7 dintre cele mai bune instrumente de recuperare a datelor pentru Linux

7 dintre cele mai bune instrumente de recuperare a datelor pentru Linux
⏱️ 8 min read

S-a întunecat ecranul sau laptopul tău s-a înghețat fără avertisment? Poate că hard diskul tău a început să ciripească. Mai rău încă, poate că brusc nu puteți salva pe partiția de acasă.

Toate aceste semne ale unei unități deteriorate sau care nu funcționează vă pot face să transpirați, dar nu există niciun motiv să aruncați imediat computerul. Continuați să citiți pentru a afla despre șase instrumente Linux care vă pot ajuta să vă recuperați datele și să vă readuceți viața digitală pe drumul cel bun.

1. Trinity Rescue Kit

Această distribuție live Linux creată special pentru recuperarea datelor părea să fi fost lăsată în urmă cu ani morți, dar acum câțiva ani dezvoltatorul său a apărut cu o actualizare din nicăieri care o face să ruleze mai eficient pe computerele moderne.

Deci ce este Trinity Rescue Kit? În esență, dacă sistemul dvs. de operare principal Linux (sau Windows sau macOS, de altfel) devine inutilizabil din cauza eșecului unității de disc sau a unei alte catastrofe, puteți crea o unitate USB TRK, apoi porniți-o pentru a extrage date din sistemul dvs. de operare principal folosind o comandă linia. Este un disc de salvare și unul foarte bun, care are caracteristici suplimentare, cum ar fi recuperarea parolei și scanarea antivirus.

Există, bineînțeles, și aici un utilitar de recuperare în vrac, care descurcă hard disk-urile deteriorate sau inaccesibile pentru orice poate fi recuperat, și câteva opțiuni pentru repararea înregistrării master boot. Fiți avertizat însă că există o curbă de învățare destul de abruptă pentru a profita cu adevărat de toate aceste caracteristici.

2. Testdisk

Anumite instrumente de recuperare Linux încearcă să vă salveze datele prin copierea a tot ceea ce poate fi recuperat de pe o partiție deteriorată. Acest lucru poate funcționa, dar nu este garantat, deoarece problemele cu partiția în sine pot ascunde datele pe care doriți să le preluați.

instrumente-recuperare-date-pentru-Linux-testdisk

Testdisk este la îndemână, deoarece poate remedia de fapt erorile la nivel de partiție, facilitând recuperarea datelor folosind Testdisk în sine sau un alt instrument de recuperare a datelor. Poate chiar remedia definitiv un hard disk corupt și poate face ca computerul dvs. Linux să funcționeze din nou, astfel încât să puteți accesa datele direct.

Pe lângă efectuarea de operațiuni de scufundare profundă, cum ar fi restaurarea sectoarelor de încărcare și a tabelelor cu sisteme de fișiere, Testdisk este, de asemenea, capabil să recupereze date – chiar și date șterse – de pe hard disk-uri în formatele NTFS, FAT, exFAT și ext.

Pentru a instala Testdisk pe Linux, mergeți la Terminal și introduceți

Dacă doriți să aflați mai multe despre utilizarea Testdisk, puteți citi ghidul nostru Testdisk aici.

3. ddrescue

In timp ce ddrescue nu este un instrument de recuperare a datelor din titlu, ar trebui să fie primul pas în călătoria dvs. pentru recuperarea fișierelor. Ddrescue creează o imagine a unității sau partiției corupte, astfel încât să puteți analiza un copie a discului tău spart.

Copiați întotdeauna discul pe o imagine separată înainte de a începe operațiunile de recuperare a fișierelor cu instrumentele enumerate mai jos. Cu cât utilizați mai mult unitatea dvs. defectă efectivă, cu atât o puteți provoca mai multe daune.

ddrescue

Ceea ce vedeți aici este o ieșire a ddrescue în acțiune. În prima comandă, copiază întregul disc pe o imagine numită „backup.img”. Cea de-a doua comandă copiază apoi numai blocurile rele la aceeași imagine, trecând peste blocurile respective de trei ori fiecare pentru a încerca să le citească.

Când rulați aceleași comenzi, utilizați întotdeauna un fișier jurnal. Copiile de rezervă pot dura ore sau zile până la finalizare și, fără un fișier jurnal, orice întrerupere vă va face să începeți din nou procesul de la început.

Când acest proces este complet pentru propriul dvs. disc sau partiție, puteți monta imaginea copiată și puteți utiliza următoarele utilitare pentru a prelua fișiere din acesta. Utilizarea ulterioară a celorlalte instrumente de recuperare Linux din acest articol va prelua date din același „backup.img” creat aici.

4. Cel mai important

În primul rând folosește structurile de date ale tipurilor comune de fișiere pentru a prelua date. Puteți fie să răciți o imagine întreagă a discului pentru toate fișierele sale, fie să specificați anumite tipuri de fișiere care vă interesează cel mai mult.

În primul rând

Ceea ce puteți vedea aici este rezultatul Foremost în modul detaliat ( -v opțiune). -t opțiunea caută tipuri de fișiere jpg și -i și -o opțiunile marchează fișierul de intrare respectiv directorul de ieșire.

Puteți vedea că Foremost analizează imaginea ddrescue creată în pasul anterior; acea imagine conține un număr de JPEG-uri. Foremost a reușit să găsească zece astfel de fișiere și, după ce a terminat răzuirea imaginii, a copiat acele zece fișiere în folderul de ieșire indicat.

5. bisturiul

Bisturiu, inițial bazat pe Foremost, își propune să fie frugal în funcționarea sa. Folosește intrări / ieșiri asincrone multi-threading și pentru a căuta imagini într-un mod eficient. Mai mult, oferă utilizatorilor puterea de a specifica numărul de subsoluri și anteturi pe care doresc să le folosească pentru recuperarea fișierelor.

Utilizatorii pot specifica, de asemenea, tipurile de fișiere pe care doresc să le recupereze, editând fișierul de configurare al scalpelului. Configurația implicită produce o mulțime de ieșiri, chiar și fără modul detaliat (parametrul -v) activat.

Bisturiu

În această captură de ecran puteți vedea rezultatul final al analizei scalpelului „backup.img”. Comanda de bază (listată în partea de jos a capturii de ecran) necesită doar un director de ieșire și o imagine pentru analiză.

6. PhotoRec

PhotoRec se îndepărtează de concurenții săi concentrându-se pe recuperarea fotografiilor, videoclipurilor și documentelor text. De asemenea, funcționează ca un utilitar interactiv în cadrul consolei. Verifică toată măreția sa

linux-photorec-screenshot-clipped

Comanda inițială PhotoRec trebuie să specifice imaginea dorită (backup.img) și folderul de ieșire. PhotoRec lasă apoi utilizatorul în mediul său grafic. Captura de ecran de aici arată dimensiunea imaginii. În alte ecrane solicită tipul de partiție a discului și dacă doriți sau nu să căutați întreaga imagine pentru fișiere.

7. grep

În cele din urmă, ajungem la grep. Este posibil, de asemenea, să nu pară cea mai simplă dintre opțiunile de recuperare, dar grep are puterea de a găsi fișiere text șterse sau pierdute prin căutarea șirurilor prezente pe un dispozitiv bloc sau pe o imagine de disc.

Există un fișier în backup.img numit „fișierul meu”. Conține un singur rând de text: „Acesta este fișierul pe care voi încerca să îl recuperez”.

Grep folosește acel șir ca punct de plecare pentru recuperarea fișierelor. Alături de câțiva alți parametri, puteți vedea că, în acest exemplu, acesta aruncă șirul găsit într-un nou fișier binar numit „foundtext”.

linux-grep1-screenshot-clipped

În special, veți dori să acordați atenție – și să modificați – -C parametru care imprimă un context suplimentar care înconjoară șirul din comanda inițială. Acest exemplu de comandă îi spune grep să găsească o linie de text înainte și una după șirul furnizat.

Începând de la -C 200, grep ar găsi 200 de linii atât înainte, cât și după un șir. O astfel de acoperire nu este necesară aici, dar ar putea fi importantă pentru fișiere text mai mari cu sute de linii. Desigur, va trebui să cunoașteți textul propriilor fișiere, astfel încât grep să aibă un punct de plecare pentru a începe căutarea.

Grep va genera un fișier binar ca ieșire. Totuși, unele părți vor putea fi citite de om, cum ar fi linia de text dorită a acestui exemplu în partea de jos a acestei capturi de ecran. Va fi treaba ta să răzuiești manual datele de care ai nevoie. Este o muncă grea, cu siguranță, dar depășește alternativa de a nu avea deloc fișiere.

grep

Concluzie

În rezumat, asigurați-vă că vă copiați mai întâi unitatea sau partiția cu ddrescue, apoi lucrați la acea copie cu oricare dintre celelalte instrumente de recuperare Linux de care aveți nevoie. Nu vă fie teamă să încercați mai multe instrumente, mai ales dacă prima dvs. alegere nu a găsit datele dorite.

Fii răbdător. Cu puțin noroc, veți avea înapoi fișierele prețioase înainte de a vă da seama.

Acest articol a fost publicat pentru prima dată în februarie 2018 și a fost actualizat în martie 2019.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x