Ar trebui să fim îngrijorați de inteligența artificială?

Ar trebui să fim îngrijorați de inteligența artificială?

Pe 27 octombrie 2014, Elon Musk a făcut o declarație care i-a surprins pe unii și a confirmat ceea ce alții bănuiau: Inteligența artificială este cea mai gravă amenințare la adresa supraviețuirii rasei umane. Musk nu este neapărat un senzaționalist. Este un om educat, cu eforturi de afaceri oarecum ambițioase, care au relativ succes. Acest lucru face ca mulți oameni să ia foarte în serios ceea ce spune el. Oricât de creativ și inteligent este, poate totuși să se înșele. Nu ar fi prima dată când cineva foarte respectat avea o bănuială greșită. AI este cu adevărat periculoasă? În cele din urmă o să ne pronunțăm propria noastră pedeapsă?

Este posibil

Indiferent dacă Elon Musk are dreptate sau greșește în ceea ce privește predicțiile sale cu AI, trebuie să recunoaștem un lucru: este cu siguranță posibil să creăm o entitate robotică care să ne poată paraliza. Posibilitatea devine mai mult o realitate pe măsură ce trece timpul. Nu suntem aici pentru a discredita afirmația lui Elon Musk și a le transmite ca divagări ale unui om care pur și simplu reacționează excesiv. Nu. Părerea lui este valabilă. Vrem doar să aflăm dacă este o certitudine.

Am văzut multe exemple în zonele de război despre ceea ce se întâmplă atunci când tehnologia ajunge în mâinile indivizilor distructivi sau a grupurilor de indivizi. Messerschmitt Me 262 a fost o forță destul de importantă de luat în considerare în cel de-al doilea război mondial. Werner von Braun, dacă ar fi rămas în Germania, probabil că ar fi putut duce la o capacitate distructivă masivă pentru al treilea Reich. Cine va spune că revoluția noastră recentă de fabricare a robotilor nu ar duce la rezultate distructive ale unor creatori?

Musk nu a fost singura persoană care a vorbit

aidanger-hawking

În timp ce Elon Musk a uimit tehnofilii cu declarațiile sale la conferința MIT din octombrie, el nu a fost primul individ major care și-a exprimat îngrijorările profunde cu privire la acest lucru. Stephen Hawking, un cunoscut astrofizician care se bazează pe computere pentru a comunica din cauza paraliziei masive cauzate de scleroza laterală amiotrofică, a declarat în iunie 2014 că “inteligența artificială ar putea fi un pericol real într-un viitor nu prea îndepărtat”.

Potrivit lui, este irelevant ce facem roboților conduși de computer pentru a le controla. În cele din urmă, vor câștiga capacitatea de a-și proiecta propriile îmbunătățiri și de a ne “înșela pe toți”.

AI este de fapt periculos?

În ceea ce privește sfârșitul umanității, am îndoieli serioase că vom ajunge cu un scenariu SkyNet. Da, AI poate fi destul de periculos. Luați în considerare faptul că computerele nu sunt aproape la fel de inteligente ca în 2020 și că ne confruntăm deja cu probleme. Cel mai simplu exemplu în acest sens este un lift care se blochează între etaje. În acest moment, cea mai importantă posibilitate de pericol este o eroare care ajunge să aibă consecințe dezastruoase. Deoarece mașinile sunt predispuse la acestea, acestea vor funcționa defectuos și vor face în cele din urmă lucruri pe care nu vrem să le facă.

Robotica avansată ne poate conduce într-un viitor în care ar trebui să fim atenți la AI. Ne îndreptăm în acea direcție într-un ritm alarmant. Crezi că AI poate deveni periculos? Ce vedeți că se întâmplă în viitor? Vrem să vă ascultăm răspunsurile la aceste întrebări presante, așa că trimiteți un comentariu mai jos cu gândurile voastre!