Numerele hexazecimale, adesea scurtate la „numere hex” sau „hex”, sunt numere reprezentate în baza 16 spre deosebire de baza 10 pe care o folosim pentru aritmetica și numărarea zilnică.

În termeni practici, aceasta înseamnă că fiecare coloană a unui număr scris în hexazecimal poate reprezenta până la 16 valori.

Cifrele în hexazecimal utilizează simbolurile standard 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 și 9 pentru a reprezenta valoarea corespunzătoare și utilizează primele șase litere ale alfabetului pentru a reprezenta valorile de la 10 la 15 ( EG: A, B, C, D, E, F).

În programare, prefixăm constantele hexazecimale cu 0x, cu unele excepții.

Exemple și explicații

0x1    ==    1
0xF    ==    15
0xFF    ==    255
0xFFF   ==    4095
0x1000   ==    4096

În sistemul standard de bază 10, fiecare coloană reprezintă puteri crescătoare de 10, în timp ce în baza 16 fiecare coloană reprezintă puteri crescătoare de 16.

Așa cum se vede în exemplul de tabel de mai sus, cu o cifră hexagonală putem reprezenta numere până la 15. inclusiv Adăugați o altă coloană și putem reprezenta numere de până la 255, 4095 cu o altă coloană și așa mai departe.

Utilizările hexazecimale în programarea la nivel scăzut

Hexadecimal și-a găsit mai întâi utilizarea în Informatică ca o caracteristică de confort.

Datele din computerele noastre au cea mai mică unitate comună de stocare, octeții. Fiecare octet conține 8 biți și poate stoca un număr între 0 și 255 inclusiv.

Hexadecimalul are avantajul de a fi concis și de a avea limite bine definite.

Un singur octet este întotdeauna reprezentat de două cifre hexazecimale de la 0x00 la 0xFF, acesta din urmă fiind cea mai mare valoare pe octet de 255.

Terseness și natura aliniată la octeți a numerelor hexazecimale le fac o alegere populară pentru inginerii software care lucrează pe baze de cod de nivel scăzut sau software încorporat.

Utilizări ale numerelor hexazecimale în JavaScript

JavaScript acceptă utilizarea notației hexazecimale în locul oricărui număr întreg, dar nu și zecimale.

De exemplu, numărul 2514 din hex este 0x9D2, dar nu există o modalitate acceptată de limbă de a reprezenta 25,14 ca număr hex.

Utilizarea hexazecimală în codul dvs. este o alegere personală și stilistică și nu are niciun efect asupra logicii de bază pe care o implementează codul dvs.

Utilizări ale numerelor hexazecimale în CSS

CSS a folosit mult timp notația hexazecimală pentru a reprezenta valorile culorilor. Luați în considerare următorul selector:

.my-container {
  background-color: #112233;
  color: #FFFFFF;
}

background-colorValoarea este de fapt trei octeți hex.

Procesorul CSS le tratează ca trei octeți individuali, reprezentând roșu, verde și albastru.

În exemplul nostru, 11 corespunde componentei de culoare roșie, 22 corespunde componentei de culoare verde și 33 componentei de culoare albastră.

În prezent, de la CSS3 nu există nicio modalitate de a defini o culoare cu o componentă alfa folosind hex. Proiectul CSS4 propus1 include o propunere pentru a permite un octet suplimentar pentru a specifica valorile alfa.

Deocamdată, utilizarea standardului rgba() funcția este modalitatea recomandată de a adăuga o valoare alfa culorilor.