medii de stocare sau chiar să faceți mai multe copii, astfel încât chiar și backupul dvs. să aibă copii de rezervă .

1. Discuri GNOME

GNOME Disks este un program disponibil pe orice distribuție Linux care are o multitudine de utilizări. Este folosit în principal pentru a formata hard disk-urile, a le șterge datele și a crea sau modifica partițiile de pe o unitate. Cu toate acestea, vă permite și să convertiți întreaga unitate într-o imagine, adică să creați o copie de rezervă .img.

Pentru a vă converti unitatea de hard disk într-o imagine de disc, selectați unitatea, accesați meniul de opțiuni de unitate (de multe ori arată ca un buton cu trei puncte) și selectați „Creare imagine de disc…”

Meniul Opțiuni Clone Drive Gnome Disks

De acolo, pur și simplu alegeți unde doriți să fie salvat fișierul imagine și faceți clic pe „Începeți crearea…”

Restaurarea unei imagini pe disc este la fel de ușoară și folosește pași similari. Faceți clic pe meniul de opțiuni de unitate, accesați „Restaurare imaginea discului…” și selectați fișierul .img pe care doriți să îl restaurați pe hard disk.

2. Imagine parțială

Imagine parțială este un program terminal cu o interfață de utilizator bazată pe text ușor de utilizat, care vă poate clona rapid unitatea într-un fișier imagine. Partimage strălucește în cât de repede funcționează.

Deoarece Partimage va copia datele doar din porțiunile utilizate ale unei partiții, procesează mult mai rapid decât alte programe de backup care vor copia întreaga partiție, inclusiv spațiul gol.

De asemenea, restaurează copiile de rezervă din fișierele imagine mult mai rapid decât multe alternative.

Singurele dezavantaje mari ale utilizării Partimage sunt că nu acceptă sistemele de fișiere ext4 sau btrfs, iar sistemul de fișiere care este clonat va trebui să fie demontat. Aceasta înseamnă că nu vă puteți clona întreaga unitate rădăcină în timp ce o utilizați.

Partimage este destul de simplu de utilizat, mai ales pentru oricine se simte deja confortabil cu utilizarea terminalului.

Instalarea Partimage este la fel de simplă ca și utilizarea managerului de pachete al distribuției pentru ao instala. De exemplu, pe Ubuntu și alte distribuții bazate pe Debian, utilizați următoarea comandă:

sudo apt install partimage

După ce este instalat, poate fi lansat imediat de pe terminal.

sudo partimage

De aici, meniurile sunt destul de simple. Asigurați-vă că citiți toate comenzile prevăzute pentru dvs., folosind tastele săgeți pentru a naviga prin meniuri.

Clone Drive Partimage

După ce ați selectat partiția pe care doriți să o clonați, urmați instrucțiunile afișate în meniu, apoi apăsați F5 pentru a trece la secțiunea următoare.

Clone Drive Partimage Compresie

Vă va permite să alegeți nivelul de compresie, cum ar fi împărțirea imaginii în mai multe fișiere.

Când lovești F5 din nou pentru a continua, vă va cere să confirmați opțiunile pe care le-ați setat, apoi începeți procesul de clonare.

3. CloneZilla

Spre deosebire de restul instrumentelor din această listă, Clonezilla nu este unul pe care îl instalați pe computer. În schimb, rulează de pe o unitate USB și vă permite să porniți în ea pentru a vă clona unitatea hard disk.

Pentru oricine are experiență în crearea de USB Live Linux, acest lucru va fi foarte familiar, deoarece procesul este în esență identic.

Clonează unitatea Site-ul web Clonezilla 1

Mergi la site-ul oficial Clonezilla și descărcați un ISO. Oricare dintre ele va funcționa, dar stabilul sau stabilul alternativ va fi cel mai bun pariu.

De acolo, va trebui să îl inscripționați pe o unitate USB, apoi să reporniți computerul, asigurându-vă că porniți în USB Live pe care tocmai l-ați creat.

Meniul Clonezilla Drive Clonezilla

După ce ați pornit în Clonezilla Live USB, instrucțiunile sunt destul de simple. Alegeți modul „image-dispozitiv” pentru a clona unitatea de disc, apoi continuați să selectați unde doriți să fie salvat noul fișier imagine și urmați restul instrucțiunilor.

Când vă întreabă dacă doriți să rulați modul începător sau expert, alegeți modul începător pentru a simplifica lucrurile deocamdată.

Restul meniurilor ar trebui să fie ușor de înțeles, dar dacă vă pierdeți, urmați acest tutorial simplu Clonezilla.

4. dd

În cele din urmă, avem ddo comandă Linux încorporată care vă va fi deja disponibilă în practic fiecare distribuție Linux.

dd este un instrument foarte puternic și poate avea consecințe foarte drastice dacă nu ești atent. Este foarte ușor să suprascrieți accidental un hard disk. Verificați întotdeauna ținta rezultatului înainte de a utiliza comanda.

Clonarea hard diskului într-un fișier imagine cu dd este incredibil de simplu. În primul rând, va trebui să vă dați seama de numele unității pe care doriți să o clonați. Există câteva moduri de a face acest lucru, dar aici doar folosim lsblk pentru a vă lista unitățile și toate partițiile lor.

Deși există destul de multe opțiuni utile cu lsblk comandă, avem nevoie doar de valoarea implicită pentru acest scenariu. Deschideți un terminal și introduceți următoarele:

lsblk
Clonează unitatea Dd Lsblk

Când alergi lsblk, ar trebui să vedeți una sau mai multe unități cu partițiile lor amplasate sub ele. Utilizați aceste informații pentru a determina ce unitate doriți să clonați. Folosim „sda” ca exemplu.

Apoi, utilizați următoarele dd comanda:

sudo dd if=/dev/sda of=/home/username/backup.img status=progress
Clone Drive Dd Cloning

Desigur, puteți schimba destinația fișierului imagine. Odată ce procesul se termină, puteți muta fișierul imagine sau puteți face copii ale acestuia.

Rețineți, totuși, că nu ar trebui să efectuați această operațiune pe un sistem de fișiere utilizat în prezent, deoarece există șansa să ajungeți cu fișiere corupte dacă sunt copiate în timpul utilizării.

Când decideți să restaurați backup-ul pe hard disk, procesul este la fel de simplu ca și crearea copiei de rezervă.

sudo dd if=/path/to/backup.img of=/dev/sda

Din nou, asigurați-vă că specificați numele hard disk-ului în care doriți să restaurați copia de rezervă.

întrebări frecvente

1. Mi-am șters din greșeală hard diskul! Există vreo modalitate de a recupera datele?

În cele mai multe cazuri, este puțin probabil să vă recuperați datele. Cu toate acestea, puteți utiliza PhotoRec pentru a recupera fișierele care nu au fost suprascrise.

2. Cum fac copii ale copiei de rezervă după ce o am?

Cea mai rapidă și simplă metodă este să o copiați folosind linia de comandă.

cp /path/to/backup.img backup-copy.img

Aceasta va crea o copie în directorul dvs. curent, dar puteți specifica și un alt director în care să îl salvați, dacă preferați.

De asemenea, puteți crea o copie folosind un browser de fișiere, așa cum ați face cu orice alt fișier. Doar faceți clic dreapta pe el, selectați „Copiere”, apoi lipiți-l.

3. Există vreo modalitate de a comprima fișierul imagine pentru a-l micșora?

Da, poți folosi gzip pentru a comprima rapid backup-ul”

gzip /path/to/backup.img

Încheierea

Acum ar trebui să aveți o idee bună despre beneficiile clonării întregului hard disk pe o imagine de disc și despre câteva dintre modalitățile de a face acest lucru pe Linux. Dar dacă decideți că preferați să utilizați un serviciu de backup bazat pe cloud, urmați acest ghid despre utilizarea CloudBerry pentru a face copii de rezervă pentru desktop-ul Linux.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x