„Toată lumea din această țară ar trebui să învețe să programeze un computer, pentru că te învață să gândești.” – Steve Jobs

Te-ai gândit vreodată ce a încercat să sublinieze Steve Jobs cu această propoziție?

Este vorba despre scrierea codului?
Ar trebui ca toată lumea să scrie cod?
Ar trebui ca toată lumea să fie programator?

NU. Deloc.

Mișcarea „Toată lumea ar trebui să învețe să codeze” este greșită, deoarece presupune că scrierea codului este scopul final. Toată lumea, inclusiv majoritatea dezvoltatorilor de software, crede că treaba lor este să scrie cod. Dar, de fapt, nu este. Sarcina unui dezvoltator de software este de a rezolva problemele. Mi-a trebuit ani de zile să o înțeleg.

Majoritatea oamenilor care se numesc programatori nici măcar nu pot codifica. În mod tragic, o grămadă dintre ei nici măcar nu conștientizează despre ce este cu adevărat meseria lor. Datorită acestui fapt, viața multor programe software este prea scurtă. De ce? Ei bine, au fost dezvoltate ca o soluție pentru o anumită problemă, dar acum nici măcar nu poate rezolva problema din cauza programatorilor inconștienți din spatele ei. În cele din urmă, programul moare.

Dacă vorbiți cu programatori seniori, mă refer la programatori adevărați, întrebați-i ce părere au despre scrierea codului. Vă vor spune că cel mai bun cod este de fapt niciun cod și că un bun programator este cel care știe să evite să scrie linii de cod inutile.

Mișcarea „Toată lumea ar trebui să învețe să codeze” nu înseamnă codificare. Nu înseamnă că toată lumea ar trebui să fie programator și să dezvolte software pe care oamenii îl pot folosi. În esență, este vorba rezolvarea problemelor.

De ce este asta?

Deoarece programarea în sine acoperă o gamă întreagă de abilități care au utilizări în lumea reală. Gândirea critică, analiza și rezolvarea problemelor, logica etc. Acestea sunt abilități pe care generația actuală de copii pare să le lipsească în educație.

Nu spun că nu ar trebui să-i învățăm pe copiii noștri cum să codeze sau nimeni nu ar trebui să învețe să codeze. Încerc să subliniez că codificarea este doar un instrument pentru rezolvarea unei probleme. Da, programarea vă poate învăța cum să gândiți și cum să abordați o anumită problemă. Dar a fi programator este cu totul altceva.

Aș prefera să numesc această mișcare „Toată lumea ar trebui să învețe cum să rezolve o problemă” în loc de „Toată lumea ar trebui să învețe să codeze”.

Dacă ți-a plăcut acest articol, citește câteva din articolele mele de pe blogul meu.