5 Instrumente utile de terminal pentru a gestiona mai bine procesele în Linux

5 Instrumente utile de terminal pentru a gestiona mai bine procesele în Linux
⏱️ 6 min read

Linux oferă o serie de instrumente pentru examinarea proceselor dvs. de rulare. Cu aplicațiile prezentate mai jos, puteți afla ce aplicații vă consumă toată memoria și ce fișiere sunt atașate acelor programe necinstite. Sau puteți obține doar o imagine globală a performanței sistemului dvs.

Indiferent de nivelul dvs. specific de interes, acest tutorial vă va oferi un punct de plecare în călătoria respectivă.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

1. sus

Poate că cel mai cunoscut manager de servicii / procese din setul de instrumente Linux este top. Numele său este un acronim pentru „Tabelul proceselor”. Versiunea Linux (altele au fost scrise pentru Unix, Solaris etc.) este găzduită cu pachetul procps, o colecție de utilitare pe care o puteți lua la linkul de mai sus.

Puteți vedea în această captură de ecran că partea de sus oferă o mulțime de informații simultan. În partea de sus a ecranului puteți vedea cât timp rulează computerul, utilizarea curentă a procesorului și utilizarea curentă a memoriei. Aceste valori se referă la întregul sistem – nu doar la programele individuale afișate sub textul respectiv.

În schimb, puteți vedea utilizarea individuală a procesorului și a memoriei pentru diferite procese de rulare în cea mai mare parte a ecranului. Captura de ecran de aici arată numai serviciile pe care le rulează utilizatorul „root” și „systemd” este primul ca consumator cu cea mai mare memorie la doar 0,3%.

Puteți rula sus în linia de comandă cu doar top pentru a introduce o citire interactivă a tuturor proceselor care rulează pentru toți utilizatorii. Alergare top U user va intra în același tip de mediu, dar va afișa procesele pentru acel utilizator specific.

De asemenea, puteți selecta un proces de rulare executând mai întâi pidof process pentru a introduce acea ieșire în top cu top -p pid. De exemplu, pid firefox pe această mașină returnează „2886”, deci rulează top -p 2886 afișează numai informațiile despre acest proces pe ecranul său.

2. iotop

Unele utilități încearcă să reducă ce oferă top. Un astfel de program, iotop, face exact asta. Rezultatul său, după cum puteți vedea aici, este mult mai simplu decât potopul topului.

iotop

Iotop dezvăluie intrarea / ieșirea unui proces care rulează. În partea de sus a ecranului, afișează citirea și scrierea pe disc, în octeți, înainte de a dezvălui ID-ul fiecărui proces și citirea, scrierea și I / O individuale pe care le consumă.

Puteți, la fel ca în partea de sus, să selectați ieșirea iotop specificând parametri precum iotop -p pid pentru a monitoriza un singur proces sau iotop -u user pentru a monitoriza procesele de rulare ale unui singur utilizator.

3. Monit

De la inceput, Monit încearcă să fie mai specific, dar totuși ușor de utilizat. Acesta rulează ca un demon și va urma procesele și serviciile pe care le specificați în fișierul său de configurare.

Pornirea deamonului din linia de comandă nu arată prea mult.

Monit

Pentru a profita la maximum de capacitățile Monit, este o practică bună să permiteți Monit să ruleze de la pornire. Folosind systemd, systemctl enable monit comanda va finaliza acea sarcină.

Apoi puteți edita fișierul de configurare Monit (situat la „/ etc / monitrc”) pentru a urmări și modifica procesele specifice începând cu al doilea început de rulare. Consultați această opțiune în fișierul de configurare de mai jos.

Monit fișierul de configurare

Deși liniile sunt comentate, puteți vedea că această serie de comenzi ar urma procesul Apache, ar porni sau opri dacă este necesar și ar crea alerte atunci când ceva nu merge bine. Fișierul de configurare este menit să fie ușor de citit și editat; folosește cuvinte cheie precum „start”, „if”, „then” și „within” pentru a finaliza sarcinile.

4. lsof

Dacă sunteți curios cu privire la ce fișiere s-a deschis un proces când rulează, utilizați lsof. Rularea lsof comanda va lista, în mod implicit, fiecare fișier deschis de fiecare proces care rulează pe sistem. Prin urmare, poate fi util să fiți mai specific cu interogarea dvs.

Puteți căuta în numele specific al unui proces care rulează, cum ar fi Firefox, introducând ieșirea lui lsof în grep, care va căuta un șir specificat de dvs.

Deci, dacă doriți să aflați dacă Firefox rulează o bibliotecă audio FLAC, o comandă precum următoarea ar fi utilă:

Reduce ieșirea de la mii de linii la aproximativ douăzeci.

O versiune a acelei comenzi produce următoarele.

lsof

Ceea ce poți replica aici este mai întâi să rulezi lsof, apoi să cauți „firefox” ca șir în ieșirea lui lsof, apoi să cauți prin acele linii cu „firefox” în ele șirul „libflac”. Grep folosește -i semnalizați în ultima comandă pentru a ignora majusculele și minusculele în căutarea sa.

Comanda finală grep -i gdbus este folosit aici pentru a furniza un exemplu cu o singură linie. Acesta alege în mod arbitrar singura linie de ieșire care arată „gdbus” ca comandă de sarcină identificată.

Lsof afișează comanda asociată cu un proces în execuție, ID-ul procesului său, comanda de activitate asociată cu fișierul pe care rulează procesul și numele fișierului atașat procesului în execuție, pe lângă alte date.

5. ps_mem

Cea mai simplă aplicație din această listă, ps_mem, listează utilizarea memoriei proceselor care rulează pe un sistem. O cursă uscată de ps_mem în linia de comandă va dezvălui o listă cu toate procesele care rulează și consumul individual de memorie al acestora.

Pentru a investiga un anumit proces, puteți lista ID-ul acestuia – nu uitați să îl utilizați pidof process pentru a obține aceste informații – în ps_mem -p process comanda. Verificați această ieșire pentru referință:

ps_mem

Ps_mem este util dacă aveți un program despre care credeți că folosește prea multă memorie. Puteți să îl utilizați ca instrument independent sau în tandem cu alții pentru a-și verifica concluziile.

Concluzie

Nu lăsați aplicațiile de pe computer să rătăcească. Păstrați-le sub control cu ​​o privire rapidă în partea de sus, iotop sau ps_mem și investigați în continuare cu Monit și lsof.

Acestea sunt instrumente puternice care au mult mai multe opțiuni disponibile în paginile lor de manual, deci asigurați-vă că le citiți și documentația atunci când investigați o problemă supărătoare.

Credit de imagine: Xfce la salvare!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x