8 moduri de a personaliza terminalul Windows

Windows Terminal Customizations (Featured)
⏱️ 15 min read

Microsoft a lansat Windows Terminal în 2019. Este un instrument incredibil de linie de comandă care aduce Command Prompt, PowerShell, Azure Cloud Shell și WSL (Windows Subsystem for Linux) sub aceeași capotă și este, de asemenea, profund personalizabil. Acest ghid vă va ajuta să modificați terminalul Windows în diferite moduri pentru a profita la maximum de acesta.

1. Zoom pentru o mai bună vizibilitate

Dacă aveți un monitor de înaltă rezoluție, vizualizarea textului pe terminalul Windows devine puțin supărătoare. Terminalul Windows vă oferă opțiunea de a redimensiona textul în funcție de preferințele dvs.

Dimensiunea textului terminalului Windows implicit

Țineți apăsat Ctrl tasta de pe tastatură și derulați rotița mouse-ului pentru a redimensiona textul. Derulați rotița mouse-ului în sus pentru a crește dimensiunea textului și în jos pentru a o micșora.

Dimensiunea textului terminalului Windows a crescut

Mărirea va persista pentru sesiunea curentă și va fi resetată la o nouă sesiune. Dacă doriți o anumită dimensiune a textului, o puteți modifica prin secțiunea „Aspect” din „Setări”.

 1. Faceți clic pe meniul derulant de lângă butonul Filă nouă (+). Selectați „Setări” din meniul contextual.
Opțiunea Windows Terminal Settings
 1. Alegeți „Valori implicite” din panoul din stânga, accesați secțiunea „Aspect” și derulați în jos la „Dimensiunea fontului”.
Aspectul profilului Setări terminal Windows
 1. Selectați dimensiunea fontului și faceți clic pe „Salvați” pentru a aplica modificările.
Setări terminal Windows Aspect Dimensiune font

2. Schimbați directorul de pornire

În mod implicit, Windows Terminal se deschide în directorul „C:\Users\\”, unde este profilul dvs. de utilizator. În ciuda acestui fapt, poate doriți să lansați dintr-un director diferit.

Comanda Windows Terminal Cd

De exemplu, dacă lucrați de obicei în directorul Descărcări, în loc să intrați cd downloads de fiecare dată când porniți, puteți schimba directorul implicit al terminalului Windows în directorul Descărcări.

 1. Faceți clic pe meniul derulant de lângă butonul Filă nouă (+). Țineți apăsat Alt și selectați „Setări” din meniul contextual.
Terminal Windows Țineți apăsat Alt Setări
 1. Pe măsură ce deschide un fișier JSON, este posibil să primiți o solicitare pentru a selecta un editor de text implicit. Dacă nu aveți unul în minte, alegeți Notepad.
 2. Odată ce fișierul JSON este deschis, accesați „Edit → Find” sau utilizați Ctrl + F scurtătură. Tip startingDirectory și apăsați opțiunea „Găsiți următorul”.
Notepad Editare Json Găsiți text
 1. Închideți fereastra „Găsiți” și editați setarea „startingdirectory” în directorul la alegere.

În mod implicit, „startingdirectory” este %USERPROFILE%. În cazul nostru, îl schimbăm în %USERPROFILE%/Downloads/.

Dacă derulați puțin în jos, puteți modifica și directoarele de pornire ale altor terminale.

Notepad Editare Json Director de pornire Terminal Windows
 1. Salvați fișierul JSON apăsând Ctrl + S. Selectați „Salvare ca tip” la „Toate fișierele” și denumește fișierul „defaults.json”. Apăsați opțiunea „Salvare” odată ce ați terminat.

Data viitoare când reporniți Windows Terminal, îl veți vedea că începe în directorul pe care l-ați definit ca implicit.

Directorul de pornire a terminalului Windows a fost modificat

3. Modificarea profilului implicit

Uneori, este posibil să aveți nevoie de Windows Terminal pentru a se lansa într-un alt profil decât cel implicit PowerShell. Dacă trebuie să o schimbi, este destul de ușor.

 1. Deschideți Setările terminalului Windows apăsând Ctrl + ,.
Setările terminalului Windows
 1. Selectați fila Pornire din bara laterală.
Opțiunea de profil implicită a terminalului Windows
 1. Faceți clic pe meniul drop-down din setarea „Profil implicit”. Alege profilul tau preferat.
Terminalul Windows Alegeți Profilul implicit
 1. Faceți clic pe „Salvare” pentru a aplica modificările.

Când reporniți Windows Terminal sau deschideți o filă nouă, acesta va deschide profilul selectat.

Terminalul Windows Schimbă profilul implicit

4. Profiluri SSH personalizate

În unele situații, poate fi la îndemână dacă puteți automat SSH pe servere la distanță prin Windows Terminal. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să configurați un nou profil personalizat prin fișierul JSON.

 1. Deschideți „Setări” în terminalul Windows utilizând Ctrl + , scurtătură.
Setările terminalului Windows
 1. Selectați „Deschideți fișierul JSON” în bara laterală. Va deschide un fișier JSON în Notepad sau editorul de text implicit.
Setările terminalului Windows Deschideți fișierul Json
 1. Derulați în jos până când vedeți codul pentru profilurile existente. După ultimul profil, adăugați următorul cod.
,{
  "guid": "{5d0389a7-6eec-46a4-b37e-d40473fbba08}",
  "hidden": false,
  "name": "Test SSH Profile",
  "commandline": "wsl ssh [email protected]",
  "icon": "❤️"
}
 1. Generați un GUID personalizat cu un generator de GUID online gratuit. Înlocuiți GUID-ul din codul de mai sus cu GUID-ul generat online. De asemenea, va trebui să înlocuiți șirul „linie de comandă” cu serverul SSH. Pictograma poate fi orice emoji.
Windows Terminal Json File Edit Ssh Profile
 1. Salvați fișierul JSON folosind Ctrl + S scurtătură după editare.
Lista derulantă a profilului Ssh personalizat al terminalului Windows

Odată salvat, veți vedea noul profil în meniul derulant de lângă butonul pentru filă nouă. Făcând clic pe intrare, se va lansa profilul SSH și se va conecta la serverul de la distanță în WSL preferat.

5. Paleta de comenzi

Paleta de comenzi vă permite să vedeți acțiunile pe care le puteți executa în interiorul terminalului Windows. Poți să folosești Ctrl + Schimb + P pentru a invoca Paleta de comenzi în Terminalul Windows.

Paleta de comandă Windows Terminal

Începe cu >și îl puteți elimina pentru a intra wt comenzi precum următoarele.

-p "Command Prompt" `; split-pane -p "PowerShell"
Windows Terminal Command Palette Wt Command

Când tastați comanda, veți găsi care va fi rezultatul comenzii pentru a vă oferi o idee la ce să vă așteptați, mai ales când nu sunteți familiarizat cu wt comenzi.

6. Panouri împărțite pentru managementul multi-shell

Terminalul Windows acceptă împărțirea panourilor pentru o mai bună operare multifuncțională. Puteți avea PowerShell pe o parte și Command Prompt pe cealaltă. În loc să mergeți înainte și înapoi între două file, cel mai bine este să faceți un panou divizat și să aruncați o privire la ambele simultan.

Panoul împărțit terminalul Windows

Puteți împărți panourile vertical cu ajutorul Alt + Schimb + - scurtătură. Dacă doriți să le împărțiți pe orizontală, utilizați Alt + Schimb + =. De asemenea, puteți utiliza Ctrl + Schimb + P pentru a împărți panourile cu paleta de comenzi.

Alternativ, când țineți Alt și deschideți o filă nouă sau selectați un alt profil din meniul derulant, va împărți automat panoul activ.

Comutați între aceste panouri ținând apăsat Alt și apăsând tastele săgeți. Țineți apăsat Alt + Schimb și utilizați tastele săgeți pentru a redimensiona panoul selectat.

7. Schimbați aspectul de pornire

Când porniți terminalul Windows, acesta se deschide într-o singură filă folosind profilul implicit. Puteți personaliza aspectul de pornire cu câteva argumente de linie de comandă.

Următoarea comandă vă permite să lansați Windows Terminal cu modul cu panou divizat:

wt -p "Command Prompt" `; split-pane -p "PowerShell"
Windows Terminal Startup Split Pane Command

Această comandă va deschide file Command Prompt și PowerShell în noi panouri verticale.

Windows Terminal Startup Split Pane Layout

Puteți citi mai multe despre aceste argumente de linie de comandă în Documentația Microsoft pentru a personaliza mai mult terminalul Windows.

8. Integrare Docker

Docker ar putea fi puțin confuz pentru începători, în primul rând dacă utilizați Command Prompt/PowerShell. Aceste linii de comandă nu acceptă completarea automată a comenzilor Docker, ceea ce o face mai dificilă.

Pentru a vă oferi o privire de ansamblu, Docker folosește WSL 2 în Windows și oferă capacitatea de a folosi spațiile de lucru Linux, ușurându-vă de întreținerea atât a scripturilor de compilare Linux, cât și a Windows. Pentru a spune acest lucru în termeni simpli, puteți utiliza containere Linux în alte containere WSL din Windows fără emulare.

Veți avea nevoie de câteva condiții prealabile înainte de a continua cu Docker:

 1. Odată instalat, porniți Docker Desktop și așteptați o notificare care spune „Docker Desktop rulează”, apoi deschideți „PowerShell”.
Notificare de rulare Windows 10 Docker
 1. Docker va folosi implementarea WSL în mod implicit și pentru a vedea ce distribuție Linux este, tastați următoarea comandă în PowerShell.
wsl -l -v

Va afișa toate distribuțiile Linux instalate pe computerul dvs. și versiunile acestora. Asigurați-vă că fiecare Linux Distro este pe versiunea 2, deoarece Docker utilizează caracteristica de alocare dinamică a memoriei în WSL 2. Veți vedea „*” (simbol stea) lângă implementarea implicită WSL.

Windows Terminal implicit Linux Distro Command

În cazul nostru, avem Ubuntu 18.04 și Ubuntu (20.04) instalate și le activăm. Veți vedea distribuțiile Linux instalate aici. Dacă nu, instalați o distribuție Linux din Microsoft Store.

 1. Deschideți distribuția Linux preferată în Windows Terminal. Aici, deschidem Ubuntu 18.04. Identificați versiunea de Ubuntu pe care o rulați introducând lsb_release -a comanda.
Windows Terminal Ubuntu Lansare Lsb

Pentru a identifica dacă Docker funcționează, tastați următoarea comandă. Dacă funcționează, veți vedea un mesaj de salut de la Docker; în caz contrar, parcurgeți pașii de mai sus pentru a repara Docker.

docker run -it hello-world
Terminal Windows Ubuntu Docker Bună lume
 1. Introduceți următoarea comandă; va trebui să înlocuiți Ubuntu cu numele distribuției Linux preferate instalate pe computer la Pasul 3.

  Această comandă va porni Ubuntu 20.04 pe distribuția Linux care rulează.

docker run -it ubuntu bash
 1. Pentru a verifica acest lucru, lsb_release -a comanda nu va funcționa. Tastați următoarele comenzi pentru a-l instala.
sudo apt update
sudo apt install lsb-release

presa Y și apăsați introduce dacă vi se cere.

Odată instalat, introduceți următoarea comandă pentru a verifica versiunea distribuției Linux.

lsb_release -a
Windows Terminal Ubuntu Lsb Instalare versiune

Vă va arăta că rulați Ubuntu 20.04. Acesta este modul în care puteți utiliza Docker pentru a rula o distribuție Linux într-o altă distribuție Linux fără a fi nevoie de o emulare separată.

Puteți utiliza întotdeauna exit comandă pentru a reveni la distribuția Linux originală.

Personalizați terminalul Windows în modul dvs

Acestea sunt câteva sfaturi de personalizare pentru a face Windows Terminal mai productiv. Veți găsi, de asemenea, multe opțiuni în pagina „Setări” pentru a personaliza aspectul terminalului, cum ar fi pictograme, file, imagini de fundal și multe altele.

Windows Terminal este o aplicație personalizabilă, puternică, care oferă funcții ingenioase. Cu toate acestea, Windows vă permite să personalizați alte elemente ale sistemului de operare, cum ar fi Action Center, Desktop, Taskbar și multe altele.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x