5 dintre cele mai bune limbaje de programare a jocurilor pentru dezvoltatori

5 dintre cele mai bune limbaje de programare a jocurilor pentru dezvoltatori
⏱️ 4 min read

Programarea a înflorit în ultimii ani, dând naștere multor limbaje și platforme. Dezvoltatorii experimentați și experimentați pot alege să lucreze pe jocuri mobile, online și bazate pe servicii. De asemenea, pot proiecta experiențe single-player atât pentru consolă, cât și pentru computer.

Dintre toate limbile disponibile, care sunt cele mai bune?

1. C ++

Limbajul de bază pentru dezvoltarea jocului, C ++, a fost creat de Bjarne Stroustrup de la Bell Labs în 1980. Învățarea acestei limbi va deschide multe oportunități în și în afara dezvoltării jocului.

C ++ este un limbaj orientat obiect, adică folosește structuri interne sau blocuri – numite clase și obiecte – pentru a sparge codul complet. Are o curbă de învățare abruptă, în special pentru cei fără experiență anterioară. Cu toate acestea, datorită utilizării sale rampante, efortul merită recompensa.

Unele dintre cele mai populare jocuri realizate cu C ++ includ „Counter-Strike”, „Warcraft III” și „World of Warcraft”.

Notă: datorită eficienței sporite cu limbaje moderne și platforme de dezvoltare – cum ar fi Unity – C ++ începe să se elimine treptat, deși joacă încă un rol critic. C # este o alternativă excelentă dacă doriți ceva mai versatil.

2. UnrealScript

UnrealScript este limbajul nativ de script pentru Unreal Engine, un popular motor de dezvoltare de jocuri. Multe jocuri mari au folosit motorul, inclusiv „Batman Arkham City”, „Bioshock”, „Devil May Cry” și multe altele. Este relativ ușor de învățat. În plus, suportul universal permite companiilor să reambaleze și să lanseze jocuri pe mai multe platforme, inclusiv Windows, macOS, Linux, SteamOS, Android și PSVR.

Acest limbaj oferă funcții încorporate care fac munca dezvoltatorului mediu mai ușor de gestionat. Elemente precum comutatoarele, temporizatoarele și rădăcinile orientate către obiecte permit dezvoltatorilor experimentați să se scufunde și începătorilor să învețe corzile.

3. Unitate

La fel ca Unreal, Unity este un motor de dezvoltare utilizat în mod obișnuit pentru crearea de jocuri. A devenit popular în primul rând pentru suportul său universal pe mai multe platforme. Dezvoltatorii își pot lansa cu ușurință jocurile pe consolă, PC, mobil și multe altele.

Ceea ce face Unity să iasă în evidență este că nu are neapărat un limbaj de scriptare. În schimb, dezvoltatorii au opțiunea de a lucra cu C #, Boo sau un subset de JavaScript. Boo seamănă foarte mult cu Python, iar sintaxa arată la fel când este scrisă.

Unul dintre cele mai bune lucruri despre Unitate este că puteți găsi sute de resurse și ghiduri despre lucrul cu acesta. Cei care nu au experiență anterioară cu limbaje de programare pot găsi mai accesibil.

Jocurile făcute cu Unity includ „Ori și pădurea oarbă”, „Wasteland 2”, „Cuphead” și „Hearthstone and Cities: Skylines”.

Limbaje de programare pentru dezvoltatori care codifică pe computer

4. Java și JavaScript

Java folosește aceleași principii orientate obiect ca și C ++, dar tinde să funcționeze cu o gamă mai largă de sisteme. Java Virtual Machine (JVM) compilează și rulează cod Java, care este compatibil cu aproape toate sistemele de pe piață. Este pilonul principal pentru jocurile și aplicațiile Android și dezvoltarea open-source.

JavaScript este similar, dar funcționează alături de HTML și CSS, în special pentru aplicațiile bazate pe web. JavaScript este cel mai utilizat limbaj de programare din partea clientului, deoarece vă permite să îmbunătățiți designul cu interactivitate și animație. Oricine dorește să se ocupe de acest limbaj ar putea fi benefic să învețe HTML, HTML5 și CSS.

Rețineți că, deși Java și JavaScript ambele poartă cuvântul „Java”, acestea sunt două limbaje de programare diferite și nu sunt deloc aceleași.

Jocurile realizate cu Java sau JavaScript includ „FreeCol”, „Quake” original, „Bejeweled”, „CrossCode” și „Angry Birds”.

5. Haxe

Deși există din 2005 și este puțin mai vechi decât TypeScript, Haxe începe să primească recunoașterea pe care o merită. Dezvoltatorii au folosit acest limbaj pentru a crea jocuri cu profil înalt, precum „Dead Cells”, „Northgard”, „Papers Please” și „Evoland”.

Haze este un set de instrumente open-source cu rădăcini de programare la nivel înalt. Deoarece nu este un limbaj în sine și mai mult o platformă de dezvoltare, poate crea aplicații care vizează mai multe limbi, cum ar fi JavaScript, C ++, C #, Lua, Flash și multe altele. Pe lângă jocurile convenționale, puteți utiliza Haxe și pentru aplicații web, mobile, desktop și de linie de comandă.

Motorul de joc Heaps.io provine de la creatorul limbii Haxe și merită folosit după ce vă familiarizați cu limba.

Limbaje de programare pentru dezvoltatori Cod laptop Haxe

Limbaje de programare alternative pentru dezvoltarea jocurilor

În timp ce această listă include cele mai populare limbi folosite, sunt disponibile încă multe. Este întotdeauna util să cunoașteți alternative, cum ar fi:

  • Piton
  • HTML 5
  • Veveriţă
  • Papirus
  • Obiectiv-C

Aflați despre varietatea de instrumente gratuite pe care le puteți utiliza pentru a ușura procesul de dezvoltare. Căutați un editor de cod care acceptă mai multe limbi, inclusiv Notepad ++, Crimson Editor și jEdit.

Amintiți-vă, industria jocurilor de noroc evoluează continuu, împreună cu existența limbajelor de programare. Este o idee bună pentru dezvoltatori să-și întindă picioarele și să încerce noi oportunități.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

You may also like...