Confronto tra AlmaLinux e CentOS: AlmaLinux è all'altezza della sfida?

AlmaLinux vs. Comparația CentOS: AlmaLinux este la îndemână?

Odată cu anunțul de la Red Hat că aleg Centus Stream și se concentrează pe CentOS Stream, mulți utilizatori s-au întrebat ce urmează. Comunitatea a reușit să intervină și să preia moștenirea CentOS sub forma AlmaLinux. Totuși, acest lucru a lăsat mulți utilizatori să se întrebe dacă AlmaLinux este la îndemână. Aici discutăm despre AlmaLinux și CentOS și dacă AlmaLinux se ridică la provocarea de a înlocui CentOS.

Ce este AlmaLinux?

AlmaLinux este un fork binar 1: 1 al RHEL, la fel ca CentOS. Aceasta înseamnă că tot ceea ce este disponibil pentru CentOS este disponibil pentru AlmaLinux – toate aceleași pachete, toate aceleași configurații, totul. Există 4.000 de companii care folosesc CloudLinux, versiunea de asistență cu plată a AlmaLinux, ceea ce înseamnă că există o mulțime de muncă deja realizată.

Configurat Almalinux Anaconda
Versiunile Almalinux Openssh
Almalinux Centos Openssh Versions

În ce este diferit AlmaLinux de CentOS?

Nu este deținut de Red Hat. În caz contrar, AlmaLinux este același echivalent binar 1: 1 cu RHEL pe care îl are CentOS, deci singura diferență este de unde provin banii. AlmaLinux este acceptat de CloudLinux, Inc., ceea ce înseamnă că Red Hat nu îl deține. CloudLinux există de 10 ani, așa că știu ce fac făcând o furcă RHEL complet gratuită. Au făcut o versiune plătită de un deceniu.

Cum încep să utilizez AlmaLinux?

Tot ce trebuie să faceți este să descărcați ISO din descărcări pagină și instalați-l așa cum ați face CentOS. Experiența de instalare este absolut aceeași, așa că ghidul nostru privind instalarea CentOS și navigarea în programul de instalare Anaconda funcționează în continuare ca un farmec.

Dacă aveți deja servere sau stații de lucru care rulează CentOS și doriți să treceți la AlmaLinux, este extrem de simplu. Văzând că sunt ambii echivalenți 1: 1, este relativ simplu să treci de la CentOS la AlmaLinux.

Pentru a face acest lucru, nu trebuie decât să utilizați curl comanda pentru a extrage codul pentru almalinux-deploy cod din Depozitul AlmaLinux GitHub și rulați scriptul. Tot ce se schimbă sunt depozitele. Aș recomanda să actualizați totul înainte și după doar pentru a vă asigura că funcționează.

ad-banner

Câteva note despre acest proces:

  1. Faceți o copie de rezervă a sistemului dvs. sau cel puțin a oricăror date sau configurații importante pe care doriți să le păstrați.
  2. Dezactivați Secure Boot pe sistemul dvs., deoarece AlmaLinux nu îl acceptă.

În caz contrar, ar trebui să puteți executa următoarele comenzi pentru a face upgrade:

Almalinux Curl
Scriptul Almalinux
Almalinux Script Running

Ar trebui să verificați versiunea și dacă sistemul pornește în mod implicit nucleul AlmaLinux.

Upgrade confirmat de Almalinux

Dacă totul se finalizează cu succes, ar trebui să fiți bine să continuați să utilizați sistemul dvs. în mod normal. Aș recomanda să folosiți un sistem pe rând pentru a vă asigura că nimic nu merge prost, dar ar trebui să puteți actualiza întreaga flotă de servere sau stații de lucru fără probleme.

Nu este nimic de preocupat cu actualizarea sistemelor dvs. CentOS la AlmaLinux. Este exact la fel ca CentOS, dar diferența este că va fi în jur pentru o lungă perioadă de timp. (Proiectul s-a angajat în cel puțin 2029.)

Dacă ați planificat să treceți la AlmaLinux, nu uitați să verificați cum să instalați CentOS pe Raspberry Pi și să instalați KDE Plasma pe CentOS.

Legate de:

  • Cele mai bune distrosuri Linux pentru un monitor cu ecran tactil
  • Cum să alegeți o distribuție Linux fără a le încerca pe toate
  • Cum să configurați un server web local (Windows, Mac, Linux)
Scroll to Top