5 cititoare USENET mai bune pentru Linux

Usenet Readers 00 Featured Image
⏱️ 20 min read

USENET este un sistem de distribuție a informațiilor masiv descentralizat. A fost dezvoltat pentru prima dată la începutul anilor 1980 și de-a lungul anilor a devenit una dintre cele mai mari rețele de mesagerie din lume. La apogeul său, USENET a facilitat peste 100.000 de grupuri de știri care discută despre orice.

Datorită naturii descentralizate a USENET, există mai multe moduri de acces la rețea. Un astfel de mod este prin intermediul Grupurilor Google. Deși acest lucru poate fi atrăgător pentru unii, accesarea USENET prin Google s-ar putea să nu fie întotdeauna cea mai bună soluție pentru toată lumea. Acest articol va prezenta cinci alternative mai bune pentru navigarea USENET în Linux.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Problema cu Google Groups

Grupuri Google este un portal web pentru discuții în grupuri de știri, care a fost lansat în jurul anului 2001, când Google a achiziționat arhiva USENET a Deja.com. Câteva dintre punctele sale de vânzare sunt că este ușor de accesat din browserul dvs. web și necesită doar să aveți un cont Google pentru a participa.

Cititoare Usenet 02 Grupuri Google 2

Cu toate acestea, există multe probleme cu interfața Grupuri Google care fac dureros de utilizat pentru discuții:

 • Grupurile Google nu organizează discuții. Acest lucru face ca urmărirea unei discuții ample USENET în Grupuri Google să fie dificilă – dacă nu imposibilă.
 • Grupuri Google formatează mesajele din pagina web. Deși postarea noastră părea în regulă când am postat-o, este posibil să nu fie citită pentru alții care nu folosesc Grupuri Google.
 • Grupuri Google nu are filtre. Nu avem nicio modalitate de a elimina spammerii și actorii rău intenționați din căsuța de e-mail.
 • În cele din urmă, spammerii și actorii rău intenționați folosesc și Google Groups. Din acest motiv, conturile Google sunt adesea filtrate de majoritatea utilizatorilor USENET. Acest lucru face participarea la discuții mai dificilă pentru utilizatorii Google.

Conectarea la USENET astăzi

Conectarea la USENET în afara Google era nevoie de un cont USENET de la un furnizor de servicii de internet (ISP). Acest cont a venit adesea cu un plan de internet la care să vă abonați. Cu toate acestea, majoritatea ISP-urilor nu mai oferă servicii USENET.

Din fericire, există câteva site-uri web care oferă acces gratuit sau ieftin la USENET numai pentru text.

1. Eternul septembrie

Eternul septembrie este un furnizor privat USENET care deservește gratuit grupuri de știri numai text. Deține toate Cele 8 ierarhii mari precum și sute de grupuri locale și regionale.

Usenet Readers 03 Eternal September

Configurarea unui cont este, de asemenea, relativ simplă. Pur și simplu accesați site-ul web și apăsați „Înregistrare utilizator”. Site-ul web vă va cere câteva informații despre dvs.

Usenet Readers 04 Es Înregistrare

Când ați terminat de completat informațiile, puteți utiliza informațiile de conectare pentru a accesa USENET.

2. AIOE

Similar cu Eternal September, AIOE oferă acces gratuit la USENET numai pentru text. Include, de asemenea, ierarhia celor 8 Mari, precum și un număr bun de grupuri regionale și locale. Principala diferență este că nu necesită utilizatorilor săi să se înregistreze pentru un cont pentru a accesa serverele.

Usenet Readers 05 Aioe Org

Cu toate acestea, aceasta înseamnă că există limitări stricte cu privire la cât de des puteți accesa rețeaua AIOE într-o zi. De exemplu, există limite pentru cât timp puteți citi postări online. În plus, AIOE are, de asemenea, un timp de reținere relativ scurt pentru postările USENET.

3. Individual.NET

Spre deosebire de celelalte două din această listă, Individual.NET este un serviciu plătit USENET pentru grupuri de știri doar text. În acest moment, oferă acces nelimitat USENET pentru 10 euro pe an.

Usenet Readers 06 Individual Net

Unul dintre principalele puncte de vânzare ale Individual este că spamul este filtrat automat la nivel de server, astfel încât nu trebuie să faceți atât de multă filtrare ca și cu Eternal September și AIOE.

În plus, Individual.NET oferă un timp de reținere semnificativ lung de 1175 de zile. Acest lucru este util pentru utilizatorii care doresc să arhiveze un grup de știri pe care îl urmăresc.

Crearea unui cont în Individual.NET este, de asemenea, simplă. Doar faceți clic pe linkul „Înregistrare” din bara laterală din dreapta. Site-ul web vă va întreba apoi despre metoda de plată preferată și detaliile contului pe care doriți să le utilizați.

Cititorii Usenet 07 În Detaliile Contului

După ce ați terminat înregistrarea, vă puteți conecta la Individual.NET și puteți iniția o plată pentru a vă activa contul USENET.

Următoarea listă conține cititoare USENET pentru Linux, care sunt mai bune decât accesarea prin Google.

1. Mozilla Thunderbird

Mozilla Thunderbird este un client excelent pentru a naviga pe USENET. Aplicația vă permite deja să vă citiți e-mailurile și fluxurile RSS offline; cu toate acestea, poate fi folosit și pentru a vă conecta la un server USENET pentru a prelua postări de știri.

Cititoare Usenet 08 Thunderbird

În plus, Thunderbird este disponibil pe aproape toate distribuțiile Linux. Pentru a instala Thunderbird în Debian și Ubuntu, utilizați apt:

sudo apt install thunderbird

Pentru Fedora, utilizați dnf:

sudo dnf install thunderbird

Pentru Arch Linux, utilizați pacman:

sudo pacman -Syu thunderbird

Odată instalat, procesul de adăugare a unui cont USENET este simplu. Puteți face acest lucru accesând meniul Opțiuni și făcând clic pe opțiunea „Setări cont”.

Usenet Readers 09 Cont Thunderbird 1

De acolo, puteți face clic pe „Acțiuni pentru cont”, apoi pe „Adăugați alt cont”. Thunderbird va deschide apoi o nouă fereastră care vă va întreba ce tip de cont doriți să adăugați. Alegeți „Cont grup de știri”.

Usenet Readers 10 Cont Thunderbird 2
Cititoare Usenet 11 Cont Thunderbird 3

În fereastra următoare, va trebui să furnizați câteva informații, cum ar fi numele dvs. și adresa de e-mail pe care doriți să o folosească alte persoane pentru a vă contacta.

Cititoare Usenet 12 Cont Thunderbird 4

Următoarea fereastră vă va cere adresa serverului USENET la care doriți să vă conectați. În cazul meu, mă conectez prin Aioe.org.

Cititoare Usenet 13 Cont Thunderbird 5

După ce ați terminat, puteți face clic pe „Următorul” pentru a finaliza expertul. Aceasta va crea intrarea în lista de servere Thunderbird și va oferi o pagină de destinație în care vă puteți gestiona abonamentele la grupurile de știri.

2. Claws Mail

Similar cu Mozilla Thunderbird, Claws Mail este un client de e-mail grafic care poate citi și grupuri de știri. Un avantaj al Claws față de Thunderbird este că este extrem de ușor, așa că îl puteți rula pe orice computer atâta timp cât acceptă un ecran grafic.

Usenet Readers 14 Claws Mail

Claws Mail este, de asemenea, disponibil în aproape fiecare distribuție Linux disponibilă. De exemplu, puteți instala Claws Mail în Debian și Ubuntu folosind apt:

sudo apt install claws-mail

În Fedora, utilizați dnf:

sudo dnf install claws-mail

Pentru Arch Linux, utilizați pacman:

sudo pacman -Syu claws-mail

Când ați terminat cu instalarea, adăugați serverul USENET la Claws Mail. Pentru a face acest lucru, faceți clic pe „Configurare” în bara de meniu, apoi pe „Creare cont nou”.

Cititoare Usenet 15 Claws Mail 1

De acolo, faceți clic pe lista derulantă „Protocol” și selectați „Știri (NNTP)” pentru a vă asigura că contul pe care îl configurați se va conecta la un server USENET.

Cititoare Usenet 16 Claws Mail 2

În cazul meu, mă conectez prin Eternal September. Pentru a face asta, trebuie să furnizez adresa serverului.

În plus, Eternal September necesită un cont pentru a citi și a posta. Pentru a-mi folosi contul cu Claws, trebuie să bifez caseta de selectare „Acest server necesită autentificare” și să îmi ofer numele de utilizator și parola USENET.

Cititoare Usenet 17 Claws Mail 3

După ce ați furnizat aceste informații, puteți căuta grupuri de știri pe care să le urmați făcând clic dreapta pe folderul „știri (nntp)” din Lista de servere și selectând „Abonați-vă la grup de știri”.

3. Pan

Spre deosebire de Thunderbird și Claws Mail, Tigaie este un cititor de știri grafic dedicat pentru Linux. Din acest motiv, Pan are funcții dedicate doar pentru USENET, cum ar fi postarea în așteptare, stocarea în cache a antetului articolului și fișierele de scor.

Cititoare Usenet 18 Pan

Face Pan o opțiune mai atractivă pentru cineva care dorește să aibă un cititor de știri ușor de utilizat, dar flexibil.

Pan poate fi obținut din majoritatea depozitelor Linux. Instalați Pan în Debian și Ubuntu folosind apt:

sudo apt install pan

În Fedora, utilizați dnf:

sudo dnf install pan

Pentru Arch Linux, utilizați pacman:

sudo pacman -Syu pan

Odată instalat, adăugarea serverului USENET la Pan este extrem de simplă. Când îl porniți pentru prima dată, Pan vă va cere automat să configurați un cont.

De acolo, trebuie doar să furnizați adresa serverului la care vă conectați și orice informații suplimentare despre cont care ar putea fi necesare.

Cititoare Usenet 19 Pan 1

După ce ați terminat de adăugat aceste informații, Pan va descărca toate grupurile de știri pe care serverul le găzduiește. Poate dura ceva timp dacă conexiunea la internet este deosebit de lentă.

Vă puteți abona apoi la grupuri de știri făcând clic dreapta pe un grup și făcând clic pe „Abonare” în meniul contextual.

4. TIN

STANIU este un cititor USENET bazat pe terminal. Acceptă acces la grupuri de știri de la distanță (NNTP) și local (/var/spool).

Cititoare Usenet 20 Tin

TIN acceptă, de asemenea, trimiterea articolelor, fișierele de scor și capacitatea de a folosi editorul de text preferat pentru a trimite mesaje. TIN este, prin urmare, util pentru persoanele care sunt mai confortabile cu aplicațiile bazate pe terminale.

În plus, este disponibil și în aproape toate distribuțiile Linux. Puteți instala TIN în Debian și Ubuntu prin intermediul apt:

sudo apt install tin

În Fedora, utilizați dnf:

sudo dnf install tin

TIN este un program foarte puternic, dar totuși ușor de utilizat. Pentru a începe, trebuie să creăm două fișiere în directorul nostru principal:

 • .newsrc fișier care conține grupurile de știri pe care le urmărim
 • Fișier .newsauth care conține detaliile de autentificare pentru serverele USENET care necesită un cont.

Configurarea fișierului .newsrc pentru a se conecta la USENET

Pentru a începe să citiți postări, trebuie să completați fișierul .newsrc cu grupurile de știri pe care doriți să le urmăriți. Formatul general al fișierului .newsrc arată cam așa:

newsgroup[:|!] [article#-article#]
Cititori Usenet 21 Tin Newsrc
 • „grupul de știri” este locul în care veți introduce grupul de știri pe care doriți să îl urmăriți. De exemplu, comp.lang.c.
 • Al doilea argument îi spune TIN dacă suntem abonați la acel grup de știri. „:” indică faptul că suntem abonați și „!” indică faptul că nu suntem.
 • Ultimul argument îi spune lui TiN ce numere de articole am citit deja. Din moment ce suntem abia la început, este mai bine să lăsăm acest argument gol.

Configurarea fișierului .newsauth pentru a se conecta la USENET

Dacă utilizați un server USENET precum Eternal September, trebuie să furnizați detaliile de autentificare în fișierul .newsauth.

Acest fișier îi permite TIN să vă conecteze automat ori de câte ori deschideți aplicația și oricând postați. Sintaxa generală a fișierului arată cam așa:

nntpserver [password] [user]
Cititorii Usenet 22 Tin Newsauth
 • „nntpserver” indică serverul specific unde sunt utilizate detaliile de autentificare. De exemplu, news.eternal-september.org.
 • Al doilea argument este locul în care veți pune parola de utilizator.
 • Al treilea argument este locul în care veți introduce numele de utilizator.

Odată terminat, trebuie să modificați și permisiunile de fișier ale acestui fișier. Deoarece acest fișier conține parola dvs., trebuie să vă asigurați că nimeni altcineva nu îl poate accesa. Pentru a face asta, tastați următoarele:

chmod 600 ~/.newsauth

După ce ați terminat, puteți începe să utilizați TiN. Pentru a vă conecta la serverul dvs. USENET, utilizați următoarea comandă:

tin -Ar -g your.newsserver.here
 • The -A opțiunea forțează TIN să se autentifice atunci când vă conectați pentru prima dată la server. Aveți nevoie de acest lucru doar atunci când vă conectați la un server care necesită să aveți un cont.
 • The -r opțiunea îi spune TIN că utilizați o sursă la distanță.
 • The -g opțiunea îi spune TIN adresa serverului USENET la care doriți să vă conectați.

5. slrn

Similar cu TIN, slrn este un cititor de știri bazat pe terminal și acceptă, de asemenea, scrierea articolelor, fișierele de scor și utilizarea editorului de text preferat pentru a vă scrie postările.

Cititoare Usenet 23 Slrn

Cu toate acestea, spre deosebire de TIN, slrn generează automat fișierul .newsrc și vă oferă toate grupurile de știri disponibile pe care serverul USENET le găzduiește. În plus, slrn are și propriul fișier de configurare, care vă permite să personalizați și să configurați în continuare comportamentul său.

Instalați slrn în Debian și Ubuntu folosind apt:

sudo apt install slrn

Pentru Fedora, utilizați dnf:

sudo dnf install slrn

Configurarea fișierului dvs. .slrnrc pentru a vă conecta la USENET

Odată terminat, va trebui să copiați fișierul .slrnrc din directorul de instalare al slrn. Pentru a face acest lucru, utilizați următoarea comandă:

cp /usr/share/doc/slrn/slrn.rc /home/$USER/.slrnrc

Fișierul .slrnrc este foarte detaliat și vă ghidează prin fiecare aspect al configurării programului. Cu toate acestea, pentru scopurile noastre, trebuie să setăm doar trei lucruri: „numele de gazdă”, „numele de utilizator” și „numele real”.

În cazul meu, fișierul meu .slrnrc arată cam așa:

...
set username "ramcesred"
set hostname "email.invalid"
set realname "Ramces Red"
...
Cititoare Usenet 24 Slrn Slrnrc

Variabila NNTPSERVER și se conectează la USENET

În acest moment, trebuie să setați variabila de mediu NNTPSERVER pentru shell-ul dvs. pentru a permite slrn să determine la ce server să se conecteze.

Comenzile diferă ușor de la shell la shell, dar pentru a le schimba în bash tastați următoarele:

NNTPSERVER=your.newsserver.here
export NNTPSERVER
Cititoare Usenet 25 Bash Env

După aceasta, ultimul lucru de făcut generează fișierul .newsrc pentru slrn. Pentru a face asta, tastați următoarea comandă:

slrn -f ~/.jnewsrc --create

Acesta va rula slrn cu setările dvs. preferate și se va conecta la serverul dvs. USENET. Va primi o listă cu toate grupurile de știri disponibile la care să vă abonați și va pune-o într-un fișier numit .jnewsrc.

Cititori Usenet 26 Salut Grupuri de știri

Acum vă puteți abona la grupurile dvs. de știri apăsând L pentru a căuta grupul dvs., apoi apăsați S pentru a vă abona la el.

Dacă ultimele două programe v-au făcut interesat să aflați mai multe despre linia de comandă, consultați ghidul nostru despre cum să trimiteți un e-mail de la terminalul Linux.

întrebări frecvente

1. Cum mă pot reconecta la Aioe.org?

Cel mai probabil acest lucru se datorează faptului că ați fost interzis din cauza depășirii timpului zilnic alocat pentru accesarea Aioe. Puteți verifica din nou în 24 de ore dacă îl puteți accesa din nou sau nu.

Cu toate acestea, dacă simțiți că timpul alocat în Aioe este puțin restrictiv, puteți, de asemenea, să vă creați un cont fie la Eternal September, fie la Individual.NET

2. Folosesc Mozilla Thunderbird cu Eternal September. De ce nu există grupuri de știri disponibile în afara eternului-septembrie la care să mă conectez?

Acest lucru se datorează faptului că nu v-ați autentificat încă contul prin Mozilla Thunderbird. Pentru a face asta, accesați „Setări contului”, apoi „Setări server”.

Va exista o casetă de selectare etichetată: „Solicitați întotdeauna autentificarea atunci când vă conectați la acest server” pentru a vă permite să vă conectați la Eternal September prin contul dvs.

3. Folosesc slrn. Cum mă pot reconecta la serverul meu USENET când deschid programul din nou?

Acest lucru se datorează faptului că variabila NNTPSERVER nu a fost setată. Când am configurat prima dată slrn, am indicat doar NNTPSERVER pentru terminalul curent pe care îl folosim. Odată ce încărcăm un terminal diferit, acea variabilă nu va mai fi prezentă.

Pentru a face acest lucru permanent, va trebui să editați fișierul .profile și să introduceți aceleași comenzi pe care le-am executat:

NNTPSERVER=your.newsserver.here
export NNTPSERVER

După aceea, trebuie să vă deconectați și să vă conectați din nou la contul dvs. de utilizator pentru a vedea modificarea.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x