6 dintre cele mai bune Linux Distros pentru jocuri

6 dintre cele mai bune Linux Distros pentru jocuri

⌛ Reading Time: 5 minutes

Nu atât de mulți oameni asociază Linux cu jocurile, dar vremurile se schimbă, iar câinii mari din industrie vin cu modalități inteligente de a face jocurile să bifeze pe platforme. Wine este compatibil cu mai multe jocuri ca niciodată în zilele noastre, iar Valve ar putea fi la un pas de o revoluție a jocurilor Linux cu Proton – care vă permite să rulați jocuri native Windows în Linux prin Steam.

Singurul lucru care poate împiedica experiența este distribuția Linux în sine. În timp ce din punct de vedere tehnic orice distribuție Linux poate fi utilizată pentru jocuri, există câteva distribuții special optimizate pentru jocuri. Iată preferatele noastre din 2018

1. Ubuntu

Poate părea o alegere evidentă, dar când Valve, proprietarul celei mai mari platforme de jocuri din lume, recomandă ceva ca cea mai bună distribuție Linux pentru jocuri, este pe noi cel puțin să auzim ce au de spus. În timp ce puteți utiliza mai mult sau mai puțin Steam pe orice distribuție Linux, trebuie să întâmpinați anumite probleme specifice distro la un moment dat sau, în unele cazuri, chiar trebuie să compilați singur dependențele Steam. Ubuntu face lucrurile foarte stabile și simple.

Ubuntu nu este tocmai o distribuție ușoară, dar este cea mai populară dintr-un motiv, iar depozitele sale sunt chiar în partea din față a cozii când vine vorba de actualizări ale unităților de plăci grafice, actualizări ale clientului Steam și îmbunătățiri ale stabilității.

Este o distribuție de încredere care vă oferă o mulțime de flexibilitate și funcționează strălucit cu Proton – proiectul ambițios al lui Valve, care vă permite să jucați un număr tot mai mare de jocuri native Windows pe Linux (gândiți-vă la acesta ca la noul Wine).

2. Ubuntu GamePack

Dacă doriți să mergeți cu mai multe distro de jocuri „pachet complet”, ar trebui să încercați Ubuntu GamePack. După cum susțin creatorii săi, „Acesta va oferi un început garantat în mii de jocuri și aplicații pentru MS Windows și MS-DOS și original, conceput special pentru platforma GNU / Linux.”Distribuția vine cu Steam, PlayOnLinux, Lutris, Wine, Crossover, DOSBox și DOSEmu și multe alte medii de joc. Totuși, nu a fost actualizat timp de câteva luni în momentul scrierii și nu are (încă) Proton încorporat în el, ceea ce înseamnă că este puțin depășit, așa cum stau lucrurile.

best-linux-distros-gaming-01-ubuntu-gamepack

Ubuntu GamePack vine, de asemenea, cu Adobe Flash, deci dacă doriți să jucați jocuri Flash online, este posibil și acest lucru. În ciuda puterii sale, Ubuntu GamePack nu necesită hardware foarte puternic, ceea ce îl face perfect și pentru mașinile mai vechi.

3. SteamOS

Pentru mulți jucători Linux, SteamOS este cea mai bună distribuție de jocuri Linux. Nu acceptă la fel de multe dispozitive hardware ca celelalte distribuții și de aceea este pe locul trei pe această listă. Necesită cel puțin 4 GB de memorie RAM, ceea ce cu siguranță nu este mult, dar dacă doriți să transformați vechea mașină într-o stație de jocuri, acest lucru este puțin probabil să se întâmple.

best-linux-distros-gaming-02-steamos

SteamOS se bazează pe Debian și vine cu Steam preinstalat. Steam este o platformă proprietară de jocuri, găzduind marea majoritate a jocurilor pe care le puteți obține pe Linux. Orice joc pe care îl obțineți prin Steam este multi-platformă, deci dacă dețineți deja versiunea Windows, atunci versiunea Linux va apărea automat în biblioteca dvs.

Ce-i drept, SteamOS nu a câștigat atât de multă tracțiune pe cât ar fi sperat Valve, mai ales pe frontul hardware, deoarece Steam Machines (care rulează SteamOS) nu a reușit decât. Totuși, dacă doriți o distribuție Linux dedicată jocurilor, atunci aceasta este cea mai bună alegere.

4. Sparky Linux

best-linux-distros-gaming-03-sparkylinux

SparkyLinux este, de asemenea, o alegere populară pentru o distribuție de jocuri Linux. Se bazează pe ramura de testare a Debian, care ar putea fi cea mai recentă și cea mai mare, dar am îndoielile mele cu privire la stabilitate – la urma urmei este o ramură de testare. SparkyLinux favorizează mediile de desktop ușoare, cum ar fi LXDE, Enlightenment, JWM, KDE, LXQt, Openbox, MATE și Xfce. Acest lucru este grozav, deoarece atunci când jocurile încarcă mașina, ultimul lucru pe care îl doriți este un mediu desktop înfometat de resurse. Când rulați SparkyLinux, puteți juca imediat, deși afirmă înșiși creatorii săi: „SparkyLinux nu se adresează începătorilor Linux,”Deci fiți pregătiți la început, deoarece ar putea exista o ușoară (sau nu atât de ușoară) curbă de învățare.

5. mGAMe

best-linux-distros-gaming-04-mgame

Am inclus mGAMe, sau „Manjaro: Gaming Edition” pe această listă, deoarece este o distribuție bazată pe Arch și știu că Arch are fani printre cititorii noștri. mGAMe este o alegere bună pentru utilizatorii începători. Vine cu PlayOnLinux și Wine, o mulțime de emulatoare (DeSmuME, Dolphin Emulator (numai pe 64 de biți), DOSBox, Fceux, Kega Fusion, PCSXR, PCSX2, PPSSPP, RetroArch, Stella, VBA-M, Yabause și ZSNES) și terminal programe de completare, precum Culori, IloveCandy și Screenfetch. Tema implicită este setată la întuneric, dar o puteți schimba dacă doriți.

6. Lakka

best-linux-distros-gaming-05-lakka

Toți jucătorii retro vor iubi Lakka! Această distribuție este puțin diferită de restul. Îți transformă computerul într-o consolă de jocuri retro. Este ușor, cu cerințe hardware minime. Lakka se bazează pe emulatorul RetroArch și poate emula numeroase sisteme. Are, de asemenea, recunoaștere automată a joypad-ului, derulare înapoi, netplay și shadere. Lakka este, de asemenea, o opțiune excelentă pentru setarea emulatoarelor pe un dispozitiv Raspberry Pi. Lakka rulează de pe un USB, iar instalarea este de aproximativ 300 MB.

Concluzie

Aceste distribuții sunt ceea ce consider cel mai bun pentru jocurile pe Linux. Desigur, gusturile diferă și nu înseamnă că vei gândi la fel. Este frumos că mai sunt câteva de luat în considerare, dacă aceste distribuții nu sunt bune pentru tine. De asemenea, puteți verifica Joc Drift Linux sau Solus. Mai era încă unul – dar Play Linux a fost întrerupt. Cu toate acestea, există destul de multe opțiuni de distribuire a jocurilor Linux și este posibil ca jocurile preferate să ruleze în oricare dintre ele.

Acest articol a fost publicat pentru prima dată în noiembrie 2017 și a fost actualizat în decembrie 2018.