5 sfaturi esențiale pentru LibreOffice Writer pentru a vă îmbunătăți productivitatea

libreoffice-tips-default-format
⏱️ 5 min read

LibreOffice este alegerea personalului frugal (sau Linux) pentru suita de birou, oferind toată robustețea software-ului dominant Microsoft, în timp ce este complet open-source și nu te costă niciun ban.

În timp ce chiar și cea mai recentă versiune a părții de procesare a textului din LibreOffice, Writer, arată puțin pălărie, fără interfața fantezistă cu panglică a Microsoft Office sau WPS, nu vă lăsați păcăliți. Are toate instrumentele de care aveți nevoie pentru a crea documente de calitate rapid. Iată o serie de sfaturi pentru a vă perfecționa ambarcațiunile LibreOffice.

1. Schimbați formatul implicit de salvare în Word

Formatul ODT în care Writer salvează documentele în mod implicit este o idee plăcută în principiu, fiind un format care este conceput tehnic pentru a funcționa cu o agitație minimă, indiferent de ce suită de birou utilizați. Dar realitatea este că nu este perfectă și, dacă trimiteți un document .odt către utilizatorii Microsoft Office, atunci aceștia pot întâlni câteva sughițuri care îl deschid. Din acest motiv, îmi place ca formatul meu de salvare implicit să fie formatul Word (.doc) mai universal compatibil.

Pentru a schimba formatul implicit de salvare Writer, accesați „Instrumente -> Opțiuni -> Încărcare / Salvare -> General”, iar sub „Setări implicite pentru formatul fișierului și ODF” modificați meniul derulant „Salvați întotdeauna ca” la „Microsoft Word 97 / 2003 ”.

Dacă preferați formatul .docx (formatul mai nou pentru Microsoft Office), selectați în schimb „Microsoft Word 2007 – 2013 XML”.

2. Creați stiluri de formatare pentru documentele dvs.

Dacă scrieți în mod regulat pentru mai multe puncte de vânzare sau clienți diferiți ca acesta, atunci este adesea cazul în care fiecare dintre ei are anumite ciudățenii stilistice și de formatare la care trebuie să vă adaptați. Pentru a simplifica acest lucru, puteți crea propriile stiluri pentru paragrafe, fonturi, încadrare și aspectul paginii.

Puteți vedea aceste opțiuni accesând „Stiluri -> Stiluri și formatare” sau apăsând F11 în LibreOffice. Pentru a crea un stil nou, apăsați „Shift + F11” în LibreOffice sau faceți clic dreapta în panoul „Stiluri și formatare” și faceți clic pe Nou. Apoi, puteți da stilului un nume recunoscut și îl puteți edita folosind filele înainte de a da clic pe OK. Activați-l făcând dublu clic pe acesta în panoul „Stiluri și formatare”.

5 sfaturi esentiale pentru LibreOffice Writer pentru a va imbunatati

3. Comenzi rapide de la tastatură

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a vă crește eficiența în LibreOffice este să vă familiarizați cu o serie de comenzi rapide de la tastatură. Iată câteva dintre preferatele mele:

  • Anulați și refaceți acțiunile: Ctrl + Z și Ctrl + Y
  • Paragraf nou dintr-o listă: Alt + Enter
  • Pauză de linie fără un nou paragraf: Shift + Enter
  • Pauză manuală de pagină: Ctrl + Enter
  • Selectați cuvinte întregi: Ctrl + Shift + Săgeată sus / stânga / dreapta / jos (țineți apăsat sau apăsați în mod repetat pentru a selecta mai multe cuvinte)

4. Obțineți extensii care funcționează pe LibreOffice

Extensiile disponibile în LibreOffice sunt una dintre cele mai puțin apreciate caracteristici ale software-ului și, odată ce le-ați configurat să funcționeze, este ușor să le adăugați în suita dvs. de birou.

Pentru a accesa managerul de extensii, faceți clic pe „Instrumente -> Manager de extensii” și veți vedea o grămadă de extensii preinstalate cu LibreOffice. Pentru a vedea extensiile disponibile, accesați site-ul oficial (îl puteți accesa și făcând clic pe „Obțineți mai multe extensii online” în Extension Manager) și navigați în jur. Aici puteți descărca oricare dintre acestea doriți.

libreoffice-tips-extensions

Un obstacol potențial este că trebuie să aveți Java instalat pe computer (dacă nu faceți acest lucru și încercați să adăugați extensii, veți primi un mesaj „Nu s-a putut crea Java Implementation Loader”). Luați Java aici, atunci ești bine să pleci.

5. Convertiți fișiere PDF în documente editabile utilizând OCR

Pentru a vă arăta cum să instalați extensii, o voi demonstra cu unul dintre preferatele mele. OCR vă permite să convertiți PDF-uri sau documente scanate în text editabil în LibreOffice și este foarte util dacă migrați o grămadă de documente din format fizic în format digital.

Pentru a-l obține, accesați Extension Manager (comandă rapidă: Ctrl + Alt + E), faceți clic pe „Obțineți mai multe extensii online”, apoi tastați OCR în caseta de căutare din partea dreaptă sus. Descărcați „Libre OCR” într-un folder la alegere, apoi înapoi în Managerul de extensii faceți clic pe „Adăugați” și navigați la locul în care ați descărcat extensia.

libreoffice-tips-ocr

Ar trebui instalat în câteva secunde, apoi activat automat. Acum veți vedea „OCR” în meniul din partea de sus a LibreOffice, unde puteți face clic pe acesta și încărca imagini pentru a le converti.

Concluzie

LibreOffice nu este la fel de scârțâit pe cât arată prima dată, nu-i așa? Este de la sine înțeles că acesta este doar vârful aisbergului când vine vorba de lucruri pe care le poți face cu LibreOffice și, dacă sunt destui oameni care se interesează de acest software, am putea adăuga câteva sfaturi. Între timp, consultați și ghidul nostru despre cum să accelerați LibreOffice pe PC și, de asemenea, să adăugați culoare personalizată la paleta de culori din LibreOffice.

Inca un lucru. Dacă ați folosit și ați iubit LibreOffice, pare corect dăruiește-le câte ceva pentru eforturile lor neplătite și pentru a ajuta la dezvoltarea viitoare.

Spuneți-ne dacă am pierdut alte sfaturi pentru scriitor LibreOffice.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x