5 moduri de a verifica starea de sănătate a hard diskului pe Windows 10

5 moduri de a verifica starea de sănătate a hard diskului pe Windows 10
⏱️ 7 min read

Hard disk-ul tău este sufletul computerului tău, locul în care sunt stocate toate cele mai importante date. În timp ce majoritatea componentelor computerului pot fi înlocuite, datele neprețuite de pe hard disk nu pot dacă nu ați creat o copie de rezervă. Din acest motiv, asigurarea durabilității hard diskului este crucial (cineva primește jocul de cuvinte plictisitor legat de hard disk?).

Există diferite modalități de a verifica starea de sănătate a hard diskului – de la metode încorporate în Windows până la instrumentele de diagnosticare ale producătorului HDD și vă vom vorbi despre cele mai bune metode.

1. Optimizează și Defrag în Windows 10

Unitățile hard disk SATA tradiționale ar fi putut face loc în mare măsură pentru unități solid-state mult mai rapide, dar sunt încă foarte populare și rămân o modalitate accesibilă de a stoca lucruri precum imagini, videoclipuri și alte tipuri de fișiere neobosite. SSD-urile funcționează puțin diferit și, deși nu au nevoie niciodată de defragmentare (deoarece fragmentarea se referă la locul în care datele sunt stocate fizic pe unitate, ceea ce nu este un factor pe SSD), uneori au nevoie de optimizare.

Dacă simțiți că unitatea de disc non-SSD încetinește, atunci ar trebui să verificați cât de fragmentată este. Puteți face acest lucru folosind instrumentul de defragare încorporat din Windows 10 (tastați „defrag” în meniul Start, apoi accesați „Defragmentați și optimizați unitățile”), apoi selectați unitatea și faceți clic pe „Analize”. Dacă se detectează fragmentarea, faceți clic pe „Optimizare” (denumită anterior „Defrag”) pentru acea unitate.

De fapt, am constatat că aplicația gratuită Defraggler face o treabă mai bună de detectare și reducere a fragmentării, dar nu toată lumea vrea să instaleze aplicații suplimentare atunci când funcționalitatea este integrată chiar în sistemul de operare.

De asemenea, puteți să vă optimizați SSD-ul pe instrumentul de defragare și optimizare Windows 10, deși Windows 10 ar trebui să se ocupe automat de proces.

2. Utilizați instrumentele producătorului HDD

Majoritatea producătorilor majori de hard disk oferă instrumente robuste gratuite pentru a vă monitoriza starea și performanța. Primul pas pentru a ști pe care să îl utilizați este, desigur, cunoașterea mărcii hard diskului.

verificați-hard-disk-sănătatea-windows-10-instrument-de-diagnostic-digital-occidental

Dacă știți marca discului dvs. hard, puteți sări peste această parte. Dacă nu, apăsați tasta Victorie tasta, tastați „manager de dispozitive” și faceți clic pe ea când apare în rezultatele căutării.

În Device Manager, deplasați opțiunea „Unități de disc” și notați numărul modelului de pe hard disk. Apoi, introduceți numărul modelului în Google pentru a afișa rezultate care vă vor arăta marca discului.

verificați-hard-disk-sănătatea-windows-10-manager-dispozitiv

După aceea, accesați pagina de asistență a producătorului și căutați utilitarul lor pentru hard disk. Pentru a vă ajuta, aici sunt linkuri către paginile relevante de descărcare ale unora dintre cele mai mari mărci de hard disk:

Fiecare dintre aceste instrumente funcționează puțin diferit, dar cel mai important, fiecare are caracteristici de diagnosticare care vă permit să testați starea de sănătate a hard diskului.

3. Instrumentul CHKDSK pentru Windows

Instrumentul Windows CHKDSK este un instrument Windows încorporat care vă va scana discul pentru a găsi erori de sistem și sectoare defecte și va arăta dacă există probleme cu hard diskul. Va scana și va rezolva problemele pe care le poate remedia și vă va informa dacă există o problemă mai mare pe care nu o poate remedia. Puteți utiliza acest instrument atât pentru a verifica starea de sănătate a discului, cât și pentru a remedia sectoarele și erorile defecte, dacă este posibil.

Pentru a utiliza CHKDSK, faceți clic dreapta pe unitatea pe care doriți să o verificați pentru erori și selectați „Proprietăți”. Apoi faceți clic pe fila „Instrumente”, apoi faceți clic pe butonul „Verificați acum”.

Verificați-Proprietățile hard diskului

Verificați-Hard-Disk-CHKDSK

Se va deschide o casetă de dialog cu două opțiuni pentru remedierea erorilor și scanarea sectoarelor defecte. Puteți selecta aceste opțiuni dacă doriți să remediați erorile și sectoarele defectuoase; în caz contrar, puteți să faceți clic pe „Start” pentru a obține un raport de bază despre problemele de pe hard disk (dacă există).

Verificați-Hard-Scan-Scan

Acest instrument este foarte de bază și se concentrează pe găsirea erorilor de sistem și a sectoarelor defecte. Vă va anunța doar dacă există probleme mari și nimic mai mult, așa că utilizați-l doar ca instrument de bază pentru verificarea și remedierea hard diskului.

4. Folosiți WMIC

WMIC este o interfață de linie de comandă care vă permite să efectuați multe sarcini administrative, inclusiv verificarea stării de sănătate a hard diskului. Folosește caracteristica SMART (tehnologie de auto-monitorizare, analiză și raportare) a hard disk-urilor pentru a vedea starea și a furniza o concluzie simplă, cum ar fi „OK” sau „Pred Fail” etc. Este încă o comandă foarte simplă care oferă foarte puțin informație, dar este rapidă și o caracteristică încorporată în Windows.

Pentru a verifica un hard disk cu WMIC, apăsați tasta Victorie + R butoane pentru a deschide dialogul Executare. Tip cmd și faceți clic pe „OK” pentru a deschide promptul de comandă Windows.

Verificați-Hard-Disk-CMD

Tip

și apăsați Enter. Când interfața WMI este gata, tastați

și apăsați din nou pe Enter. Veți vedea starea discului dvs. după o scurtă întârziere.

Verificați-Hard-Disk-WMIC

5. Utilizați un instrument de verificare a sănătății terțului disc dur

Puteți utiliza, de asemenea, un instrument terț de verificare a sănătății hard diskului, care va oferi mult mai multe informații decât doar starea bună sau rea. Aceste instrumente utilizează aceeași caracteristică „SMART” a hard diskurilor pentru a prelua date, la fel ca WMIC. Cu toate acestea, ele vă oferă toate detaliile, în loc să arate doar starea bună sau rea.

CrystalDiskInfo

În acest scop, CrystalDiskInfo este un instrument foarte simplu, dar puternic. Este un instrument gratuit, extrem de ușor, care oferă toate informațiile necesare, cum ar fi temperatura, starea de sănătate, tipul și caracteristicile hard diskului, precum și alte atribute precum rata de eroare de citire / scriere și timpul de rotire etc.

Instrumentul standard vine ca un fișier .exe de 4 MB, iar programul de instalare al acestuia conține anunțuri, deci asigurați-vă că utilizați opțiunea „Instalare personalizată” și debifați instrumentul lateral (anunț). Odată instalat, tot ce trebuie să faceți este să lansați programul și veți vedea toate informațiile despre hard disk-urile dvs. în interfața principală. Instrumentul va verifica, de asemenea, starea hard diskului la fiecare 10 minute (în mod implicit) și vă va avertiza dacă există ceva greșit.

Verificați-Hard-Disk-CrystalDiskInfo

Există, de asemenea, alte instrumente terță parte de verificare a sănătății hard diskului, cum ar fi Hard Disk Sentinel și HDDScan. Acestea sunt mult mai avansate, cu o mulțime de funcții suplimentare, dar pentru un utilizator mediu CrystalDiskInfo ar trebui să funcționeze perfect.

Concluzie

Puteți utiliza instrumentele menționate mai sus pentru a verifica starea de sănătate a hard diskului pe computerul dvs. Windows. Dacă nu aveți nevoie de detalii suplimentare, atunci instrumentele încorporate Windows ar trebui să funcționeze excelent. Dacă aveți probleme cu actualizările Windows 10, citiți lista noastră cu cele mai recente probleme de actualizare Windows 10 și cum să le remediați. De asemenea, avem un ghid la îndemână pentru verificarea temperaturilor procesorului în Windows 10.

Acest articol a fost publicat pentru prima dată în ianuarie 2016 și a fost actualizat în ianuarie 2020.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x