5 cele mai bune distribuții Linux-Libre pentru o mai bună securitate

Linux Libre 00 Featured Image
⏱️ 11 min read

Linux-Libre este o variantă a nucleului Linux care își propune să ofere doar o implementare gratuită și open source a driverelor hardware. În prezent este întreținut de către Fundația pentru Software Liber din America Latină. Ca atare, distribuțiile Linux care îl folosesc promovează și utilizarea software-ului Free and Open Source (FOSS).

Problema cu bloburile binare

De-a lungul anilor, Linux a adoptat tendința de a include firmware-ul „blob-uri binare” la nucleul său. Aceste blob-uri binare sunt mici bucăți de software care sunt furnizate ca un binar cu sursă închisă de la un producător de hardware. Este apoi încărcat de nucleul Linux așa cum este. La rândul său, aceasta oferă un suport perfect pentru hardware-ul dvs.

Linux Libre 09 Sample Kernel Blobs

Deși acest lucru este convenabil pentru cineva care dorește o bună compatibilitate cu hardware-ul pe care îl folosește, natura opacă a acestor blob-uri binare introduce diverse probleme de securitate și fiabilitate.

Linux Libre 02 Binary Blob

Acest lucru se datorează faptului că blob-urile binare nu permit dezvoltatorilor terți să auditeze codul sursă al blob-ului. Ca atare, acest lucru poate deveni o problemă pentru cei care apreciază securitatea lor, precum și pentru cei care își folosesc computerul pentru activități critice.

De ce să folosiți Linux-Libre?

Linux-Libre vă permite să utilizați Linux fără blob-uri binare și să rulați 100% FOSS în mașina dvs. Cu toate acestea, deoarece Linux-Libre se bazează pe drivere open source, nu are întotdeauna cel mai bun suport hardware.

Linux Libre 03 Kernel gratuit

În ciuda acestui fapt, Linux-Libre este fiabil și funcționează foarte bine. Acest lucru face ca Linux-Libre să fie atractiv pentru utilizatorii obișnuiți care doresc să aibă o instalare Linux stabilă și sigură.

Având în vedere acest lucru, acest articol aruncă o privire asupra unora dintre cele mai bune distribuții Linux care folosesc nucleul Linux-Libre atât pentru utilizatorii obișnuiți, cât și pentru cei cu putere.

1. Trisquel Linux-Libre

Trisquel este o distribuție Linux-Libre ușor de utilizat, bazată pe Debian. Nu numai că beneficiază de securitatea oferită de Linux-Libre, dar primește și actualizări stabile prin Debian.

Site-ul web Linux Libre 04 Trisquel

În plus, Trisquel își propune să fie cât mai ușor de utilizat. Vă va ghida prin instalare și chiar până la prima pornire a computerului. Aceasta o face una dintre cele mai bune distribuții Linux pentru un utilizator nou de computer.

Trisquel are, de asemenea, o serie de caracteristici:

 • Construit și configurat în Galicia, Spania, fiind una dintre puținele distribuții Linux care acceptă un mediu desktop nativ spaniol.
 • Acceptă o modalitate de a crea un volum criptat în mod implicit, făcându-l util dacă doriți să creați o instalare Trisquel care este sigură până la nivelul hard diskului.
 • Construit pentru a fi folosit de persoanele cu dizabilități. Acesta include un ghid audio, precum și setări pe care le puteți activa pentru probleme vizuale, cum ar fi daltonismul și orbirea parțială până la totală.

2. PureOS

PureOS este o distribuție Linux-Libre frumoasă care este inclusă implicit pe Purism marca de laptopuri. Similar cu Trisquel, se bazează și pe Debian și beneficiază de pachetele sale stabile.

Site-ul web Linux Libre 05 Pureos

Spre deosebire de Trisquel, totuși, unul dintre principalele puncte de vânzare ale PureOS este că funcționează pe ideea de „convergență”, așa că există caracteristici care îl fac utilizabil atât pe ecranele desktop, cât și pe cele mobile.

PureOS include, de asemenea, următoarele caracteristici:

 • Securizat de la zero, iar echipa de dezvoltatori verifică și auditează în mod constant eventualele exploit-uri în distribuție.
 • Are suport bun pentru dispozitivele Android prin GNOME. Astfel, vă puteți asocia smartphone-ul cu aparatul pentru a utiliza aplicații în PureOS, precum și pentru a vă controla computerul de la distanță.
 • Are un manager de aplicații simplu care vă permite să instalați cu ușurință pachete fără a utiliza linia de comandă. Este util pentru cei care doresc să-și folosească computerele pentru sarcini zilnice fără utilizarea terminalului.

3. GNU Guix

GNU Guix este o distribuție Linux-Libre care își propune să creeze un sistem de operare reproductibil. Vă permite să vă creați propriul sistem care se poate recrea singur.

Site-ul web Linux Libre 06 Guix

Este util pentru persoanele care dețin mai multe mașini sau pentru cei care doresc să se asigure că ceea ce instalează este același tot timpul.

GNU Guix are, de asemenea, următoarele caracteristici:

 • Vă permite să creați un instantaneu rulant al computerului dvs. Aceasta include atât pachetele dvs., cât și fișierele de configurare. Din acest motiv, este posibil să săriți în orice punct din istoria sistemului dvs., ceea ce vă permite să vă recuperați mai ușor după orice defecțiuni.
 • Vă permite să instalați mai multe versiuni ale aceluiași software. Este util pentru testerii care doresc să verifice software-ul între modificările versiunii.
 • Scris în Schema de viclenie limbaj, care se bazează pe Lisp și ușor de înțeles. GNU Guix nu este doar flexibil pentru utilizatorii cu putere, ci și ușor de configurat pentru un începător.

4. Parabola Linux-Libre

Parabolă este o distribuție Linux-Libre care își propune să creeze o instalare Linux simplă și minimă. Se bazează pe Arch Linux și se adresează utilizatorilor puternici. Parabola poate fi o distribuție puternică, care este atât sigură, cât și fără probleme.

Site-ul web Linux Libre 07 Parabola

În plus, angajamentul Parabola față de securitate înseamnă că efectuează audituri asupra pachetelor pe care le furnizează. Orice problemă din pachetele din Parabola a fost deja corectată.

Este util pentru utilizatorii care sunt preocupați de probleme de securitate care le pot afecta munca pe computer.

Parabola se livrează cu următoarele caracteristici:

 • Vine cu două programe – yourfreedom și yourprivacy– care vă scanează sistemul pentru orice risc de securitate și arată programe care prezintă aceste riscuri.
 • Vine și cu noprism depozit: o selecție de software securizat. Programele de aici sunt create pentru a rula în situații de calcul nesigure.
 • Poate instala Parabola fără a reinstala sistemul. Utilizatorii Arch Linux își pot migra sistemul către Parabola utilizând sursele sale și actualizând sistemul de acolo.

5. Hyperbola Linux-Libre

Hiperbolă este o distribuție Linux-Libre care își propune să se concentreze pe stabilitate și versiuni de suport pe termen lung. Similar cu Parabola, Hyperbola este o distribuție Linux bazată pe Arch.

Site-ul web Linux Libre 08 Hyperbola

O diferență principală cu Parabola este o politică strictă pentru stabilitate și simplitate. Actualizările sunt puține și la distanță, deoarece testează actualizările pentru a se asigura că nu se vor întrerupe între actualizări, făcându-l o distribuție pentru stațiile de lucru care trebuie să funcționeze mereu.

Hyperbola își arată angajamentul față de simplitate și stabilitate cu următoarele caracteristici:

 • Își propune să reducă complexitatea unui sistem Linux prin eliminarea unor programe precum SystemD. Acest lucru face ca sistemul să funcționeze cu cerințe mai mici și să aibă o suprafață mică pentru a apărea orice probleme.
 • Vine cu Xenocara în mod implicit: o versiune de Xorg care este corectată de dezvoltatorii OpenBSD pentru a fi fiabilă și stabilă.
 • Utilizează LibreSSL pentru certificatele SSL și TLS. LibreSSL este un furk modern al OpenSSL și a introdus actualizări, audituri și revizuiri care au eliminat problemele cu OpenSSL.

Dacă toată această discuție v-a făcut curios despre ce este nevoie pentru a vă compila propriul kernel Linux, puteți consulta acest ghid util.

întrebări frecvente

1. La ce fel de probleme hardware ar trebui să mă aștept cu Linux-Libre?

În cea mai mare parte, nucleul Linux-Libre oferă o alternativă gratuită și open source la driverele hardware. Cu toate acestea, una dintre problemele acestei versiuni este lipsa suportului pentru dispozitivele fără drivere open source.

Câteva probleme pe care trebuie să le urmăriți sunt:

 • Utilizați o placă wireless proprietară pentru Wi-Fi, ceea ce se întâmplă de obicei dacă utilizați o placă wireless Intel.
 • Utilizați o placă grafică nVidia recentă, iar driverul open source, noveuau, nu are încă o versiune pentru aceasta.

Pentru prima problemă, va trebui să schimbați placa wireless pe care o folosește aparatul. Cele mai populare carduri prietenoase cu sursă deschisă folosesc cipurile wireless Atheros care se găsesc adesea în carduri precum TP-LINK și Panda.

Pentru aceasta din urmă, va trebui să așteptați o versiune de noveuau pentru a vă suporta placa grafică. Acest lucru durează în mod normal câteva luni după lansarea unei plăci grafice noi.

2. Linux-Libre este actualizat?

Da! Nucleul Linux-Libre urmează în mod activ nucleul Linux „principal”. Pentru orice lansare a nucleului Linux, Linux-Libre va lansa o versiune pentru acesta.

3. Ce distribuție Linux-Libre este pentru mine?

Aceasta este o întrebare extrem de subiectivă. Cu toate acestea, o regulă de bază rapidă în alegerea unei noi distribuții este dacă aceasta se potrivește nevoilor dvs. De exemplu, dacă sunteți în căutarea unei distribuții complete care să fie ușor de utilizat, sunteți mai bine servit folosind PureOS și Trisquel Linux-libre.

Cu toate acestea, dacă sunteți mai preocupat de faptul că puteți avea un sistem consistent și sunteți dispus să-l piratați pentru a face lucrurile să funcționeze, probabil veți găsi că GNU Guix este perfect pentru dvs.

În cele din urmă, dacă sunteți un utilizator concentrat pe securitate sau aveți nevoie de un computer care trebuie să funcționeze în situații care necesită confidențialitate, este posibil să găsiți că folosirea Parabola și Hyperbola Linux-Libre este cea care se potrivește.

Acestea sunt distribuții care se angajează să stabilească mai presus de orice, astfel încât să vă puteți baza pe ele pentru a vă asigura sistemul.

Credit imagine: Unsplash

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x