Aplicațiile de filtrare a luminii albastre funcționează cu adevărat?

Aplicațiile de filtrare a luminii albastre funcționează cu adevărat?
⏱️ 6 min read

Practic, a devenit o înțelepciune acceptată că privirea la ecrane prea aproape de culcare va interfera cu somnul dvs., iar acesta nu este doar un mit popular. Există real dovada stiintifica acea lumină albastră are efecte mici, dar măsurabile, asupra multor sisteme din corp și creier, de la ritmuri circadiene la celule din retina ta. Nu îi afectează pe toți în același mod și este cu greu o criză de sănătate publică, dar reducerea aportului de lumină albastră ar putea fi cel puțin puțin benefică.

De ce lumina albastră, mai precis?

Lumina albastră se află la capătul înalt al spectrului energetic, ceea ce înseamnă că fotonul sare în sus și în jos puțin mai repede decât în ​​alte culori. O lungime de undă mai mică înseamnă că există o distanță mai mică între fiecare vârf al undei (665 nanometri pentru lumina roșie, 470 pentru albastru), iar culoarea este detectată, deoarece aceste unde ricoșează direct în retină.

Creierul tău procesează aceste lungimi de undă și primește câteva semnale despre ce să faci. Orice cantitate de lumină poate trimite un „trezire!” semnal, dar energia superioară trimite cel mai puternic mesaj dintre toate. LED-urile albastre nu sunt culoarea cu cea mai mare energie, dar pentru că sunt în toate, absorbim multă lumină.

Acesta este creierul tău pe lumină albastră

albastru-luminos-creier

Lumina albastră este de fapt bună pentru tine. „Memoria, vigilența, durata de atenție, timpul de reacție, capacitatea de învățare și performanța cognitivă, toate funcționează mult mai bine în lumina albastră”, așa că, dacă trebuie să lucrați, s-ar putea să vă dați puțin impuls. Relația sănătoasă devine puțin toxică doar dacă primim prea multă lumină albastră sau dacă primim o doză prea mare până târziu în noapte. Cercetările au găsit dovezi pentru unele efecte negative, dar în general nu sunt prea severe.

Probleme cu somnul

Unul dintre motivele pentru care lumina albastră te face mai alertă este că inhibă producția de melatonină în creier, ceea ce înseamnă că creierul tău nu primește semnalul care spune că este timpul să dormi. Acest lucru vă poate face mai greu să adormiți și să scădeți calitatea somnului pe care îl primiți. Nu toți oamenii reacționează la fel, dar, în medie, s-a constatat că acest efect există. Somnul insuficient, în special sub șase ore pe noapte, poate duce apoi la un alt set de probleme de sănătate.

Un ritm circadian perturbat

albastru-luminos-circadian

Cu toții avem un ritm circadian diferit – ceasul intern care ține evidența momentului când este timpul să vă simțiți somnoros sau să vă simțiți mai treaz. Starea treptată mai târziu cu lumină artificială nu pare să fie o problemă uriașă pentru noi, dar lumina artificială albastră poate fi mai perturbatoare decât alte tipuri, mai ales noaptea târziu.

Un studiu de la Harvard a comparat efectele a 6,5 ​​ore de expunere la lumina albastră cu aceeași cantitate de expunere la lumina verde și a constatat că lumina albastră a schimbat ritmurile circadiene cu o medie de 3 ore, comparativ cu 1,5 ore pentru lumina verde. Acest lucru ne poate face să dormim mult în timpul zilei și a fost chiar legat de probleme de sănătate, cum ar fi un risc mai mare de diabet.

Lumina albastră și corpul tău

albastru-luminos-corp

Lumina albastră vă afectează indirect corpul, amestecând puțin cu creierul, dar se dovedește că lumina cu frecvență mai mare, cum ar fi lumina albastră, poate fi de fapt oarecum dăunătoare și pentru ochi. Lumina cu energie ridicată, cum ar fi razele ultraviolete, vă poate afecta cu siguranță pielea, deci este cu siguranță posibil ca lumina albastră intensă să facă ceva cu fotoreceptorii mai sensibili din ochi.

Efectul a fost demonstrat în studiile pe animale, dar încă nu a fost confirmat la om. Oricum ar fi, încă nu este cauza prea multă alarmă. În cel mai rău caz, este puțin probabil să faceți mai mult decât să accelerați puțin procesul de îmbătrânire naturală a ochilor.

Cum să nu obții blues-ul

Deoarece știința pare să fie de acord că cantități mari de lumină albastră artificială nu sunt bune pentru dvs., merită să căutați soluții.

Aplicații

albastru-luminos-mod-noapte

Utilizarea uneia dintre acele aplicații cu filtru albastru este probabil cea mai ușoară modalitate de a reduce consumul, dar nu există prea multe dovezi cu privire la eficacitatea acestora. Funcția de scădere automată a luminozității poate ajuta mai mult, deoarece s-a dovedit cu siguranță că mai puțină lumină ajută la nivelurile de melatonină. În ciuda lipsei unor dovezi clare, utilizarea acestor aplicații nu poate afecta.

Ochelari de filtrare a luminii albastre

ochelari de lumină albastră

De asemenea, numiți „ochelari de computer”, aceste ochelari sunt de obicei nuanțate în galben (dar puteți obține versiuni clare), care schimbă lungimea de undă a luminii care trece prin ele. Blochează lumina albastră și purtarea lor în timp ce utilizează dispozitive aproape de culcare vă poate ajuta să atingeți niveluri mai naturale de melatonină. Cu toate acestea, studiile privind eficacitatea lor sunt în mare parte neconcludente.

Filtre de lumină albastră pentru dispozitivele dvs.

filtru albastru-luminos

Dacă nu doriți să începeți să purtați ochelari, puteți alege să puneți un filtru de lumină albastră direct pe ecranul dispozitivului. Sunt în mare parte transparente, astfel încât ecranul dvs. nu va avea acea nuanță roșiatică, dar funcționează pe același principiu ca și ochelarii.

Restricționarea utilizării dispozitivului pe timp de noapte

albastru-telefon-pe-noapte

Să fim sinceri, această soluție este cea mai rea. Chiar daca tu ar putea petreceți majoritatea serilor fără a fi nevoie să vă folosiți telefonul sau computerul, doriți? Cu toate acestea, dacă sunteți mai puțin timp de ecranare, sfatul general este să renunțați la dispozitivele cu două-două ore înainte de culcare.

Concluzie: Nu intrați în panică

Lumina albastră nu vă va arde retina și vă va transforma într-un insomniac, indiferent cât de mult vă uitați la un ecran. Unele persoane pot avea răspunsuri biologice mai puternice la aceasta decât altele, dar atâta timp cât nu dormiți mai puțin de șase ore pe noapte, scăderea luminii albastre probabil nu vă va schimba viața. Desigur, noi cercetări vin întotdeauna, deci nu poate fi rău să iei câteva măsuri de precauție dacă te face să te simți mai bine.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x