4 tehnici uimitoare de răcire a computerului și defectele lor

4 tehnici uimitoare de răcire a computerului și defectele lor
⌛ Reading Time: 3 minutes

V-ați întrebat vreodată de ce nu am evoluat de la ventilatorul de bază și radiatorul de căldură pentru răcirea majorității computerelor la nivel de consumator? În afară de răcirea cu lichid (care este încă o piață de nișă în cel mai bun caz), nu pare să existe altă alternativă disponibilă. Există, totuși, câțiva oameni care nu sunt mulțumiți să se gândească pur și simplu în afara casetei atunci când vine vorba de răcirea CPU / GPU. Ei iau cutia, o smulg și o pun pe a lor la locul ei. În ciuda eforturilor depuse de ei, există încă un motiv bun pentru care ne menținem la radiatoare și ventilatoare.

1: Freon (R134A) Răcire

Prima imagine care apare în capul majorității oamenilor atunci când ascultă cuvântul “cool” este frigiderul lor. Este logic, nu? Aparatul este încărcat cu un gaz cunoscut sub numele de freon care circulă printr-un compresor într-un mod care răcește orice volum dat într-un timp relativ scurt.

Se pare că oamenii construiesc de ceva timp PC-uri răcite cu freon. Vedeți acest videoclip din 2011:

Iată defectul: Pe măsură ce aerul din jurul CPU devine mai răcoros, vaporii naturali din acel aer încep să se condenseze. Condensarea și electronica sunt inamici jurați. Dacă obțineți suficientă condensare pentru a picura pe o parte activă a plăcii dvs. de circuite, puteți să vă luați rămas bun de la computer. Pentru a rezolva acest lucru, fie trebuie să vă acoperiți întreaga placă de bază cu cauciuc care duce într-o tigaie de picurare, fie să o lăsați într-un vid fără absolut umiditate. Răcirea cu freon este o idee frumoasă, dar nu este o soluție viabilă de răcire pe termen lung pentru majoritatea oamenilor.

2: Doar scufundați-l în ulei mineral

OK, deci orice lucru care produce condens nu funcționează. Dar uleiul mineral? Nu conduce electricitate, este necoroziv, iar computerul dvs. pare rece scufundat într-un acvariu plin de lucruri. În plus față de toate acestea, computerul dvs. va rula atât de tăcut, încât veți uita că este chiar acolo. Vedeți un exemplu în videoclipul de mai jos.

Iată defectul: Deoarece uleiul este vâscos, acumularea termică este o posibilitate sigură. Va trebui să compensați acest lucru pompând uleiul în sus, unde se poate întâlni cu un aer mai rece și se poate întoarce atunci când este răcit suficient. Acest lucru nu este atât de mult un defect, deoarece este ușor de remediat. Cu toate acestea, principalul defect al răcirii uleiului mineral este că, dacă vreodată trebuie să efectuați întreținere, trebuie să fiți pregătiți să vă scufundați mâinile în ulei, care poate deveni dezordonat. De asemenea, puteți anula garanția pieselor dvs. (autocolantele goale pot cădea din cauza mediului umed).

3: Azot lichid

Uneori vrei să mergi pe cele nouă metri. În acele momente începeți să luați în considerare opțiuni extreme, cum ar fi azotul lichid, un gaz care în stare lichidă atinge în jur de -195 grade Celsius (-320ºF). Puteți vedea mai jos cum gestionează cineva acest tip de instalare de răcire.

Iată defectul: Nu cred că trebuie să o afirm, dar oricum o voi face: azotul se evaporă rapid la temperatura camerei. Este un mediu de răcire excelent pentru utilizarea pe termen scurt (cum ar fi depășirea unui record în clasamentele software-ului de evaluare comparativă). Pentru utilizare pe parcursul unei zile întregi, devine complicat să spunem cel puțin. Nu vă deranjează faptul că trebuie să izolați complet “cuibul” procesorului de restul plăcii de bază. De asemenea, trebuie să umpleți în permanență aportul de azot. Totuși, dacă aveți un laborator care vă oferă o sursă constantă, ar putea merita o șansă!

4: Răcorește-ți computerul cu o piscină

Răcirea cu apă a fost întotdeauna o alegere de top pentru majoritatea pieței entuziaști. Acum, dacă ai avea o conductă care să canalizeze apa dintr-o piscină prin ea toată ziua? Aceasta ar fi o cantitate foarte mare de apă pompată direct pe computer, fără a fi nevoie să luați măsuri suplimentare pentru a dezinfecta liniile (pentru a preveni acumularea algelor).

Iată defectul: Este posibil ca algele să nu mai fie o problemă, dar dacă aveți apă dură, așteptați-vă să mențineți liniile pentru acumularea de calciu. Cu sinceritate, acesta este un sistem foarte îngrijit și, dacă îl puteți gestiona, considerați-l o modalitate de a economisi bani (în afară de suma masivă pe care o cheltuiți deja din întreținerea unei piscine în care nu înotați). CPU-ul dvs. dispersează căldura, ceea ce face să coste mai puțin încălzirea piscinei. În plus, clorul din piscina dvs. dezinfectează deja totul pentru dvs. și nu trebuie să investiți într-o pompă și alte echipamente.

Aveți idei de răcire sălbatică?

Dacă v-ați gândit la o nouă modalitate de a răci un computer și doriți să discutați despre defectele sale, ne faceți un comentariu!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.