8 moduri de a menține o mașină Ubuntu curată și slabă

8 moduri de a menține o mașină Ubuntu curată și slabă
⏱️ 6 min read

Indiferent de sistemul de operare pe care îl utilizați, uneori acesta va deveni umflat cu o mulțime de fișiere inutile care se află în jur. Pentru a agrava, abia mai aveți suficient spațiu de stocare pe hard disk, chiar dacă tocmai l-ați actualizat nu cu mult timp în urmă. Prin urmare, este necesar să faceți o anumită întreținere pe computerul dvs. din când în când și să curățați fișierele inutile care restrâng spațiu de stocare mare pe hard disk.

Iată opt moduri în care utilizatorul Ubuntu își poate curăța Ubuntu.

1. Analizați utilizarea discului

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să aflați ce fișiere consumă cea mai mare parte a spațiului de stocare de pe hard disk. Lansați „Disk Usage Analyzer” din lista dvs. de aplicații (se află în folderul „Utilities”) și faceți clic pe hard disk pentru a-l analiza modelul de utilizare a discului. Veți putea vedea instantaneu ce fișiere / foldere ocupă în mare parte.

După ce ați stabilit fișierele care ocupă spațiu de stocare mare, puteți face următoarele:

  • Decideți dacă aveți vreo utilizare a fișierelor. Dacă nu, trimiteți-le la coșul de gunoi (sau ștergeți-le definitiv).
  • Dacă nu aveți nicio utilizare imediată a fișierului, dar va trebui să faceți referire la acesta în viitor, fie să faceți backup pe un hard disk extern, fie dacă fișierul este prea mare, poate doriți să îl comprimați și să îl împărțiți în mai multe fișiere mici pentru depozitare mai ușoară.

2. Ștergeți fișierele duplicate și linkurile simbolice rupte

De-a lungul timpului ați putea avea o duzină de copii ale aceluiași fișier care se află în diferite colțuri ale sistemului. Cea mai bună idee este să-i vânezi și să-i elimini înainte să preia controlul pe hard disk.

FSlint este un utilitar pentru a găsi și a curăța diferite forme de scame pe un sistem de fișiere, în special fișiere duplicate și link-uri simbolice rupte.

1. Instalați FSlint cu următoarea comandă (în terminalul dvs.):

2. Lansați „FSlint Janitor” din lista de aplicații. Adăugați calea fișierului pe care doriți să o căutați. În partea stângă, faceți clic pe fila „Duplicare” și faceți clic pe „Găsiți” în partea de jos.

ubuntu-fslint

În afară de găsirea fișierelor duplicat, FSlint poate găsi, de asemenea, legături simbolice rupte, directoare goale, ID-uri eronate și chiar fișiere temporare redundante, pe care le puteți șterge pentru a vă ajuta să vă recuperați spațiul pe disc.

3. Curățați instalarea pachetului

Dacă ați instalat și dezinstalat o mulțime de aplicații, este posibil ca sistemul dvs. să fie infectat cu o mulțime de fișiere dependente pentru care nu aveți absolut niciun folos. Următoarele sunt câteva comenzi utile pentru a scăpa de orice pachet parțial și a elimina orice dependențe neutilizate:

Curățarea pachetului parțial:

Curățarea cache-ului apt:

Curățarea oricăror dependențe neutilizate:

O bună practică pentru a evita orice lăsat în urmă este utilizarea autoremove comanda ori de câte ori doriți să dezinstalați o aplicație.

4. Scăpați de vechiul pachet de configurare reziduală

Când actualizați software-ul la o versiune ulterioară, pachetul versiunii sale anterioare va rămâne în continuare în sistem. Veți putea elibera spațiu eliminând vechiul pachet de configurare reziduală.

În acest exemplu vom folosi Synaptic Package Manager, care nu este instalat în mod implicit. (A fost înlocuit de software-ul Ubuntu.) Începeți instalând mai întâi Synaptic Package Manger:

Notă: Synaptic Package Manager nu va rula pe serverul de afișare Wayland, care este implicit în Ubuntu 17.10. Puteți urma instrucțiunile de aici pentru a trece la serverul de afișare Xorg din Ubuntu.

Odată instalat, rulați „Synaptic Package Manager” din lista de aplicații. Vă va cere să introduceți parola în timpul lansării. În partea stângă faceți clic pe butonul „Status”. Veți vedea câteva opțiuni care apar în panoul din stânga sus. Dacă există o opțiune „Neinstalat (configurare reziduală”), faceți clic pe ea. Aceasta va dezvălui toate pachetele de configurare reziduale din sistem.

ubuntu-synaptic-residual-config

Bifați caseta de lângă pachet și selectați „Marcați pentru eliminarea completă”. Clic Aplica.

ubuntu-synaptic-rezidual-complet-eliminare

5. Scoateți pachetul orfan

În afară de fișierele dependente, pachetele pot deveni orfane și atunci când dezinstalați o aplicație. Pentru a scăpa de fișierele orfane, putem folosi „gtkorphan”. un frontend grafic pentru „deborfan”.

Instalați gtkorphan prin terminal:

Deschideți GtkOrphan din lista Aplicații.

ubuntu-gtkorphan

Acesta va analiza sistemul și va afișa toate pachetele orfane în fereastra principală. Verificați acele pachete pentru care nu aveți niciun folos și dezinstalați-le.

6. Țineți evidența a ceea ce ați instalat

Debfoster creează fișiere de dependență pentru a vă permite să urmăriți ceea ce ați instalat. Când dezinstalați o aplicație, aceasta va verifica dacă există fișiere dependente rămase în urmă sau pachete orfane și vă va întreba dacă doriți să le eliminați.

1. Instalați debfoster prin terminal:

Crearea fișierului inițial de păstrare:

Forțați sistemul să se conformeze fișierului de păstrare

Dacă aveți niște pachete pe care nu doriți să le dezinstalați niciodată și nu doriți ca debfoster să gestioneze aceste pachete, puteți edita fișierul de păstrare (situat la ”/ var / lib / debfoster / keepers”) și puteți elimina acele pachete din listă.

ubuntu-debfoster-keepers-file

Pentru a vedea, există orice pachet orfan sau fișiere dependente care trebuie eliminate:

7. Eliminați fișierele locale

Cu excepția cazului în care aveți nevoie să treceți la diferite localizări tot timpul, puteți dezinstala localizările neutilizate și elibera o parte din spațiul de stocare din sistemul dvs.

Instalare localepurge prin terminal:

Odată ce instalarea este finalizată, va elimina toate fișierele locale din sistemul dvs. de care nu aveți nevoie.

ubuntu-localepurge

8. Curățați meniul grub

Uneori, când efectuați o actualizare, veți descoperi că nucleul este actualizat la unul nou, în timp ce cel vechi rămâne. Dacă nu vă place să vedeți o listă lungă de intrări în meniul dvs. grub când porniți computerul, iată o modalitate simplă de a curăța meniul grub.

1. În Synaptic, căutați „linux-headers” cu starea „Installed”. Eliminați cele care nu sunt cea mai recentă versiune.

ubuntu-synaptic-remove-linux-headers

2. După ce ați terminat, deschideți terminalul și tastați următoarea comandă:

Aceasta va curăța apoi meniul grub.

Notă: puteți consulta acest tutorial Grub pentru mai multe modalități de a personaliza Grub 2.

Concluzie

Trucurile de mai sus ar trebui să mențină mașina Ubuntu curată și slabă. Există vreo modalitate pe care am ratat-o? Cum vă curățați mașina Ubuntu?

Acest articol a fost publicat pentru prima dată în octombrie 2008 și a fost actualizat în martie 2018.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x