5 dintre cele mai bune Linux Distros pentru Raspberry Pi

5 dintre cele mai bune Linux Distros pentru Raspberry Pi

Raspberry Pi a debutat în 2012 și de atunci micul computer și succesorii săi au alimentat nenumărate proiecte. În timp ce puteți instala Ubuntu obișnuit pe un Raspberry Pi, există o mulțime de distribuții Linux mai specializate disponibile. Această listă include opțiuni care pot gestiona orice, de la calculul general la crearea unei mici arcade portabile.

1. Raspbian

Dacă sunteți în căutarea unui loc bun pentru a începe, Raspbian este. Este sistemul de operare oficial acceptat de Raspberry Pi Foundation, așa că veți găsi o mulțime de documentație. De asemenea, are o mulțime de software instalat, astfel încât să puteți începe imediat.

Raspbian, după cum sugerează și numele, se bazează pe Debian, dar cu câteva modificări. Folosește PIXEL ca desktop principal, care este ușor, deci rulează mai rapid pe Raspberry Pi. Majoritatea software-ului instalat este destinat calculelor generale, educației și programării. Python, Scratch, Sonic Pi, Java și multe altele sunt incluse, ceea ce îl face un sistem excelent pentru jucători.

2. RecalBox

Există mai multe distribuții Linux destinate transformării Raspberry Pi într-o mașină de jocuri retro, dar RecalBox este una dintre cele mai ușor de utilizat. Suportă o gamă largă de mașini arcade și console de jocuri începând cu zilele de 8 biți și mai departe. În funcție de hardware-ul pe care îl aveți, este posibil să nu puteți rula unele jocuri. Acestea fiind spuse, există încă multe care vor funcționa.

best-raspberry-pi-distros-recalbox

Unul dintre cele mai mari avantaje ale RecalBox este cantitatea de hardware suplimentară pe care o suportă. O gamă largă de gamepad-uri, joystick-uri, arcade stick-uri și multe altele funcționează cu sistemul de operare. Puteți găsi o listă cu tot ce este acceptat pe Site-ul RecalBox.

Pentru a vă ajuta să începeți, avem un ghid pentru instalarea și configurarea RecalBox.

3. RuneAudio

În timp ce RecalBox își propune să transforme Raspberry Pi într-o mică arcadă, RuneAudio îl transformă într-un Jukebox. De fapt, RuneAudio este de vânzare scurt, deoarece concentrarea acestei distro pe sunetul de înaltă rezoluție îl face mult mai mult decât un tonomat.

best-raspberry-pi-distros-runeaudio

RuneAudio vă poate reda întreaga bibliotecă de muzică digitală, fie că este de pe o unitate USB conectată la Raspberry Pi sau de pe un NAS accesat prin rețeaua dvs. Chiar mai bine, interfața sa bazată pe web înseamnă că o puteți controla fără fir în întreaga casă. Aceasta include computerele Windows și Linux, precum și dispozitivele mobile cu Android.

Sunt acceptate formate audio obișnuite precum FLAC, WAVE, MP3 și ALAC. Veți obține, de asemenea, redare DSD nativă cu DSD-over-PCM. Pentru o listă cu toate caracteristicile, consultați Site-ul web RuneAudio. Pentru un început rapid, aruncați o privire la ghidul nostru pentru configurarea RuneAudio.

4. LibreELEC

Dacă doriți să utilizați un Raspberry Pi pentru a înlocui Roku sau Apple TV, LibreELEC poate fi exact ceea ce căutați. Site-ul LibreELEC descrie distribuția ca „suficient sistem de operare pentru Kodi” și exact asta este.

best-raspberry-pi-distros-libreelec

Dacă nu sunteți familiarizați, Kodi este un software popular pentru centru media. După un proces simplu de configurare, puteți transmite în flux totul, de la episoadele South Park la sport. LibreELEC este o distribuție ușoară menită să ofere tot ce este necesar pentru a rula Kodi și nimic altceva. Acesta este un plus pentru utilizarea centrului media, cu excepția cazului în care căutați o distribuție de utilizat pentru calcul general.

5. OpenMediaVault

Până în prezent, majoritatea distribuțiilor pe care le-am acoperit sunt destinate să facă Raspberry Pi distractiv de utilizat. În cazul OpenMediaVault, este timpul ca Raspberry Pi să se apuce de treabă.

best-raspberry-pi-distros-openmediavault

Destinat utilizării în afaceri mici sau la biroul de acasă, OpenMediaVault vă ajută să vă creați propriul spațiu de stocare în rețea (NAS). Bazată pe Debian, această distribuție oferă servicii precum SSH, (S) FTP, SMB / CIFS, RSync și multe altele. Pur și simplu atașați spațiul de stocare și conectați-vă la rețeaua dvs., apoi utilizați administrarea bazată pe web pentru a-l configura exact cum doriți.

Raspberry Pi nu este singura dvs. opțiune

Veți găsi opțiuni excelente pe lista de mai sus, dar nu toate sunt limitate la Raspberry Pi. Unele, cum ar fi RecalBox și LibreELEC, acceptă și alte componente hardware. Dacă vă întrebați care sunt unele dintre aceste alte opțiuni, avem o listă cu cinci alternative Raspberry Pi pe care ați putea dori să le verificați.

Scroll to Top