Întrucât cursurile online gratuite au început pentru prima dată la sfârșitul anului 2011, mai mult de 7.000 de cursuri online au fost create de peste 700 de universități la nivel mondial.

Dar aproape o treime din aceste cursuri sunt listate ca „terminat” pe Clasa Centrală. Aceasta înseamnă că nu știm când (sau dacă) aceste cursuri vor fi oferite din nou.

Anul trecut, am pierdut câteva sute din aceste cursuri când Coursera închideți vechea lor platformă tehnologică.

Unele dintre aceste cursuri au revenit sau chiar au migrat către o altă platformă de cursuri. Dar multe dintre cursuri sunt offline de ani de zile și, în multe cazuri, platformele de cursuri au eliminat paginile de descriere ale cursurilor de pe site-urile lor web. Parcă nu au existat niciodată. Câteva dintre aceste cursuri au sute de recenzii despre Class Central și au fost luate de sute de mii de cursanți.

Din fericire, Class Central are o istorie aproape completă a tuturor cursurilor care au fost oferite vreodată. Am analizat toate cursurile terminate și am făcut o listă cu câteva cursuri populare. Acolo unde este posibil, voi recomanda o sursă alternativă pentru a obține acces la videoclipurile cursului.

1. Un ghid pentru începători pentru un comportament irațional cu Dan Ariely

Dacă vă place să citiți articole sau să ascultați podcast-uri despre economie, s-ar putea să știți cine Dan Ariely este. Este profesor de psihologie și economie comportamentală la Universitatea Duke și este adesea folosit ca subiect „expert” în mass-media. Este o figură destul de populară – discuțiile sale despre TED au fost urmărite de peste șapte milioane de oameni și a scris mai multe bestselleruri din New York Times.

În martie 2013, Dan Ariely a lansat și un curs extrem de popular pe Coursera intitulat Un ghid pentru începători pentru comportamentul irațional. Pagina cursului nu mai există pe Coursera, dar o puteți găsi pe Class Central aici. A fost oferită ultima dată în martie 2014 și are peste 500 de recenzii la Class Central – și aproape toate sunt recenzii de 5 stele. De fapt, este în continuare cel mai bine cotat curs de psihologie pe Class Central.

Puteți citi pe Quora de ce cursul a fost eliminat.

Unde găsiți materialele cursului?

Un alt utilizator Quora are a susținut materialele cursului. Puteți găsi săptămâna 1 – săptămâna 5 aici și săptămâna 6 aici. Dacă căutați pe YouTube, veți găsi și o serie de discuții susținute de Dan Ariely. Acestea nu sunt videoclipuri de la curs, dar ar putea exista unele suprapuneri.

2. CS188.1x: Inteligență artificială

A fost dezamăgitor să văd acest curs edX eliminat. UC Berkeley CS188.1X este unul dintre Class Central Top 50 de cursuri online din toate timpurile, precum și cel de-al doilea curs cu cea mai bună evaluare de pe site-ul nostru Inteligență artificială pagina subiectului. Am publicat chiar și un Revizuire aprofundată de 1.100 de cuvinte pentru acest curs. Iată ceea ce recenzorul (Mal Minhas) a trebuit să spună:

„Nu este pur și simplu cel mai bun curs de AI pus vreodată la dispoziție online. Este cel mai bun curs disponibil vreodată pe orice subiect. ”

Potrivit lui Mal, CS188.1x a fost un curs extrem de solicitant și dificil, dar a fost și plin de satisfacții. Iată un GIF al uneia dintre proiectele trimise de Mal.

9 cursuri online populare care au disparut pentru totdeauna si

Ar trebui să vă gândiți serios să citiți Mal întreaga recenzie pentru a afla despre acest curs uimitor pe care nu îl veți experimenta niciodată.

Unde să găsiți materialele cursului?

Glumeam. Profesorii cursului au pus la dispoziție toate materialele cursului pe site-ul lor web.

3. Psihologie socială

Acesta este un alt curs de psihologie foarte popular. De fapt, este # 3 curs de psihologie evaluat pe Class Central. Lansat în august 2013, Psihologie sociala a fost luat de peste jumătate de milion de cursanți în întreaga lume. Cursul a avut odată cea mai mare sesiune de curs din lume, cu 250 de cursanți înscriși. Chiar și în perioada de glorie a cursurilor online gratuite, acest număr a fost destul de impresionant.

Instructorul cursului, Scott Pious, este profesor de psihologie la Departamentul de Psihologie, Universitatea Wesleyan. El este, de asemenea, fondatorul Rețelei de psihologie socială (SPN), cea mai mare comunitate online din lume dedicată psihologiei sociale.

Cursul a coborât când Coursera le-a închis vechea platformă anul trecut.

Unde găsiți materialele cursului?

O versiune anterioară a articolului indica un curs diferit încărcat în Academic Torrents. Din păcate, nu am reușit să găsesc o sursă alternativă pentru psihologia socială.

Actualizați: Mohammad Yasser a încărcat videoclipuri de psihologie socială în Google Drive. Mulțumesc Mohammad Yasser.

4. O scurtă istorie a omenirii

Dr. Yuval Noah Harari este istoric israelian și profesor titular la Departamentul de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim. La fel ca Dan Ariely, s-ar putea să-l întâlnești în publicațiile de masă.

9 cursuri online populare care au disparut pentru totdeauna si
O căutare rapidă pe Știri Google arată o serie de mențiuni pentru Dr. Yuval Noah Harari.

Este autorul mai multor cărți, inclusiv a celor mai apreciate Sapiens: O scurtă istorie a omenirii. Potrivit Amazon Author Beta, care clasează autorii, Dr. Yuval este autorul # 3 pentru istorie. Nu ar fi uimitor să poți urma un curs direct de la o figură atât de populară și de masă?

Ultima dată când ați putut face asta a fost în august 2014, când cursul a fost oferit pe Coursera. Cursul lui, O scurtă istorie a omenirii, este un alt curs foarte apreciat pe Class Central pe care s-ar putea să nu-l mai vedem niciodată. Puteți consulta programa vizitând pagina pagina cursului pe Class Central. Lectura 17 este intitulată „Lectura 17: Sfârșitul lui Homo Sapiens”.

Unde găsiți materialele cursului?

Nu trebuie să încălcați legea pentru a avea acces la materialele de curs pentru aceasta. Dr, Yuval a încărcat cursul pe YouTube. aici este linkul către playlist.

5. 6. 7. Prelucrarea limbajului natural (3 cursuri)

Acest curs ar putea fi la fel de bine numit Apărarea împotriva artelor întunecate. Din anumite motive, au existat trei iterații ale cursului de procesare a limbajului natural pe Coursera și niciuna dintre ele nu este disponibilă în acest moment. Iată lista acestor trei cursuri.

  1. Prelucrarea limbajului natural: Dan Jurafsky și Christopher Manning, Universitatea Stanford. Învățat pentru prima dată în martie 2012, a fost unul dintre primele 20 de cursuri oferite pe Coursera (acum sunt mai mult de 2.000).
  2. Prelucrarea limbajului natural: Michael Collins, Universitatea Columbia. Oferit în februarie 2013.
  3. Introducere în prelucrarea limbajului natural: Dragomir Radev, Universitatea din Michigan. Acest curs este unul relativ nou și a fost oferit de câteva ori de când a fost lansat pentru prima dată pe Coursera în octombrie 2015. Pagina cursului Coursera pentru acest curs există încă, dar nu are o dată viitoare a cursului. Sper că acesta va reveni în cele din urmă online.

Unde să găsiți materialele cursului?

Fiecare dintre aceste cursuri poate fi găsit în două locuri: YouTube și Academic Torrents. Avantajul Academic Torrents este că puteți descărca și materiale de curs suplimentare, cum ar fi transcrieri, PDF-uri sau PPT-uri.

  1. Prelucrarea limbajului natural: Dan Jurafsky și Christopher Manning, Universitatea Stanford. YouTube | Torente academice
  2. Prelucrarea limbajului natural: Michael Collins, Columbia University. YouTube | Torente academice
  3. Introducere în procesarea limbajului natural: Dragomir Radev, Universitatea din Michigan. YouTube | Torente academice

8. O istorie a lumii din 1300 / Global History Lab

Acest curs al Universității Princeton are o istorie interesantă (hah!). A fost oferit pe trei platforme diferite. Mai întâi a fost oferit pe Coursera în septembrie 2012 sub numele O istorie a lumii din 1300. În septembrie 2014 s-a mutat la NovoEd și a fost numit Laborator de istorie globală. În cele din urmă, este a apărut pe edX în septembrie 2016. Poate că profesorului Adelman îi place să ofere acest curs la fiecare doi ani. Este posibil ca materialele să se fi schimbat parțial sau complet între aceste iterații ale cursului.

Unde găsiți materialele cursului?

Din păcate, nu am putut găsi materialele de curs. Dacă îl puteți găsi, lăsați un comentariu mai jos. Dacă aveți în continuare acces la iterație edX desigur, poate puteți crea o listă de redare a videoclipurilor. EdX își găzduiește toate videoclipurile pe YouTube în modul nelistat. Nu le puteți căuta, dar dacă aveți acces la ele, atunci puteți crea o listă de redare și să ne anunțați în comentariile de mai jos 🙂

9. Inginerie de pornire

Startup Engineering este un curs de la Stanford care „face o diferență între informatică academică și inginerie software de producție”.

A fost oferită o dată pe Coursera, înapoi Iunie 2013. Cursul este predat de Balaji S. Srinivasan; a fost CTO și cofondator al Counsyl, o companie de genomică care a început într-un dormitor din Stanford și testează acum ~ 4% din toate nașterile din SUA. La începutul acestui an, administrația Trump a considerat că conduce FDA (da, Balaji urăște FDA). În prezent, este membru al consiliului de administrație al firmei VC A16Z și CEO / cofondator la 21.co.

Cursul a avut un alt instructor, dr. Vijay Pande, profesor la Stanford, dar se pare că toate videoclipurile din curs prezintă Balaji.

Unde să găsiți materialele cursului?

Puteți găsi toate videoclipurile cursului în această listă de redare pe YouTube.

Sunt sigur că am ratat o mulțime de cursuri. Anunțați-mă în comentarii dacă cursul dvs. preferat a dispărut de pe platformele de cursuri online.