5 dintre cei mai buni manageri de fișiere pentru Linux

5 dintre cei mai buni manageri de fișiere pentru Linux

⌛ Reading Time: 4 minutes

Unul dintre software-urile pe care le folosiți zilnic este un manager de fișiere. Un bun manager de fișiere este esențial pentru munca ta. Dacă sunteți utilizator Linux și doriți să încercați administratori de fișiere, altele decât cele implicite care vin împreună cu sistemul dvs., mai jos este o listă cu cei mai buni administratori de fișiere Linux pe care îi veți găsi.

Ce este un manager de fișiere?

Să începem mai întâi cu o definiție pentru a ne asigura că suntem pe aceeași pagină. Un manager de fișiere este o aplicație pentru computer pe care o puteți accesa și gestiona fișierele și documentele stocate pe hard disk. În Windows, această aplicație se numește Windows Explorer, iar în macOS, Finder. În Linux nu există nicio aplicație standardizată pentru managerul de fișiere pentru toate distribuțiile. Acestea sunt unele dintre cele mai bune administratoare de fișiere Linux.

1. Nautilus

Nautilus, redenumit acum în Fișiere GNOME, este managerul de fișiere standard al mediului desktop GNOME. Deoarece GNOME este un mediu desktop foarte popular, acest lucru înseamnă automat că Nautilus este, de asemenea, printre cei mai utilizați manageri de fișiere. Una dintre caracteristicile cheie ale Nautilus este că este curat și simplu de utilizat, oferind în același timp toate funcționalitățile de bază ale unui manager de fișiere, precum și posibilitatea de a răsfoi fișiere la distanță. Acesta este un manager de fișiere potrivit pentru începători și pentru toți cei care apreciază minimalismul și simplitatea. Dacă funcționalitatea implicită este prea limitativă pentru dvs., o puteți extinde cu ajutorul pluginurilor.

2. Delfin

linux-manageri-fișiere-02-delfin

Manager fișiere Dolphin este omologul KDE al Nautilus. În mod similar cu Nautilus, se intenționează să fie simplu de utilizat, lăsând, de asemenea, loc pentru personalizare. Vedere divizată și multitaburi, precum și panouri ancorabile, se numără printre caracteristicile sale de bază. Puteți utiliza Dolphin pentru a răsfoi atât fișierele locale, cât și cele la distanță din rețea. Pentru unele operații, Dolphin oferă funcționalități de anulare / refacere, ceea ce este destul de la îndemână pentru aceia dintre noi care au degetele (prea) rapide. Dacă funcționalitatea implicită a Dolphin nu este suficientă, pluginurile vin în ajutor.

3. Thunar

linux-file-managers-03-thunar

Thunar s-ar putea să nu fie la fel de popular ca Nautilus sau Dolphin, dar mie personal îmi place mai mult. Este managerul de fișiere pe care îl folosesc zilnic. Thunar este managerul de fișiere implicit pentru mediul desktop Xfce, dar îl puteți utiliza și cu alte medii. În mod similar cu Nautilus și Dolphin, Thunar este ușor, rapid și ușor de utilizat. Pentru un computer vechi, Thunar este probabil cel mai bun manager de fișiere. Este un manager de fișiere relativ simplu, fără multe funcții fanteziste (și inutile), dar, din nou, are pluginuri pentru a extinde funcționalitatea implicită, dacă este necesar.

4. Nemo

linux-file-managers-04-nemo

Nemo este o bifurcație a Nautilus și este managerul de fișiere implicit pentru mediul desktop Cinnamon. Una dintre caracteristicile speciale ale Nemo este că are toate caracteristicile Nautilus 3.4 care au fost eliminate în Nautilus 3.6, cum ar fi toate pictogramele de pe desktop, vizualizarea compactă etc. și multe opțiuni de configurare. Nemo are, de asemenea, caracteristici utile, cum ar fi deschis ca root, deschis în terminal, arată progresul operațiunii la copierea / mutarea fișierelor, gestionarea marcajelor etc.

5. PCManFM

linux-file-managers-05-pcmanfm-2

Ultimul manager de fișiere pentru Linux din această listă – PCManFM – are obiectivul foarte ambițios de a înlocui Nautilus, Konqueror și Thunar. PCManFM este managerul de fișiere standard din LXDE (o distribuție dezvoltată de aceeași echipă de dezvoltatori) și este menit să fie ușor, dar complet funcțional. Nu am prea multă experiență personală cu acest manager de fișiere, dar din ceea ce știu, nu pot spune că este revoluționar, uluitor, etc. Are caracteristicile standard pe care le oferă un manager de fișiere, cum ar fi miniaturile, accesul la fișierul de la distanță. sisteme, multitabs, drag and drop etc., dar nu cred că are caracteristici cu adevărat remarcabile. Totuși, dacă sunteți curioși, puteți încerca să vedeți singur.

Există mult mai mulți administratori de fișiere pentru Linux pe care nu i-am inclus, deoarece nu cred că sunt la fel de buni ca cei enumerați. Unii dintre acești manageri sunt managerul de fișiere Gentoo, Konqueror, Krusader, GNOME Commander, Midnight Commander etc. Dacă cei 5 manageri de fișiere pe care i-am analizat nu sunt ceea ce vă place, puteți încerca restul, dar nu vă așteptați prea mult de la lor.