de Zhia Hwa Chong

Aceștia sunt cei mai buni termeni de informatică pe care ar trebui să îi știți dacă sunteți nou în programare

Terminologiile și conceptele CS esențiale explicate în engleză simplă

Deoarece mulți prieteni și familie din medii non-CS mă întreabă despre terminologii și concepte diferite, voi încerca să explic următoarele concepte de informatică în cel mai simplu limbaj posibil.

În acest ghid rapid, veți afla despre ce fiecare termen / concept înseamnă, și de ce contează:

 • Dezvoltare Backend
 • Dezvoltare frontend
 • Limbaje de programare
 • Algoritmi
 • API
 • Gândac
 • Sursa deschisa
 • Crowdsource

La sfârșitul acestui articol, vă voi împărtăși și câteva resurse pentru a afla mai multe!

Dezvoltare Backend

Acestia sunt cei mai buni termeni de informatica pe care
Dezvoltare Backend

Este posibil să fi auzit termenul „Dezvoltare backend” aruncat destul de mult. Mai ales dacă ați stat în jurul LinkedIn.

„Backend”, în acest caz, se referă la un strat al stivei de tehnologie. Aceasta implică în principal scrierea sau întreținerea unui serviciu web cu o bază de date pentru păstrarea datelor.

Acestia sunt cei mai buni termeni de informatica pe care
Frontend / Backend

De multe ori, dezvoltarea backend-ului este asociată cu tehnologii precum Java, Scala, Python, DynamoDB, MongoDB, nodeJS, MySQL, MapReduce și multe, multe altele.

Acest lucru este în contrast cu dezvoltarea front-end, care se referă adesea la stratul de interfață cu utilizatorul (UI) sau partea orientată către client a unei caracteristici.

De ce este important acest lucru

Înțelegerea diferențelor dintre dezvoltarea frontend și backend vă permite să aflați la ce componente ar trebui să vă gândiți înainte de a începe să dezvoltați o aplicație în viitor.

Dezvoltare frontend

Dezvoltarea frontendului implică adesea lucrul la caracteristici orientate către clienți, cum ar fi o pagină web sau o aplicație iOS / Android.

Există diferite tipuri de tehnologii implicate aici, cum ar fi HTML, CSS, JavaScript, jQuery, React, Angular, Swift etc.

Motivul pentru care îi sun tehnologii și nu limbaje de programare se datorează faptului că unele dintre acestea sunt cadre care vă ajută să vă configurați bazele și să vă ghidați modul de programare, dar nu sunt limbaje de programare în sine. Exemple de acestea sunt React și Angular.

Un limbaj de programare este pur și simplu o modalitate prin care oamenii pot comunica cu computerele. Unii ar putea susține că HTML este un limbaj de programare … Cred că acesta este un subiect pentru o altă zi. ?

De ce este important

Dezvoltarea frontendului a fost doar HTML, CSS și JavaScript. Astăzi, este o fiară întreagă de la sine, cu propriul teanc de tehnologie și instrumente de construcție. Tehnologia frontend progresează cu viteza fulgerului. Încurajez foarte mult învățarea instrumentelor frontend, astfel încât să puteți înțelege ce se întâmplă în lumea programării de astăzi.

Limbaj de programare

Un computer este foarte bun la executarea comenzilor care i se spun. Pentru ca noi oamenii să comunicăm cu un computer, avem nevoie un set comun de limbaje de înțeles —Un set de instrucțiuni cu care oamenii și computerele pot fi de acord și cu care să comunice.

În lumea umană, folosim limbi precum engleza, mandarina, spaniola etc. pentru a comunica.

Când vine vorba de computere, îl numim a limbaj de programare. Un limbaj de programare permite oamenilor și computerelor să comunice. Exemple de limbaje de programare sunt Java, C ++, Python și multe altele.

De ce este important

Învățarea unui limbaj de programare vă permite să înțelegeți cum funcționează sub capotă ceva ce vedeți pe Internet – este ca și cum ați ști cum și de ce rulează mașina dvs. Cu niște grăsimi pentru cot, veți putea să vă creați propriile aplicații, cum ar fi Candy Crush sau Twitter.

1611682569 774 Acestia sunt cei mai buni termeni de informatica pe care
Java
1611682569 420 Acestia sunt cei mai buni termeni de informatica pe care
Piton

Algoritmi

Un proces sau un set de reguli care trebuie urmate în calcule sau alte operațiuni de rezolvare a problemelor, în special de către un computer. – Google 🙂

Calculatoarele sunt excelente la executarea instrucțiunilor și, ca ingineri software, scriem instrucțiuni pentru executarea computerelor. Un algoritm este o listă de pași sau instrucțiuni care pot fi efectuate cu sau fără computer pentru a rezolva o anumită problemă.

Una dintre primele probleme pe care le învățăm ca studenți la informatică este problema sortării. Esența acestuia este de a sorta un set sau o colecție de articole în modul cel mai eficient.

Acestia sunt cei mai buni termeni de informatica pe care
Sortarea unei colecții de articole

Există mai multe moduri de sortare. Unul popular este Sortare cu bule, altfel cunoscut sub numele de „tip de comparație”. Aceasta implică compararea și alegerea celui mai mare dintre cele două elemente și repetarea pentru toate celelalte elemente până când totul este în cele din urmă sortat. Altele includ Sortare prin inserție, Merge Sort și multe, multe altele!

Vă încurajez să le explorați, deoarece este o introducere fascinantă a algoritmilor. Iată un videoclip Youtube pentru a afla mai multe despre algoritmi de sortare.

De ce este important

Algoritmii sunt nucleul informaticii – înțelegerea a ceea ce sunt algoritmii și modul în care funcționează te face să fii un inginer software mai bun. Perioadă.

API

API, aka interfață de programare a aplicației, aka o sursă de informații. În termeni mai concreti, imaginați-vă că ați avut o limonadă bine acasă. Vecinii tăi vor o înghițitură de limonadă bine, dar nu vrei ca fântâna să se polueze. Ce faci atunci?

1611682570 437 Acestia sunt cei mai buni termeni de informatica pe care

Ai decis să construiești un furtun care să se conecteze la un furtun mic în afara casei tale. Toți vecinii care doresc să guste din limonada ta magică se vor alinia și vor deschide furtunul pentru a-ți accesa limonada. Toate acestea fără a vă apropia vreodată de fântâna dvs. și puteți, de asemenea, să controlați când să pompați limonada, să schimbați limonada dacă fântâna dvs. se usucă cândva sau poate să încărcați persoanele care beau multă limonadă.

Aceasta este ideea din spatele multor companii în aceste zile – aceste companii construiesc un „puț” de date prețioase și apoi le vând altora care doresc să acceseze aceste date printr-un API.

De ce este important

Internetul se bazează astăzi pe o comunicare perfectă între diferite servicii. Așa putem realiza instrumente / site-uri web care vorbesc între ele. API-ul este stratul fundamental care permite ca întreaga comunicare să se întâmple. De aceea este important să știm cum și ce folosește Internetul pentru a comunica.

Gândac ?

Este posibil să fi văzut următorul meme pe site-urile de socializare și să nu fi înțeles ce înseamnă cu adevărat.

1611682570 151 Acestia sunt cei mai buni termeni de informatica pe care

Un bug este o eroare într-un program de computer care împiedică rularea programului așa cum era de așteptat.

De exemplu, să presupunem că ați descărcat o aplicație iOS, care este un tip de program de computer, care ar trebui să arate temperatura vremii locale în Fahrenheit. Cu toate acestea, aplicația iOS ar putea arăta temperatura doar în grade Celsius, în loc de Fahrenheit pe care îl așteptați.

Într-un astfel de caz, programul nu funcționează așa cum era de așteptat (ar trebui să arate Fahrenheit, nu Celsius) și ați numi eroarea o eroare.

Acest lucru este atât de obișnuit în industrie încât inginerii de software l-au transformat într-o glumă din interior, de unde meme, „nu este un bug, este o caracteristică”.

De ce este important

Gândurile se întâmplă tot timpul. Știind acest lucru vă ajută să navigați pe Internet și să indicați lucrurile când vedeți ceva care nu funcționează corect. Data viitoare, îl veți numi corect „bug”, mai degrabă decât „acel lucru de acolo nu planează corect”.

Sursa deschisa

Voi încerca să explic Open Source cu o analogie simplă pe care am gândit-o 🙂

Imaginați-vă că sunteți proprietarul unui stand de limonadă și dețineți o rețetă specială pentru a face cea mai bună limonadă din oraș. Nu împărtășiți nimănui rețeta secretă pentru că vă este teamă că altcineva ar putea să o ia și să vă fure clienții. Rețeta ta secretă este considerată „Sursă închisă” în acest caz, unde nimănui în afară de tine nu i se permite accesul la ea.

Alternativ, imaginați-vă că împărtășiți gratuit rețeta dvs. de limonadă online și folosiți puterea internetului pentru a vă ajuta să o îmbunătățiți, astfel încât toată lumea să se bucure și să beneficieze de cea mai bună limonadă posibilă. În acest caz, rețeta dvs. este considerată „Open Source” deoarece este pus gratuit la dispoziție și alții îl pot contribui, utiliza și / sau modifica.

Acest termen a devenit mult mai popular odată cu creșterea Facebook și valul companiilor de tehnologie care încurajează comunitatea de internet să participe la dezvoltarea de tehnologii noi și interesante.

De ce este important

Internetul a progresat mult mai repede în ultimii ani, datorită sursei deschise. Este o revoluție și toată lumea ar trebui să știe de ce are sens să faci lucrurile gratuit și să le împărtășești lumii.

Crowdsourcing

Crowdsourcing – Pentru a obține (informații sau intrări într-o anumită sarcină sau proiect) prin înrolarea serviciilor unui număr mare de persoane, fie plătite, fie neplătite, de obicei prin Internet.

Crowdsource este ideea de a determina un grup mare de oameni să contribuie la o cauză comună.

Să presupunem că rulați același stand de limonadă din nou. Clienții dvs. spun că limonada dvs. are nevoie de o aromă nouă. Îți dai seama că, folosind puterea internetului, poți cere oamenilor să te ajute să creezi cea mai bună rețetă de limonadă.

Apoi, puteți să creați un cont Twitter și să începeți să determinați oamenii să contribuie cu cea mai bună rețetă de limonadă din toată lumea. Aceasta se numește Crowdsourcing, care este actul de a determina oamenii să contribuie la o cauză comună (în acest caz, fabricarea limonadei).

De ce este important

Internetul a permis întregii populații să se unească și să își pună cele mai bune creiere în spatele unora dintre cele mai dificile provocări din lume. Crowdsourcing ne-a permis să o facem fără probleme prin intermediul internetului. Cred că acesta este un mare pas înainte pentru omenire.

 • Stanford Online CS 101 – cursul vă oferă o prezentare generală de bază a terminologiilor CS, a modului în care funcționează internetul, a modului în care imaginile digitale sunt formate și procesate etc. Cel mai bun dintre toate, este GRATUIT!
 • Python Crash Course – Una dintre cele mai bune resurse pentru a începe cu programarea Python. Dacă doriți să vă murdăriți mâinile cu programarea, vă recomand să începeți cu Python și următoarea carte.
 • Python, Ghid practic – Aceasta este o carte interesantă de obținut, după ce ați terminat cu Python Crash Course. Îmi imaginez că poți face cele mai multe lucruri aici fără carte, dar îți oferă instrucțiuni pas cu pas mai detaliate despre cum să o faci. Excelent pentru oamenii care preferă să învețe prin exemplu.
 • Introducere în algoritmi – Dacă doriți să aflați mai multe despre algoritmi, care este un principiu central al informaticii, această carte este foarte recomandată. Aceasta este THE manual pentru multe cursuri CS.
 • Acing Interviu de codare – Acesta este cursul meu personal de coaching, unde vă arăt cum m-am pregătit pentru interviurile mele, sfaturile și trucurile mele pentru accesarea interviului de codare și multe altele.

Zhia Chong este inginer software la Twitter. Deși nu aruncă cod, joacă tenis, scrie articole sau realizarea de videoclipuri Youtube.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să obțineți o copie a acestuia în format PDF, luați în considerare abonându-mă la lista mea de corespondență unde împărtășesc știri din industrie, informații despre programare, note de interviu și multe altele!