Ar funcționa un model de abonament Facebook?

Ar funcționa un model de abonament Facebook?
⏱️ 4 min read

Pentru o perioadă foarte lungă de timp, oamenii din întreaga lume au vorbit cu îngrijorare cu privire la colectarea datelor Facebook pentru agenții de publicitate. Până în prezent, majoritatea efectelor acestui lucru nu au avut un impact puternic asupra siguranței utilizatorilor platformei, dar unii au fost menționați ca fiind destul de invazivi.

După scandalul Cambridge Analytica care a avut loc în martie 2018 și revolta care a urmat, Facebook a încercat rapid să amelioreze situația, iar CEO-ul său, Mark Zuckerberg, a fost ratat prin cărbuni de către Congresul SUA. Acum, compania discută despre un nou model care ar putea să o ajute să evite problemele viitoare de această natură.

Un model de abonament

Când a stat în fața Senatului SUA în timpul mărturiei sale din 10 aprilie 2018, Zuckerberg a fost întrebat de mai multe ori dacă va oferi sau nu abonamente utilizatorilor de pe Facebook pentru eliminarea anunțurilor (și, prin extensie, colectarea datelor). El a răspuns că „astăzi nu oferă o opțiune ca oamenii să plătească pentru a nu afișa reclame”. Cu toate acestea, el nu a exclus niciodată opțiunea.

El a adăugat că crede cu tărie că un mediu susținut de reclame oferă cea mai bună experiență.

Cred că, în general, oamenilor le place să nu plătească pentru un serviciu. O mulțime de oameni nu își pot permite să plătească pentru un serviciu în întreaga lume, iar acest lucru se aliniază cel mai bine cu misiunea noastră,A spus Zuckerberg.

Totuși, ideea de a plăti pentru o experiență fără anunțuri nu este una nouă. WhatsApp, o companie pe care Facebook a cumpărat-o în 2014, obișnuia să perceapă 1 dolar pe an pentru acest privilegiu. De fapt, un număr mare de aplicații pentru smartphone-uri fac acest lucru în mod regulat, oferindu-le utilizatorilor opțiunea unui mediu curat pentru o plată mică. De multe ori este doar o plată unică, care oferă și alte funcții care sunt blocate departe de versiunea „gratuită”.

Dacă Zuckerberg se gândește la asta și decide să ofere abonamente, s-ar putea să nu treacă mult până când vom vedea un „Facebook Premium”. În mod ideal, în schimbul plății, utilizatorii pot naviga pe Facebook fără a vedea reclame și fără ca niciuna dintre datele lor să fie colectate de companie (deoarece aceasta nu mai are un stimulent pentru a face acest lucru).

Ar funcționa cu adevărat?

facebooksubscription-ads

Oferirea unui abonament în schimbul privilegiului de a evita extragerea datelor nu este neapărat cel mai ușor de comercializat. Vânzarea acestuia ca abonament pentru eliminarea anunțurilor nu este atât de atrăgătoare, deoarece persoanele care nu doresc să vadă reclame sunt în mare parte conștiente de soluții gratuite, cum ar fi AdBlock, care oricum le elimină.

Din nou, Facebook a fost de multă vreme într-o cursă a înarmărilor cu software de blocare a anunțurilor. De îndată ce apare o nouă actualizare care permite utilizatorilor să blocheze un anunț pe platformă, Facebook continuă și își modifică codul publicitar pentru a se sustrage detectării. Poate părea slab, dar este ceva normal pentru o companie să facă atunci când miezul veniturilor sale depinde de acest model de afaceri.

Și chiar dacă cineva reușește să blocheze tot conținutul sponsorizat de pe site, există totuși problema colectării datelor. Doar pentru că nu vedeți anunțuri nu înseamnă că Facebook nu primește înapoi o bază de date cu tot ceea ce publicați în mod privat și public.

Modelul de abonament ar avea grijă de acest lucru pentru persoanele cu mai multă atenție la confidențialitate. În cele din urmă, aceasta ar putea fi cea mai bună abordare pentru a-l comercializa: plătiți câțiva dolari pe lună sau pe an și veți obține creșterea maximă a confidențialității și alte câteva caracteristici premium (cum ar fi caracteristica „unsend” pe care Facebook ar putea să o dezvăluie la un moment dat ).

Dacă rețeaua socială reușește să convingă destui oameni să se aboneze, iar noile modificări nu înstrăinează restul utilizatorilor, ar putea chiar să ofere un mecanism de finanțare mai fiabil decât cumpără anunțuri de la alte companii. Acest lucru nu numai că va reduce responsabilitatea Facebook cu practicile sale de colectare a datelor, ci și va oferi utilizatorilor flexibilitatea de a alege dacă li se întâmplă chiar și în primul rând.

Credeți că o opțiune „premium” bazată pe abonament pentru Facebook este o direcție bună pentru companie? Spune-ne ce crezi într-un comentariu!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x