Accesarea serverului dvs. Linux de pe Android

Accesarea serverului dvs. Linux de pe Android
⏱️ 5 min read

Dacă aveți un server Linux și nu este în camera dvs. de zi, sunt mari șanse să vă conectați la el de la distanță. S-ar putea să utilizați acel server pentru găzduire web, backupuri, ca o cutie de dezvoltare. sau toate cele de mai sus. Indiferent de ce, o conexiune la distanță este la îndemână.

De cele mai multe ori ar fi ușor să presupunem că vă conectați de la un alt computer. Totuși, este posibil să nu aveți acces la un computer tot timpul. Dar ce zici de dispozitivul tău Android? Nu numai că este posibilă conectarea de pe un dispozitiv Android, ci este destul de ușoară.

Înainte de a începe

Înainte de a începe conectarea la serverul dvs. de pe Android, ar trebui să luați în considerare modul în care aceasta afectează securitatea. Conectarea de la Android nu este inerent nesigură, dar orice altă modalitate suplimentară de conectare la server este o altă ușă. Adăugarea unei uși înseamnă că altcineva ar putea deschide ușa respectivă. Asta nu ia în considerare nici măcar vulnerabilități neintenționate precum Heartbleed, care a cauzat probleme majore acum câțiva ani.

Indiferent dacă vă conectați sau nu de la Android, ar trebui să citiți cu privire la întărirea serverului. La urma urmei, mai bine sigur decât rău.

Configurați serverul

Una dintre cele mai comune și mai sigure modalități de conectare la serverul dvs. este SSH sau Secure Shell. Dacă nu ați făcut deja acest lucru, veți dori să instalați OpenSSH, care include și SFTP (Secure FTP). Instalarea și configurarea SSH este ușoară, dar dincolo de scopul acestui articol. Nu vă temeți, deoarece avem un ghid pas cu pas pentru instalarea și configurarea SSH și SFTP pe Ubuntu. Chiar dacă utilizați o altă distribuție, acele instrucțiuni vă pot ajuta să ajungeți până la capăt.

Configurați dispozitivul Android

Atât SSH, cât și SFTP sunt destul de grele la tastatură, deci vă recomandăm să utilizați o tastatură Bluetooth cu dispozitivul dvs. Există o mulțime de tastaturi Bluetooth compatibile cu Android disponibile, iar multe dintre ele sunt foarte accesibile. Alternativ, dacă nu aveți acces la o tastatură externă, puteți instala și utiliza Tastatura hackerului aplicație.

Apoi, va trebui să vă obțineți o aplicație SSH pentru a vă conecta la serverul dvs. de pe Android. Două dintre cele mai populare opțiuni disponibile în acest moment sunt JuiceSSH și Termius.

JuiceSSH

access-linux-server-android-juicessh

JuiceSSH acceptă tastaturi Bluetooth și oferă o mulțime de opțiuni. Versiunea de bază a aplicației acceptă autentificarea cu doi factori, pluginuri opționale și compresia ZLib pe conexiunile SSH. Actualizarea la versiunea Pro adaugă mai multe scheme de culori, backup automat al conexiunilor dvs. și un widget la îndemână. Aplicația este disponibil gratuit în Magazinul Google Play.

Termius

access-linux-server-android-termius

Termius este o altă opțiune populară. Pe lângă SSH, această aplicație acceptă și SFTP. Dacă de multe ori trebuie să încărcați fișiere de pe dispozitivul dvs. Android pe server, acest lucru este la îndemână. Versiunea gratuită a aplicației disponibil pe Google Play are majoritatea caracteristicilor de care aveți nevoie. Din păcate, suportul SFTP este inclus doar în versiunea Premium, care costă 59,88 USD pe an.

Conectarea la serverul dvs.

Pentru a vă conecta la serverul dvs., veți avea nevoie fie de numele dvs. de utilizator și de parolă, fie de cheia SSH privată. Utilizarea unui nume de utilizator și a unei parole este mai ușoară, dar este, de asemenea, mult mai puțin sigură. Ghidul de configurare SSH pe Ubuntu de mai sus include un pas în generarea cheilor. Pentru a le utiliza cu aplicația Android SSH la alegere, va trebui să copiați cheia publică pe dispozitiv. Una dintre cele mai simple modalități de a face acest lucru este să vă salvați cheia într-un manager de parole precum 1Password sau LastPass și să o copiați și să o lipiți pe telefonul dvs. Android.

Determinarea adresei IP

Odată ce ați importat cheia, nu aveți nevoie decât de adresa IP a serverului. Există mai multe moduri de a determina acest lucru. Mai întâi trebuie să știți ce adresă IP căutați.

Dacă serverul dvs. este o gazdă web sau o gazdă la distanță de la un serviciu precum Linode sau DigitalOcean, veți avea nevoie de adresa IP publică a serverului. O modalitate simplă este să tastați comanda curl ifconfig.me într-o fereastră de terminal de pe serverul dvs. Aceasta folosește un site web pentru a vă prelua adresa IP publică.

Dacă vă conectați la un server din casa dvs., veți dori adresa dvs. IP privată. O modalitate simplă de a determina acest lucru este să tastați comanda ifconfig | grep inet. Veți vedea câteva rânduri de text. Una dintre acestea va conține adresa dvs. IP, care este de obicei în formatul 192.168. *. *.

Odată ce ai cheia privată și adresa IP, poți folosi aceasta pentru a te conecta de pe dispozitivul tău Android. Dacă sunteți în căutarea unor lucruri de făcut pe linia de comandă a serverului dvs., avem o listă care vă va ajuta să începeți.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x