6 dintre cei mai buni editori de text Linux

6 dintre cei mai buni editori de text Linux

⌛ Reading Time: 5 minutes

Deși s-ar putea să nu pară așa, subiectul editorilor de text Linux este o afacere imensă. Dezbaterile despre care este cel mai bun se desfășoară de ani de zile. Toată lumea are o părere; toată lumea are un favorit, un anume pe care îl înjură absolut. Nu există nicio îndoială că există zeci de editori de text din care să alegeți.

Din această cauză am decis să adunăm cei mai buni editori de text disponibili.

1. Atom

Dacă doriți să treceți la finalul editării textului, atunci GitHub-a dezvoltat Atom ar putea fi pentru tine. Poate fi un pic confuz atunci când începeți de la zero și știți ce pachete să instalați, dar aceasta este natura bestiei de editare a textului.

Atom nu este cel mai ușor editor de text existent și, dacă configurați doar fișiere sau alte lucrări mici, este posibil să nu fie pentru dvs. Cu toate acestea, cum ar fi programarea și scriptarea și lucrul în mai multe fișiere în același timp, Atom este la îndemână. Suportă mii de pachete (toate accesibile prin intermediul programului de instalare încorporat) și pluginuri scrise în Node.js. Dacă veniți la Atom de la popularul Vim, îl puteți folosi în modul vim pentru a vă ajuta să vă găsiți picioarele, iar în 2017 GitHub a lansat un Versiunea IDE care poate ajuta la accelerarea lucrurilor pentru mulți utilizatori.

Atom are o implementare GUI elegantă, deși puteți utiliza și modul linie de comandă pentru o experiență mai familiară. Este mai dificil de înțeles decât majoritatea editorilor de text, dar neprețuit pentru sarcini de ridicare mai grele.

2. Vim

Vim: cel mai rapid și mai eficient editor de linie de comandă disponibil în prezent pe platforma Linux. Este extrem de rapid și plin de funcții avansate. Mulți utilizatori jură pe el, iar alții îl urăsc absolut. Este un software foarte diviziv (ca să spunem ușor).

Editor de text Vim pentru Linux.

Când utilizați acest editor de text, veți găsi nevoia de a cuceri o curbă de învățare foarte abruptă. Dacă asta nu vă deranjează – dacă vă descurcați să învățați toate comenzile rapide și modul de a face Vim, atunci Vim merită în totalitate.

3. GNU Emacs

Căutați un editor de text avansat care să vă respecte și libertatea de software? Nu căuta mai departe decât GNU Emacs. Este un editor de text avansat gratuit și open source creat de proiectul GNU.

Editor de text GNU Emacs pentru Linux.

Emacs are atât o implementare GUI cât și CLI. Fiecare dintre aceste versiuni are multe, multe caracteristici diferite care permit o experiență minunată de editare a textului pe Linux.

La fel ca Vim, GNU Emacs vine cu o curbă de învățare. Nu este ceva în care veți putea să săriți și să vă bucurați imediat. Nu tuturor le va plăcea Emacs, deoarece este nevoie de multă explorare înainte de a vă simți confortabil.

Totuși, având în vedere acest lucru, dacă modul Emacs rezonează cu dvs., verificați acest program. Instalați-l! Nu există nicio îndoială că este o alegere excelentă pentru editare.

4. Geany

Căutați un editor de text mai asemănător IDE pentru Linux? Geany este probabil cea mai bună alegere. Acesta este un editor de text conceput special pentru dezvoltarea. De fapt, are o mulțime de caracteristici de dezvoltare: sfaturi de apel, navigare cu coduri și chiar un sistem de construire a codurilor.

Editori de text Geany pentru Linux.

Toți editorii de text din această listă sunt capabili de dezvoltare (desigur), dar dacă sunteți în căutarea unui editor de text grafic și aveți un interes serios în scrierea codului, Geany ar trebui să fie pe lista dvs.

5. Gedit

Căutați doar un editor de text de bază, fără bibelouri? Încercați Gedit editor de text. Este un editor de bază la suprafață, dar în general este destul de competent. La fel ca toți ceilalți editori de text enumerați, veți putea să evidențiați sintaxa, să editați mai multe formate de programare și să aveți numere de linie.

Editor de text Gedit pentru Linux.

Punctul forte pe care îl are Gedit este că este cu siguranță regele ușurinței de utilizare. Dacă trebuie doar să notați un text sau un cod rapid și nu doriți să jucați cu comenzi rapide fanteziste, verificați acest program.

Dacă preferați o versiune mai ușoară a Gedit, Xed este o furcă a Gedit (de LinuxMint) care este compatibilă cu versiunile anterioare și acceptă majoritatea funcțiilor de editare standard.

6. Text sublim

Text sublim este un editor de text minunat asemănător IDE pentru Linux (și alte platforme). Este o piesă software minunată. Dezvoltatorii înșiși spun că textul Sublime este „un editor de text sofisticat pentru cod, marcaj și proză”.

Editor de text sublim pentru Linux.

Spre deosebire de toți ceilalți editori de text din această listă, acesta nu este 100% gratuit. Când îl descărcați, veți putea obține un software de încercare (care nu se termină). Cu toate acestea, pentru a continua să utilizați software-ul, vă recomandăm să achiziționați o licență de software.

Acest program prezintă toate caracteristicile la care v-ați aștepta atunci când utilizați un editor de text, împreună cu câteva caracteristici unice (Goto Anything, Distraction Free Mode, Split Editing etc.) Dacă sunteți dezvoltator, Sublime Text ar putea fi promițător.

Concluzie

Editorii de text Linux sunt afaceri serioase. Toată lumea are o părere puternică despre ceea ce simte că este cel mai bun. Nici unul dintre ei nu greșește, desigur. Fiecare editor are punctele forte și punctele sale slabe și chiar dacă niciunul dintre editorii de text din lista de mai sus nu vă interesează, există încă multe alternative în jur. Colega mea, Ivana, chiar jură pe CherryTree Notepad care nu face lista de mai sus.

Care este editorul dvs. de text preferat pe Linux? Spuneți-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.