4 soluții NAS excelente pentru Linux

4 soluții NAS excelente pentru Linux
⏱️ 6 min read

Indiferent de sistemul de operare pe care îl utilizați, stocarea datelor dvs. este importantă. Unul dintre cele mai populare moduri de a face copii de rezervă a datelor este cu un NAS. Un dispozitiv Network Attached Storage (NAS) este un server cu un accent deosebit pe stocarea datelor, făcându-l candidatul perfect pentru un server de fișiere de acasă.

Motivul principal pentru care s-ar construi (sau achiziționa) un dispozitiv NAS este să facă backup pentru date. Cu una dintre acestea în rețea, toate computerele dvs. au acces ușor la o soluție centrală de backup prin Samba sau NFS și un folder accesibil.

Cu toate acestea, backupul datelor nu este singurul motiv pentru un NAS. Serverele special concepute pentru a păstra date pot fi o bază excelentă pentru o instalare Plex, Emby sau Subsonic. Împreună cu aceste idei există multe alte motive pentru care un dispozitiv de stocare în rețea poate fi o idee bună. Următoarele sunt patru dintre cele mai bune distribuții Linux pentru job.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

1. Amahi

Amahi este o opțiune open-source excelentă pentru utilizatorii NAS de acasă, oferind opțiunea de a înlocui setările DHCP / DNS de pe routerul dvs. cu cele integrate în software-ul Amahi, astfel încât să puteți controla și denumi toate unitățile conectate NAS din rețeaua dvs. Este mai mult un server de acasă decât strict un sistem de operare, dar este totuși incredibil de robust, cu o interfață îngrijită și un magazin dedicat de aplicații și pluginuri care vă permite să îmbunătățiți lucrurile precum Plex și chiar un server Minecraft.

Vine cu o mulțime de opțiuni de backup, inclusiv backup complet pe rețea pe disc și backupuri programate pe PC-uri Windows și Mac. Amahi facilitează crearea de utilizatori cu care să vă partajați fișierele într-o rețea și să controlați cine vede ce.

O preocupare pe care utilizatorii au ridicat-o despre Amahi este securitatea. Deși nu s-au cunoscut încălcări, Amahi pare destul de hotărât să nu-și asume nicio responsabilitate în cazul în care lucrurile merg prost, iar informațiile suplimentare despre modul în care vă păstrează datele în siguranță sunt oarecum nebuloase. Totuși, vine pre-ambalat cu propria sa versiune de OpenVPN, astfel încât acest lucru ajută.

Amahi primește, de asemenea, puncte suplimentare pentru a oferi link-uri către furnizori alternativi de NAS, în cazul în care nu se potrivește nevoilor dvs., ceea ce este neobișnuit de sincer!

2. Deschideți Media Vault

nas-open-media-seif

Când construiți un NAS alimentat de Linux, Deschideți media Vault ar trebui să fie prima alegere a tuturor. De ce? Pentru început, rulează pe Debian stable: o versiune solidă cu foarte puține caracteristici noi. Acest lucru asigură că serverul dvs. va funcționa întotdeauna și nu se va sufoca sub greutatea schimbărilor majore.

Tot ceea ce privește Open Media Vault este foarte practic. Nici măcar nu trebuie să știți foarte multe despre Linux sau Debian pentru a începe acest lucru. Odată ce este instalat pe sistem, totul poate fi gestionat de o interfață web sofisticată pe care sistemul o configurează singură.

OMV acceptă Samba / CIFS, FTP, NFS, Rsync și TFTP. Împreună cu toate acestea, Open Media Vault are suport pentru pluginuri. Aceste pluginuri pot fi instalate cu ușurință accesând secțiunea de pluginuri din interfața de utilizare web. Pluginurile includ OwnCloud, LDAP, shairport etc.

Dacă doriți să creați un NAS alimentat de Linux și sunteți un începător sau căutați doar o soluție bine acceptată, ați fi nebun să nu mergeți la Open Media Vault ca primă alegere.

3. Rockstor

nas-rockstor

Rockstor este o distribuție NAS bazată pe CentOS și alimentată de BTRFS care pretinde că este propriul dvs. cloud personal. La fel ca celelalte distribuții din această listă, are o interfață de utilizare web care poate fi accesată pentru a gestiona și monitoriza sistemul, împreună cu suport standard pentru diverse protocoale de partajare a fișierelor, cum ar fi Samba / CIFS, NFS etc.

Notă: Rockstor este gratuit, dar trebuie să plătiți o taxă de abonament pentru a obține actualizări stabile.

Cel mai convingător aspect al Rockstor este sistemul său de pluginuri. Utilizatorii vor putea alege dintr-o varietate de plugin-uri cunoscute sub numele de „Rock-on-uri”. Rock-on-urile includ OwnCloud, Bittorrent Sync, Discourse și multe altele. Evident, aceasta nu este singura distribuție NAS de pe listă pentru pluginuri sportive. Cu toate acestea, modul în care se realizează această distribuție este foarte unic. Pluginurile sunt distribuite și implementate în containerele Docker. Aceasta înseamnă că veți putea instala câteva plugin-uri serios complexe pe NAS, fără prea multe probleme.

În general, Rockstor este o soluție NAS competentă, cu câteva aspecte interesante. Dacă sunteți în căutarea unei distribuții NAS alimentate de Linux și să preferați CentOS și Redhat față de baza Debian a Open Media Vault, aceasta este o alegere solidă.

4. Openfiler

nas-openfiler

Openfiler este o altă soluție NAS solidă, cu o gestionare web destul de decentă (completată cu diverse instrumente pentru a verifica modul în care funcționează datele dvs., pentru a adăuga partajări etc.) pentru a porni. Cu siguranță nu este fantezist, dar promite totuși performanțe solide. Spre deosebire de Open Media Vault, această distribuție se concentrează mai mult pe soluții de întreprindere sau profesionale.

Funcțiile NAS includ suport pentru CIFS, NFS și HTTP. Openfiler are, de asemenea, suport pentru iSCSI, NIS, LDAP, Active Directory, Instantanee și multe, multe alte caracteristici. Este suficient să spunem că această distribuție este o soluție profesională pentru cei care doresc să preia controlul serios al datelor lor.

Concluzie

Serverele de acasă Linux dedicate stocării nu sunt un concept nou. Cu toate acestea, pe măsură ce datele sunt din ce în ce mai mari, este logic că sistemele de operare bazate pe Linux încep să se adreseze mai mult utilizatorilor obișnuiți.

Nimeni, nici măcar fanii hardcore Linux, nu dorește să configureze partajarea manuală a fișierelor într-o rețea locală cu sută la sută din timp. De aceea, tot mai mulți oameni apelează la distribuții NAS la cheie pentru toate nevoile lor de stocare a fișierelor. Sper că, cu ajutorul acestei liste, veți înțelege și voi cât de grozav poate avea un NAS alimentat de Linux.

Aveți un NAS? Ce sistem de operare rulați pe acesta? Spune-ne mai jos!

Acest articol a fost publicat pentru prima dată în aprilie 2016 și a fost actualizat în ianuarie 2018.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x