8 dintre cele mai bune site-uri de rețele sociale descentralizate și bazate pe blockchain

8 dintre cele mai bune site-uri de rețele sociale descentralizate și bazate pe blockchain

Serviciile majore de rețele sociale precum Facebook, Twitter și LinkedIn sunt toate complet centralizate – stochează toate datele, pot schimba experiența utilizatorului după bunul plac și sunt responsabili de tot ceea ce se întâmplă pe platformele lor. Acest lucru are implicații destul de clare pentru lucruri precum confidențialitatea, cenzura și moderarea, iar îngrijorările cu privire la aceste probleme și la alte probleme au stârnit apeluri pentru ca platformele să schimbe modul lor de funcționare. Totuși, dacă se întâmplă asta, probabil că se va întâmpla încet, motiv pentru care există un număr tot mai mare de noi rețele sociale descentralizate și bazate pe blockchain care se concurează să fie soluții private și sigure la nevoile noastre de social media.

Ce este „descentralizat” și „bazat pe blockchain”

Există multe abordări diferite ale descentralizării, dar ideea de bază este că, în loc ca un sistem să fie găzduit și administrat de o singură autoritate, este operat de o combinație de oameni, mașini și algoritmi răspândiți în mai multe puncte diferite. Problema esențială constă în găsirea unui mod de a determina oamenii din întreaga lume să conducă în colaborare un sistem guvernat algoritmic, fără ca vreunul dintre ei să aibă puterea de a-l schimba sau de a-l elimina.

Această idee face clic în mod natural cu conceptele din spatele blockchain-urilor și criptomonedelor, dar „descentralizate” și „bazate pe blockchain” nu merg neapărat mână în mână. Un sistem bazat pe blockchain, adesea numit Dapp (aplicație descentralizată), funcționează de obicei stocând date și cod pe un blockchain și folosind jetoane pentru a stimula funcționarea și participarea fără intermediar. Acest lucru poate fi descentralizat în diferite grade.

Următoarele sunt câteva dintre site-urile de socializare descentralizate și / sau bazate pe blockchain.

1. Steemit

Cele mai asemănătoare cu: Reddit / Medium
Descentralizat: Capăt din spate descentralizat, capăt din față centralizat
Bazat pe blockchain: da

Steemit este o platformă de creare și curățare a conținutului bazată pe blockchain, ceea ce înseamnă în esență că fiecare activitate de pe site (nu descentralizată) este înregistrată pe un blockchain (care este descentralizat). Aceasta include conturi de utilizator, conținut text, voturi pozitive și alte informații care, în general, ar fi stocate într-o bază de date. Atâta timp cât oamenii continuă să ruleze blockchain-ul, acel conținut nu poate fi șters.

Stimulentele pentru rularea blockchain-ului, postării și votului provin de la simbolul Steem (și jetoanele sale partenere: Steem Power și Steem Dollars), care este distribuit persoanelor care creează conținut popular și celor care îl ajută să le curateze. Steemit a construit, de asemenea, un sistem de gestionare a reputației bazat pe blockchain și o serie întreagă de alte caracteristici interesante și, de fapt, a funcționat destul de bine! Steemit are o comunitate robustă (puternic distorsionată față de entuziaștii cripto) și a plătit până acum peste 22 de milioane de dolari utilizatorilor săi.

2. Diaspora

Cele mai asemănătoare cu: Twitter / Facebook
Descentralizat: Da, folosind servere rulate independent (parte din Fediverse)
Bazat pe blockchain: Nu

Diaspora socială blockchain descentralizată

După ce a început în 2010, Diaspora este una dintre cele mai vechi rețele sociale alternative de acolo. Componenta de bază a descentralizării sale este modelul său „pod”, fiecare pod fiind un server rulat de cineva care susține proiectul. Când vă înscrieți, va trebui să alegeți unul dintre aceste pod-uri pentru a vă stoca datele, dar nu vă limitează să interacționați doar cu acel pod – toate sunt conectate pentru a forma o rețea mare.

Diferite pod-uri au politici, puncte forte și puncte slabe diferite: unii ar putea avea protecții de confidențialitate puternice, unii ar putea permite postarea încrucișată pe alte rețele sociale, unii ar putea avea timp de funcționare stelar, unii ar putea fi orientați către anumite grupuri etc. și le poate exporta și șterge de pe server în orice moment. (Funcția de a-l muta pe un pod diferit este încă în lucru.)

3. Mastodon

Cele mai asemănătoare cu: Stare de nervozitate
Descentralizat: Da, folosind servere rulate independent (parte din Fediverse)
Bazat pe blockchain: Nu

Blockchain social descentralizat Mastodon

Dacă sunteți în căutarea unui alt Twitter, Mastodont este cel mai bun pariu al tău. La fel ca Diaspora, oricine dorește poate începe să ruleze un server și există destul de multe dintre acestea acum. Fiecare va avea propria sa politică de confidențialitate și reguli de conținut, iar multe dintre ele sunt moderate în mod activ pentru a menține standardele comunității. Cele mai multe dintre ele sunt, de asemenea, asociate cu un fel de grup de interese sau limbă, așa că trebuie să efectuați anumite cercetări înainte de a vă alătura, doar pentru a vă asigura că nu vă alăturați accidental unui club de fani din Game of Thrones din Croația.

Puteți comuta între a vedea numai fluxuri de pe serverul la care v-ați alăturat (Local) sau ce face tot Mastodon (Federat). Acest lucru îl face practic o platformă în care oamenii își pot crea propriile rețele sociale, ceea ce face din Mastodon un loc convenabil pentru conectarea comunităților mici.

4. DTube

Cele mai asemănătoare cu: YouTube
Descentralizat: Da, folosind IPFS și Steem
Bazat pe blockchain: da

Dtube Social Blockchain descentralizat

YouTube este regele incontestabil al videoclipurilor online, dar în ceea ce privește funcționalitatea, DTube într-adevăr nu rămâne mult în urmă. Este descentralizat folosind ceva numit IPFS (Sistem de fișiere interplanetar), care combină în esență mai multe mașini diferite într-un singur sistem de fișiere care poate stoca și servi fișiere. Acest sistem de stocare este combinat cu blockchain-ul Steem, care stochează linkurile către fișierele video IPFS și distribuie recompense către creatori și comentatori (deși numai timp de șapte zile după publicare). Este destul de activ și sistemul funcționează foarte bine; performanța nu pare să sufere din cauza descentralizării.

5. Sociall

Cele mai asemănătoare cu: Facebook / Twitter
Descentralizat: In viitor
Bazat pe blockchain: Are criptomonedă

Blockchain descentralizat Sociall

În primul rând, o declinare de responsabilitate: Sociall’s beta nu este în prezent descentralizat sau bazat pe blockchain. Ei intenționează să o descentralizeze folosind protocolul IPFS (cum ar fi DTube, menționat mai sus), însă criptomoneda lor SCL este funcțională în prezent, la fel ca și beta-ul deschis, care este destul de elegant și impresionant din punct de vedere al utilizatorului. Funcția „migrați de pe Facebook” nu face în prezent mult mai mult decât să completați câteva câmpuri pentru dvs. și să preluați ultimele dvs. cincizeci de postări cronologice, dar ar putea deveni cu ușurință un mare punct de vânzare dacă devine capabilă să facă mai multe. Are deja aplicații Android și iOS, iar interfața este intuitivă (dacă este puțin populată).

6. Mintile

Cele mai asemănătoare cu: Facebook
Descentralizat: In viitor
Bazat pe blockchain: Posibil în viitor

google-plus-alternative-mind

Mintile apare adesea în conversații despre rețelele sociale descentralizate, dar, la fel ca Sociall, are încă unele aspecte centralizate. Totuși, echipa lucrează la asta și, între timp, codul lor open-source și politicile transparente le-au câștigat destul de multă recunoaștere. Utilizatorii de pe platformă își pot menține controlul deplin asupra datelor lor personale, pot câștiga și cheltui jetoane de criptomonede și pot spune (aproape) orice își doresc.

Minds este o platformă utilizabilă și destul de activă, dedicată redării puterii utilizatorilor și merită urmărită în timp ce se îndreaptă spre descentralizarea completă.

7. Multe versuri

Cele mai asemănătoare cu: Facebook
Descentralizat: da

Bazat pe blockchain: Nu

Rețelele sociale Blockchain descentralizate sunt multe

Este încă o aplicație în versiune beta (Android doar pentru moment), dar Multe versuri este în curs de dezvoltare activă și este unul dintre cele mai simple moduri de a utiliza Scuttlebutt protocol – un mod criptat peer-to-peer de sincronizare și stocare a datelor. În esență, aplicațiile care utilizează Scuttlebutt stochează datele utilizatorilor la nivel local și pot partaja copii ale acestor date cu alte persoane prin Internet, Bluetooth sau orice altceva care permite conectivitatea. Acest lucru înseamnă că Manyverse poate funcționa „în afara rețelei” și este interoperabil cu multe alte aplicații care sunt construite pe această rețea Scuttlebutt.

8. Sapien

Cele mai asemănătoare cu: Reddit / Medium / Twitter
Descentralizat: Pe foaia de parcurs
Bazat pe blockchain: Parţial

Blockchain descentralizat Sapien

Sapien se facturează ca o platformă de știri sociale pentru Web 3.0 (webul descentralizat), cu un accent puternic pe combaterea știrilor false prin gestionarea reputației pe blockchain. Încă nu este descentralizată, dar echipa lor de dezvoltare lucrează activ la atingerea acestui obiectiv. Beta este în prezent funcțională și începe deja să încorporeze câteva caracteristici interesante, deși are o cale de parcurs înainte de a fi o experiență foarte bună.

Servicii de urmărit / Mențiuni onorabile

Voce

Voce socială Blockchain descentralizată

Block.One, compania din spatele acestui mashup transparent, Facebook / Twitter / Medium, bazat pe blockchain, a plătit 30 milioane USD pentru Voice.com deci ar putea găzdui serviciul de rețele sociale bazat pe EOS. Nu au încă o versiune beta, dar poate fi una de urmărit; par să însemne afaceri.

Iris

Rețele sociale descentralizate Blockchain Iris

Creat de un dezvoltator Bitcoin timpuriu, Iris este o rețea socială care funcționează, care va stoca toate datele pe dispozitivele utilizatorilor și va crea un sistem „web de încredere” printre utilizatori ca o modalitate de a modera rețeaua și de a preveni spamul.

Friendica

Rețele sociale Blockchain descentralizate Friendica

În prezent, este o rețea Fediverse la scară mică, dar este în curs de dezvoltare activă și nu este dificil de utilizat după ce selectați un server și treceți de procesul de înscriere.

Vor decola rețelele sociale descentralizate?

În prezent, cele mai populare rețele sociale descentralizate sunt Steemit și Mastodon, ambele atragând în mare parte grupuri de oameni care se unesc în jurul intereselor comune – criptomonede în cazul Steemit, comunități de nișă din Mastodon. Această bază de utilizatori ar putea, în cele din urmă, să cadă într-o adopție mai răspândită, dar, ca și în cazul multor lucruri din lumea tehnologiei, va trebui să fie mult noroc. Există câteva idei și aplicații cu adevărat fantastice care plutesc acum, însă, deși vă alăturați acum s-ar putea să nu vă ofere înlocuitorul Facebook pe care îl căutați, puteți cel puțin să vă luați numele de utilizator preferat înainte ca altcineva să o facă.

Scroll to Top