5G Internet mobil: avantaje și dezavantaje

5G Internet mobil: avantaje și dezavantaje
⌛ Reading Time: 3 minutes

Pe 25 februarie 2015, BBC a avut niște vești interesante: Cercetătorii au reușit să facă o descoperire într-o tehnologie care ar putea alimenta următoarea generație de internet mobil, trecând de 4G într-un mod spectaculos. Potrivit raportului, viteze de până la un terabit (1 Tbit, sau ~ 1000 Gbit) pe secundă au fost realizabile prin utilizarea spectrului de frecvență foarte înaltă. Desigur, ca și în cazul oricărei alte tehnologii, există avertismente în visul de a transfera date la o astfel de viteză. Este timpul să ne uităm la lecțiile pe care le-am învățat odată cu adoptarea 4G și să analizăm mai atent modul în care acest lucru se va aplica la adoptarea 5G. Este 5G un vis de pipă sau putem realiza de fapt un internet mobil universal rapid?

Pro: Lățime de bandă mai mare pentru toată lumea

Până la apariția recentelor tehnologii de lățime de bandă, rețelele mobile nu știau exact cum să prioritizeze corect datele. Internetul mobil a fost foarte lent – în valoare de aproximativ 60 kbps. Lucrurile stau diferit acum că avem viteze de descărcare multi-megabit. Pentru majoritatea oamenilor, internetul 3G obișnuit (la 7,2 Mbps) este suficient pentru navigarea mobilă. Dar telefoanele devin din ce în ce mai grele în date și încep să copleșească rețelele de transport. Acesta este motivul pentru care 4G a fost adoptat. Cu o distribuție mai largă a lățimii de bandă disponibilă, este mult mai greu pentru abonații care solicită să suprasolicite rețeaua de celule.

5G este următorul pas pentru a vă asigura că toată lumea poate descărca mult mai repede. Deși nu veți obține vitezele astronomice menționate în raportul BBC, vi se garantează o viteză semnificativ mai mare decât 4G, deoarece există mai multe de parcurs. Vitezele enorme menționate anterior sunt rezultatul utilizării celulei cu o cantitate limitată de dispozitive conectate. Este cu totul altă poveste când peste o sută de telefoane încearcă să acceseze web-ul în același timp.

Con: Lățime de bandă mai mare, acoperire mai mică

Celulele 3G sunt enorme. Pot deservi mii de dispozitive conectate, extinzându-și raza de acoperire uneori până la zeci de kilometri. Acest lucru se datorează faptului că lățimea de bandă livrată nu a necesitat o cantitate mare de hardware de persoană. Extinderea 4G a popularizat celulele speciale cunoscute sub numele de “femtocelule” și “picocelule”, care sunt mult mai mici. Acoperă cantități mai mici de utilizatori, uneori limitându-se la sub o mie la un moment dat.

Dimensiunea mai mică a celulei înseamnă, de asemenea, că mai multe celule trebuie distribuite pe aceeași cantitate de zonă în care ar fi fost suficientă o celulă 3G. Este nevoie de mai multă putere hardware pentru a procesa o cantitate mai mare de date. 5G va experimenta un fenomen similar, ceea ce înseamnă că va fi mult mai scump de implementat și mulți transportatori pot alege să nu-l adopte cu totul.

Un alt con: Spectrul de frecvență va fi o problemă

5g-spectru mobil

Există o criză continuă la îndemână cu spectrul radio din întreaga lume. Cantitatea foarte limitată de spațiu din spectrul radio face dificilă aplicarea de noi tehnologii rețelelor de transport. L-am supraaglomerat deja, iar 5G nu va ușura lucrurile. Povestea BBC spune că 5G funcționează în gama de frecvențe foarte ridicate de peste 6 GHz. Cel puțin în Statele Unite, gama 6.000-6.425 GHz este deja ocupată de satelit și linii fixe. Între 6.425 și 7.125 GHz, există un pic de spațiu pentru liniile mobile, dar situația va fi și mai complicată odată cu adăugarea unui alt ocupant pentru bandă, și anume rețeaua 5G.

Singura speranță pentru 5G este adoptarea unui nou standard pentru gestionarea spectrului. Asta nu se întâmplă în curând.

Concluzie

În timp ce perspectiva de a descărca la 65.000 de ori viteza 4G pare uimitoare, tehnologia 5G are multe cercuri prin care să sară înainte de a deveni o adevărată tehnologie. Cercetătorii care lucrează în prezent la el spun că ar putea fi dezvoltat până în 2020. Cu toate acestea, acel an sună un pic optimist.

Tu ce crezi? Ne aruncăm prea repede către noile tehnologii mobile care nici măcar nu sunt necesare sau 5G este ceva de așteptat? Spuneți-ne într-un comentariu de mai jos!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.