5G devine din ce în ce mai important pentru mașini

5g Cars Featured
⏱️ 7 min read

În timp ce mulți dintre noi ne-au imaginat cum 5G ar putea ajuta la utilizarea telefonului nostru, o altă industrie a privit și banda celulară. Industria auto are un mare interes pentru 5G – în modul în care ar putea ajuta mașinile și oamenii care le conduc.

Nevoia tot mai mare de 5G în mașini

Să ai mașini conectate nu este un lucru nou. Înainte ca mulți oameni să aibă un smartphone sau chiar un telefon flip, au avut un telefon pentru mașină. Mașinile au, de asemenea, servicii de navigație și ajutor la bord de câțiva ani.

Dar industria auto a lucrat în exces pentru a adăuga mai multe. Acum pot fi echipate cu sisteme de operare automate speciale care se aliniază cu iOS și Android. Cheile mașinii au devenit chiar digitale.

5g Cars Carplay2

Adăugarea tuturor acestor tehnologii la mașini este cunoscută ca Vehicul către orice (V2X). Are de-a face cu vehiculele care se conectează la multe lucruri diferite în cadrul a trei categorii diferite: vehicul la vehicul (V2V), vehicul la infrastructură (V2I), vehicul la nor (V2C) și vehicul la pietoni (V2P).

Aceste sisteme tehnologice gestionează comunicarea cu alte vehicule; trimiterea de informații către și de la infrastructura rutieră, serviciile cloud și persoanele din apropiere; și interacțiunile dintre șoferi și pasageri.

Adăugarea 5G la mașini ar putea duce la o modalitate diferită de a gestiona întreținerea. Așa cum este, atelierele de reparații auto folosesc computere pentru a vă diagnostica mașina. Dacă mașinile sunt adăugate la sistemele de plată digitale, există multe lanțuri de evenimente pe care le-ați putea inițializa în mașina dvs. care s-ar putea încheia cu achiziționarea unui serviciu sau a unui produs.

Navigație pentru mașini 5g

Poate că 5G ar putea ajuta și cu mașinile autonome. Dar dacă este folosit în aceste mașini, probabil că nu ar fi recomandabil ca acesta să fie conectat la o funcție crucială, deoarece știm cu toții cât de nesigur poate fi serviciul celular.

Și, desigur, 5G ar putea crește capacitățile de streaming în mașini, ceea ce ar putea ajuta în mod special în călătoriile lungi cu mașina. Și aceasta ar fi o direcție bună pe care să o ia mașinile autonome – cu excepția persoanei care ar trebui să rămână pe scaunul de conducere, ținându-și ochii pe drum.

Companii de mașini care încorporează 5G

T-Mobile promite oferă acoperire 5G la 92% din milele de autostrăzi interstatale din SUA. International Data Corporation a spus că până în 2024, mai mult de jumătate din vehiculele produse vor avea unele caracteristici autonome.

GM lucrează acum cu AT&T și au spus se așteaptă să aibă 5G în „milioane de vehicule GM care ies de pe linia de asamblare”.

Cele două companii promit că suportul pentru banda 5G pe care îl vor avea „va fi divers și va fi pe deplin aliniat cu strategia de spectru a AT&T. Anumite modele GM vor primi suport 5G până în 2024.

5g Mașini Chevrolet

„Prin conectarea a milioane de vehicule GM la rețeaua noastră 5G la nivel național, vom îmbunătăți experiența clienților pentru serviciile existente, punând în același timp bazele pentru următorul val de inovații, inclusiv conducerea autonomă”, a declarat SVP Global Business, Industry Solutions, Gregory Wieboldt, la AT&T, într-o declarație.

„Acum conectăm mai multe vehicule decât orice alt operator, iar GM a jucat un rol esențial în succesul nostru. Suntem onorați să lucrăm alături de GM pentru a deschide următorul capitol al conducerii conectate.

Mașinile conectate nu sunt noi pentru AT&T. Ei au furnizat serviciile OnStar de aproape 10 ani și au lucrat cu GM pe hotspot-uri în vehicule din 2014. Anul trecut, AT&T a adăugat conținut transmis în flux WarnerMedia pentru anumite mașini. 4G LTE este deja în unele mașini GM, iar unele dintre ele vor trece cu ușurință la 5G.

5g Mașini Porsche

Porsche este un alt producător de automobile care sare în 5G. Și-a testat mașinile sport electrice Taycan pentru a vedea cum vor face schimb de date cu 5G. Oliver Blume, CEO Porsche, a declarat că aceste date vor ajuta la proiectarea cipurilor pentru vehiculele autonome și la programele avansate de asistență pentru șofer.

Compania lucrează cu Vodafone Group PLC. Una dintre cele două rețele locale 5G pe care le-au construit testează tehnologia în mașini. Cu toate acestea, Porsche nu a spus când va vinde prima sa mașină 5G.

5g Autoturisme Chrysler

Stellantis NV deține Chrysler, Peugeot, Jeep, Fiat, Alfa Romeo și Maserati. Compania-mamă este în parteneriat cu Foxconn pe „Mobile Drive”. Acest nou conglomerat va dezvolta tablouri de bord și afișaje digitale pentru a profita de 5G.

Toyota lucrează cu serviciul de telecomunicații japonez Nippon Telegraph and Telephone Corporation. Ei vor construi rețele de date și tehnologie de mare capacitate și vor crea rețele 5G pentru a emite actualizări și monitorizare de la distanță a vehiculelor autonome.

5g Automobile Mercedes

Un director Mercedes-Benz responsabil cu dezvoltarea unui sistem de operare de bază, Michael Hafner, a explicat că compania oferă deja servicii de avertizare bazate pe cloud cu rețele celulare. El nu crede că 5G va face diferența acolo, dar V2V ar fi posibil.

„Cu disponibilitatea 5G, puteți chiar să avertizați de la un vehicul într-un scenariu de traversare.” el a spus. „Și nu se limitează la mașini. Dacă echipezi ghiozdanele pentru copii cu cipuri, ai putea și avertiza asupra unui astfel de scenariu.”

Dar nu așteptăm prima mașină echipată cu 5G anul viitor. BMW l-a lansat pe primul săptămâna trecută: BMW iX xDrive50 2022. Este alimentat de noul serviciu Magenta Drive de la T-Mobile și costă 20 USD/lună. De asemenea, alimentează un hotspot Wi-Fi intern care poate accepta până la 10 dispozitive.

Este evident că acesta este viitorul nostru, cu mai multe companii de mașini care lucrează cu sau își imaginează 5G. Dar mai sunt câteva lucruri care trebuie rezolvate cu el: AT&T și Verizon au suspendat recent 5G pentru a lucra la conflictul cu avioanele în zbor.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x