Aplicațiile descentralizate sunt viitorul internetului?

Aplicațiile descentralizate sunt viitorul internetului?

În 2017, aproximativ o treime din internet a scăzut timp de aproximativ cinci ore din cauza unei erori ale serviciilor web Amazon. Site-uri precum Disney și Nike și aplicații precum Slack, Twitch și chiar Nest au fost încetinite sau au devenit inutilizabile. Între Amazon, Google, Microsoft, Facebook, Alibaba și alte companii, se dovedește că o mare parte a internetului este controlată de doar câțiva jucători, ceea ce îl face oarecum vulnerabil la eșecuri și exploatări neașteptate.

O soluție posibilă pentru a contracara acest lucru este crearea Web 3.0 prin crowdsourcing pe Internet. În loc să fie stocate pe servere unice, aceste aplicații descentralizate („Dapps”) vor fi stocate și rulate de computere din întreaga lume. Mass-media descentralizată (DNN, EtherTweet, Steemit), partajarea și stocarea descentralizată a fișierelor (Filecoin, MaidSafe, Sia, Storj), și chiar jocuri descentralizate (CryptoKitties, Ether Dungeon) sunt doar câteva dintre proiectele „viitorului Internet” pe care le puteți încerca acum.

Descentralizare

Cea mai simplă formă de aplicație descentralizată este partajarea fișierelor de la persoană la persoană (P2P) – ceva ce probabil știți ca „torrent”. În loc să descărcați un fișier de pe un singur server, descărcați bucăți mici din fișier de la alte persoane care îl au. Dapps-urile moderne funcționează la fel. Mulți utilizatori stochează și partajează datele care altfel ar fi disponibile pe serverele Amazon, dar au primit un upgrade: blockchains.

Dapps și Blockchains

dapps-blockchain1

Gândiți-vă la blockchain-uri ca la cărți de înregistrări permanente, partajate, care țin evidența tranzacțiilor între oameni (sau mașini). Aceste registre sunt verificate pentru acuratețe de mai multe computere diferite, care trebuie să fie de acord cu orice schimbare făcută, iar activele dvs. nu pot fi mutate de nimeni care nu are cheia dvs. privată. Acestea sunt păstrate în siguranță prin criptografie puternică și pot fi utilizate de oricine are un dispozitiv și o conexiune la Internet.

Unele blockchain-uri, mai ales Ethereum, sunt construite pentru a interacționa cu codul, ceea ce înseamnă că un program de computer poate utiliza cartea de înregistrări pentru a comunica în siguranță orice date are nevoie. Poate fi la fel de simplu ca „Alice îi trimite lui Bob o monedă în 24 de ore” sau la fel de complex ca Golem aplicație care permite Alice să-l plătească automat lui Bob pentru că i-a dat puterea de procesare neutilizată a computerului său. Pe scurt, un Dapp este un program care conectează utilizatorii și furnizorii unui serviciu folosind un blockchain.

De ce ți-ar păsa?

dapps-security


Există câteva motive pentru care ați putea fi entuziasmat:

  1. Acest lucru ar putea face internetul mai sigur, mai fiabil și mai privat. Răspândirea unor cantități mici de date criptate pe mai multe computere îl face mai puțin piratabil, mai puțin probabil să nu fie disponibil și mai puțin exploatabil.
  2. Dapps (în mod ideal) nu au un singur punct de eșec – nu pot fi eliminați de o problemă, un hacker, o companie sau un guvern.
  3. Acestea sunt mult mai flexibile, mai fiabile și mai transparente decât aplicațiile tradiționale. Programele open-source descentralizate sunt garantate să ruleze exact așa cum sunt scrise, deoarece nicio entitate nu le controlează.

De ce ar trebui să fii atent

Este încă foarte mult Vestul sălbatic. Banii de investiții care circulă liber, utilizatorii neexperimentați și o relativă lipsă de verificare înseamnă că există un escroc sau o bucată de vaporware (concepte software care excesiv și nu livrează) pentru fiecare aplicație legitimă.

Blockchain-urile sunt în general sigure; Dapps poate să nu fie. Folosesc blockchain-ul, ceea ce înseamnă că tind să fie mult mai puțin exploatabile decât aplicațiile centralizate, dar sunt la fel de strânse ca și codul lor. Au avut loc deja furturi majore și este posibil să apară mai multe

Cum să te implici

1. Actualizați browserul pentru Web 3.0. Instalați fișierul Curajos browser sau obțineți Metamask extensie (disponibilă pentru Chrome, Firefox și Opera) pentru a permite computerului dvs. să interacționeze cu Dapps.

dapps-metamask

2. Găsiți un Dapp care vă place! Verifică Starea Dapps sau căutați alte proiecte independente.

dapps-state-of-the-dapps

3. Căutați ghiduri de utilizare și sfaturi despre forumurile / subreditările comunității pentru a vă ajuta să începeți. Multe dintre cele mai populare Dapps au comunități active și utile.

dapps-cercetare

4. La un moment dat, probabil că veți avea nevoie de o criptomonedă. Deoarece majoritatea Dap-urilor rulează pe Ethereum, iar Ethereum este ușor schimbabil cu alte criptomonede, puteți merge la unele dintre schimburile mai ușor de utilizat pentru a obține un ETH.

dapps-exchange

5. Odată ce ai început să funcționeze Dapp-ul, tot ce trebuie să faci este să fii la curent cu orice modificări care ar putea afecta funcționalitatea acestuia. Bine ați venit pe webul descentralizat!

Unele aplicații pe care le puteți încerca acum

  • Starea Dapps este un fel de „App Store” pentru Dapps, unde puteți găsi de la „CryptoKitties” la „Gnosis”, o platformă de predicție descentralizată
  • DNN – știri descentralizate
  • Steemit – crearea și organizarea de conținut descentralizat (comparați cu Reddit)
  • OpenBazaar – piață descentralizată pentru orice (comparați cu eBay)
  • Decentraland – realitate virtuală descentralizată
  • Storj și Sia – două criptomonede diferite de stocare a fișierelor care funcționează în prezent, deși sunt încă în stadiul „trebuie să fii un fel de tehnician pentru ao folosi”.

Concluzie

Dapps sunt o parte interesantă a imaginii mai mari a criptomonedelor și pot modela viitorul internetului în sine. În timp ce majoritatea Dap-urilor sunt încă în faza de testare sau cercetare, toți au idei mari pentru a perturba sistemul actual. În cele din urmă, Web 3.0 poate ajunge să fie găzduit pe laptop și smartphone.

Credit de imagine: Classivertsen prin Wikimedia Commons, Descryptive.com

Scroll to Top