de Saul Costa

Swift este un limbaj de programare relativ nou proiectat de Apple Inc, care a fost inițial pus la dispoziția dezvoltatorilor Apple în 2014.

Acesta a fost în primul rând destinat să înlocuiască limbajul îmbătrânit Objective-C, care a fost la baza dezvoltării software-ului OS X și iOS la acea vreme. A fost creat open source în decembrie 2015.

Deși rămâne utilizat în principal de dezvoltatorii care vizează platformele Apple macOS și iOS, Swift este, de asemenea, pe deplin acceptat pe Linux și există și porturi neoficiale în curs de dezvoltare și pentru Windows.

Spre deosebire de multe limbaje orientate obiect, care se bazează pe limbaje procedurale mai vechi – de exemplu, C ++ și Objective-C se bazează pe C – Swift a fost conceput de la zero ca un limbaj nou, modern, orientat obiect, care face ca programarea să fie mai rapidă și mai rapidă. mai ușor și ajută dezvoltatorii să producă un cod expresiv mai puțin predispus la erori decât multe limbi.

Deși nu se bazează pe un limbaj mai vechi, Swift, în cuvintele arhitectului său șef, Chris Lattner, „a fost inspirat de desenarea ideilor de la Ruby, Python, C #, CLU și mult prea multe altele pentru a fi listate”.

În acest curs rapid, vom acoperi elementele fundamentale ale utilizării limbajului de programare Swift. Veți învăța:

 • Sintaxa Swift de bază
 • Structura programului rapid
 • Variabile și constante
 • Tastați inferența
 • Convenții de numire variabile și constante
 • Imprimare și interpolare de șiruri

Să începem!

Acest curs accidental este adaptat de la cursul complet al tehnologiei de începere Swift a Next Tech, care include un mediu cu nisip în browser cu Swift preinstalat. De asemenea, are numeroase activități pe care le puteți finaliza. O puteți verifica gratuit Aici!

Sintaxă rapidă

În această primă secțiune, vom analiza sintaxa de bază a limbii pentru Swift.

La fel ca multe limbaje de programare moderne, Swift își extrage cea mai de bază sintaxă din limbajul de programare C. Dacă aveți experiență anterioară de programare în alte limbaje inspirate de C, multe aspecte ale Swift vă vor părea familiare, de exemplu:

 • Programele sunt alcătuite din instrucțiuni, executate secvențial.
 • Mai multe declarații sunt permise pe fiecare rând de editor atunci când sunt separate printr-un punct și virgulă (;).
 • Unitățile de lucru din Swift sunt modularizate folosind funcții și organizate în tipuri.
 • Funcțiile acceptă unul sau mai mulți parametri și returnează valori.
 • Comentariile unice și multiliniene urmează aceeași sintaxă ca în C ++ și Java.
 • Numele și utilizarea tipurilor de date rapide sunt similare cu cele din Java, C # și C ++.
 • Swift are conceptul de variabile denumite, care pot fi modificate și constante numite, care sunt imuabile.
 • Swift are atât structură, cât și semantică de clasă, la fel ca C ++ și C #.

Cu toate acestea, Swift are unele îmbunătățiri și diferențe față de limbile inspirate de C cu care ar trebui să vă obișnuiți, cum ar fi:

 • Punctele și virgulele sunt nu este necesar la sfârșitul declarațiilor – cu excepția cazului în care este utilizat pentru a separa mai multe instrucțiuni tastate pe aceeași linie într-un fișier sursă.
 • Swift nu are main() metoda de a servi ca punct de plecare al programului atunci când sistemul de operare încarcă aplicația. Programele rapide încep de la prima linie de cod a fișierului sursă al programului – așa cum se întâmplă în majoritatea interpretat limbi.
 • Funcțiile din Swift plasează tipul de returnare a funcției în partea dreaptă a declarației funcției, mai degrabă decât în ​​stânga.
 • Sintaxa declarației parametrilor funcției este inspirată de Objective-C, care este destul de diferită și adesea la început confuză pentru dezvoltatorii Java, C # și C ++.
 • Diferența dintre o structură și o clasă în Swift este similară cu cea pe care o avem în C # (tip de valoare versus tip de referință), dar nu este aceeași ca în C ++ (ambele sunt aceleași, cu excepția faptului că membrii struct sunt publici în mod implicit).

Structura programului Swift – Hello, World!

Pentru a ilustra structura de bază a unui program Swift, să creăm un program Swift simplu pentru a afișa șirul Hello, World. la consolă:

[Out:]Hello, World

Dacă utilizați sandbox-ul Next Tech, puteți urmări împreună cu fragmentele de cod din acest curs de blocare, tastând pur și simplu editorul. În caz contrar, puteți urmări împreună cu propriul IDE – asigurați-vă că este instalat Swift!

Felicitări! În două linii de cod, tocmai ați scris primul dvs. program Swift complet funcțional.

Acum, să trecem la învățarea și utilizarea limbajului Swift – și să descompunem fiecare parte a dvs. Hello World program!

Variabile rapide

Practic toate limbajele de programare includ posibilitatea programatorilor de a stoca valori în memorie folosind un nume asociat ales de programator. Variabile permite programelor să funcționeze pe valori ale datelor care se modifică în timpul rulării programului.

O declarație de variabilă Swift utilizează următoarea sintaxă de bază:
var <variable name> : <type&gt; =

Având în vedere această sintaxă, o declarație legală pentru o variabilă numită pi va fi:

Această declarație înseamnă: „creați o variabilă numită pi , care stochează un Doubletipul de date și atribuiți-i o valoare inițială de 3.14159”.

Constante rapide

Poate doriți să stocați o valoare numită în programul dvs., care nu se va schimba pe durata de viață a programului. Cum ne putem asigura că, odată definită, această valoare numită nu poate fi modificată accidental de codul nostru? Prin declararea a constant!

În vechea noastră Hello, World program, am declarat message folosind let în loc de var – prin urmare, message este o constantă.

De cand message a fost declarat ca o constantă, dacă am adăuga următoarea linie de cod la sfârșitul programului nostru, am primi o eroare de timp de compilare, deoarece schimbăm un let constantă este ilegală:

[Out:]error: cannot assign to value: ‘message’ is a ‘let’ constant

În general, de fiecare dată când creați o valoare numită care nu va fi modificată niciodată în timpul rulării programului, ar trebui să utilizați let cuvânt cheie pentru a crea o constantă. Compilatorul Swift aplică această recomandare prin crearea unui avertisment în timpul compilării ori de câte ori var este creat care nu este modificat ulterior.

În afară de restricția privind mutarea valorii unei constante odată declarate, variabilele și constantele Swift sunt utilizate în moduri practic identice.

Tastați inferența

În exemplul nostru Hello World, am creat constanta message fără a specifica tipul său de date. Am profitat de o caracteristică a compilatorului Swift numită inferența de tip.

Când atribuiți valoarea unei variabile sau constantei pe măsură ce o creați, compilatorul Swift va analiza partea dreaptă a atribuirii, deduce tipul de date și atribuiți acel tip de date variabilei sau constantei pe care o creați. De exemplu, în următoarea declarație, compilatorul va crea numele variabilei ca tip de date String:

Ca sigur de tip limbajul, odată ce un tip de date este dedus de compilator, acesta rămâne fix pe durata de viață a variabilei sau constantei. Încercarea de a atribui o valoare non-șir variabilei de nume declarată mai sus ar duce la o eroare în timpul compilării:

[Out:]error: “cannot assign value of type ‘Double’ to type ‘String’

În timp ce Swift este un limbaj sigur de tip, în care tipurile de variabile sunt explicite și nu se modifică, este posibil să creați cod Swift care se comportă ca un limbaj de tip dinamic folosind Swift Any tipul de date. De exemplu, următorul cod este legal în Swift:

Deși acest lucru este legal, nu este o practică bună de programare Swift. Any tipul este furnizat în principal pentru a permite o legătură între obiectivul-C și codul Swift. Pentru a vă menține codul cât mai sigur și fără erori posibil, ar trebui să utilizați tipuri explicite ori de câte ori este posibil.

Convenții de denumire variabilă

Variabilele și constantele rapide au aceleași reguli de denumire ca majoritatea limbajelor de programare inspirate de C:

 • Nu trebuie să începeți cu o cifră
 • După primul caracter, cifrele sunt permise
 • Poate începe și include un caracter de subliniere
 • Numele simbolurilor sunt sensibile la majuscule
 • Cuvintele cheie în limbă rezervată pot fi utilizate ca nume de variabile dacă sunt incluse în backticks. De exemplu:

Când creați nume variabile și constante în Swift, convenția de denumire general acceptată este de a utiliza a camelCase convenție de denumire, începând cu o literă mică. Urmărire general acceptată convențiile de denumire face codul mai ușor pentru alții să citească și să înțeleagă.

De exemplu, următoarele ar fi o declarație variabilă convențională:

Cu toate acestea, următoarele nu ar fi convenționale și ar fi considerate incorecte de mulți alți dezvoltatori Swift:

Spre deosebire de multe alte limbaje de programare, Swift nu este limitat la alfabetul occidental pentru caracterele sale cu nume variabil. Puteți utiliza orice caracter Unicode ca parte a declarațiilor dvs. variabile. Următoarele declarații variabile sunt legale în Swift:

Rețineți că doar pentru că voi poate sa utilizați orice caracter Unicode într-un nume de variabilă și puteți utiliza cuvinte rezervate ca variabile atunci când sunt incluse în backticks, nu înseamnă că ar trebui să. Luați întotdeauna în considerare alți dezvoltatori care ar putea avea nevoie să vă citească și să vă întrețină codul în viitor. Prioritatea pentru numele variabilelor este ca acestea să faciliteze citirea, înțelegerea și întreținerea codului.

Tipărire și interpolare de șiruri

În Swift, puteți imprima o variabilă sau o constantă pe consola dvs. folosind print() funcţie. Să creăm o variabilă și o constantă și să le imprimăm.

Executați acest fragment în Editorul de cod pentru a crea o constantă numită name, și o variabilă numită address:

[Out:]John Does lives at 201 Main Street

Ambii name și address stocați textul șirului. Prin înfășurarea variabilei sau a numelui constantului într-o pereche de paranteze, prefixată de o bară inversă (), putem imprima valorile stocate într-un print declarație – aceasta se numește interpolare de șiruri.

Sper că ți-a plăcut acest curs rapid rapid de bază despre Swift! Am aflat despre sintaxa de bază și structura programului, cum să declarăm și să utilizăm variabilele și constantele Swift, inferența de tip, tipărirea și interpolarea șirurilor.

Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre Swift, avem o listă completă Începând cu Swift curs la Next Tech pe care îl puteți începe gratuit! În acest curs acoperim:

 • Alte concepte de bază de programare, cum ar fi: opționale, tupluri, enumere, condiționare și bucle, metode, structuri și clase.
 • Crearea de scripturi și aplicații de linie de comandă în Swift
 • Utilizarea Swift în afara ciclurilor de viață ale dezvoltării iOS și macOS

Învățare fericită!