5 Instrumente Linux pentru o mai bună scriere

5 Instrumente Linux pentru o mai bună scriere

⌛ Reading Time: 5 minutes

Dacă suferiți de blocajul scriitorului, poate că este timpul să vă schimbați procesorul de text cu ceva nou sau ceva complet diferit. Aplicațiile de scriere prezentate aici acoperă o gamă largă de nevoi ale scriitorului: de la scrierea fără distragere a atenției până la funcții avansate și soluții ușoare. Pe scurt, există ceva pentru toată lumea.

1. FocusWriter

Probabil ai auzit de asta FocusWriter, deoarece este adesea lăudat ca fiind unul dintre cei mai buni editori de text fără distragere a atenției pentru Linux, OS X și Windows. Interfața decupată – o suprafață goală, semitransparentă fără butoane și bare de instrumente – poate fi utilizată în modul ecran complet pentru focalizare maximă. Există mai multe teme și imagini de fundal din care puteți alege și puteți chiar să vă proiectați propria temă (ajustând culorile și fonturile).

FocusWriter vă ajută să vă îmbunătățiți obiceiurile de scriere oferind multe opțiuni utile: verificarea ortografiei; economisire automată; urmărirea obiectivelor zilnice de scriere; setarea cronometrelor; și numărarea în timp real a cuvintelor, paginilor, paragrafelor sau a caracterelor. De asemenea, acceptă salvarea sesiunii și își amintește poziția exactă din textul în care ați rămas.

linux-writing-focuswriter

FocusWriter funcționează cu fișiere TXT, ODT și RTF și îl puteți utiliza în modul portabil (fără instalare). Utilizatorii care preferă feedback-ul audio pot activa un efect de sunet nostalgic pentru mașină de scris. Dacă acest lucru te motivează să scrii mai mult, atunci FocusWriter își îndeplinește scopul.

2. CutePad

CutePad este o aplicație interesantă cu o abordare inovatoare. Este un mic proiect din Sri Lanka inspirat de designul interfeței Windows Metro. link de descărcare vă solicită numele și adresa de e-mail, ceea ce ar putea descuraja unele persoane, dar puteți introduce doar informații false dacă vă prețuiți confidențialitatea. Pentru a instala CutePad pe Linux, pur și simplu extrageți arhiva descărcată și rulați fișierul executabil în folderul “CutePad_LinuxBuild_x8x” (sub).

linux-writing-cutepad

Zona centrală de scriere este flancată de bare de instrumente flotante sensibile la context, care permit accesul rapid la setările CutePad. Bara de instrumente de jos oferă funcții de bază: deschiderea, crearea, imprimarea și salvarea fișierelor, precum și “Căutare” și “Export în PDF”. Conținutul de sus al panglicii se modifică pe măsură ce selectați opțiuni din meniu (“Scrieți”, “Formatați”, “Inserați” și “Găsiți”). Bara de instrumente “Inserare” are dialoguri pop-up la îndemână pentru inserarea linkurilor, imaginilor, tabelelor, datei și orei, în timp ce opțiunile de aliniere, înfășurare cuvinte, liste cu marcatori, tipul fontului, dimensiunea și culoarea pot fi găsite în meniul “Format”.

CutePad acceptă comenzile rapide de la tastatură standard (de exemplu, Ctrl + S pentru salvare, Ctrl + B pentru textul aldin …), deci nu ar trebui să dureze prea mult pentru a vă obișnui. Nu este tocmai “fără distragere”, deoarece barele de instrumente plutitoare par destul de intruzive, dar aspectul său proaspăt ar putea face ca sucurile tale creative să curgă.

3. TextTrix

TextTrix este o aplicație Java, ceea ce înseamnă că nu este cel mai frumos editor de text din listă, dar pe de altă parte, nu trebuie să-l instalați – pur și simplu executați-l tastând java -jar TextTrix.jar în terminal. Va atrage utilizatorii și programatorii avansați, deoarece acceptă evidențierea sintaxei pentru mai multe limbaje de programare și puteți chiar să vă dezvoltați propriile pluginuri pentru a extinde funcționalitatea TextTrix. Cea mai bună caracteristică a TextTrix și cea pe care mi-ar plăcea să o văd în alți editori de text este “Line Dance”. Este un mod simplu și extrem de util de a naviga într-un fișier marcând liniile selectate.

linux-writing-textrix2

În afară de aceasta, TextTrix acceptă verificarea ortografică, deschiderea mai multor fișiere în file și organizarea lor în grupuri și salvarea sesiunilor (similar cu FocusWriter). Deși s-ar putea să nu optați să vă scrieți teza de doctorat în TextTrix, vă poate ajuta să lucrați mai eficient cu fișiere text mari.

4. TextRoom

TextRoom este construit pe o premisă similară cu FocusWriter, dar are mai multe opțiuni (ceea ce, desigur, ar putea să-l facă mai puțin lipsit de distragere a atenției). Îl puteți folosi în modul ecran complet sau într-o fereastră; apăsați F1 pentru a accesa ajutorul și F2 pentru opțiuni. Bara de stare din partea de jos arată ora și statisticile legate de documentul dvs. curent (număr de cuvinte și caractere).

linux-writing-textroom2

În afară de formatarea standard (fonturi, culori), alinierea (liniuțe, spațierea paragrafelor) și ajustarea aspectului aplicației (imagini de fundal, transparență), TextRoom acceptă și verificarea ortografică, imprimarea și exportul în formatele de fișiere Google Docs și ODT. Puteți insera cu ușurință imagini și data și ora curente și puteți încărca ultimul document deschis la pornire.

TextRoom încearcă foarte mult să acomodeze scriitorii, așa că oferă un mod Flow (unde tastele Ștergere și Backspace sunt dezactivate) și un generator de cuvinte aleatoriu numit GetAWord, care ar trebui să vă provoace creativitatea, oferindu-vă instrucțiuni de scriere. De asemenea, puteți seta numărul de cuvinte țintă și să marcați termenele de scriere într-un calendar.

linux-writing-textroom

Există, de asemenea, un instrument de mapare a minții MiniFlo, care poate fi minunat dacă scrieți o carte sau lucrați la un proiect care necesită organizarea mai multor concepte. TextRoom acceptă, de asemenea, sunete de mașină de scris și are un player de muzică rudimentar numit MusicRoom pentru toate nevoile dvs. de zgomot de fundal. Puteți transforma TextRoom într-un instrument de scriere versatil sau pur și simplu să îl păstrați minim – alegerea este a voastră.

5. WordGrinder

WordGrinder este o aplicație pentru oasele goale pentru fanii hardcore din linia de comandă. Acest lucru nu înseamnă că nu este puternic; dimpotrivă, acceptă fișiere HTML, ODT, LaTeX și Troff; lucrul la mai multe documente simultan; și comenzi rapide de la tastatură configurabile. De asemenea, puteți utiliza un verificator ortografic și puteți afișa numărul de cuvinte și paragrafe.

linux-writing-wordgrinder

O caracteristică unică este că WordGrinder salvează setările fișierului împreună cu fișierul în sine, astfel încât textul dvs. nu va fi salvat ca fișier TXT, ci mai degrabă într-un format binar. Cu toate acestea, îl puteți exporta în TXT sau alte formate și îl puteți deschide în mod normal într-un alt editor. WordGrinder este o alegere excelentă pentru computerele mai vechi și mai lente, dar îl puteți folosi oriunde, dacă se potrivește fluxului dvs. de lucru.

Concluzie

Ați încercat aplicații de scriere neobișnuite? Te bazezi pe vechiul Gedit simplu sau preferi ceva avansat? Arătați-vă abilitățile de scriere în comentarii.

Sursa de imagine recomandată, Sursă de imagine teaser

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.