Articolul 13 al UE Propunerea de protecție a drepturilor de autor: ar trebui să ne panicăm?

Articolul 13 al UE Propunerea de protecție a drepturilor de autor: ar trebui să ne panicăm?
⏱️ 4 min read

După adoptarea în masă a Regulamentului general privind confidențialitatea datelor (GDPR) aproape de sfârșitul lunii mai 2018, a început să se încingă o altă dezbatere în jurul unei noi reforme a drepturilor de autor în UE, cunoscută sub numele de articolul 13. Această propunere a fost practic o bucată de hârtie moartă un birou de la Bruxelles din toamna anului 2016 până când europarlamentarul Axel Voss a început să îl împingă mai recent, ignorând toate sfaturile împotriva mișcării.

Continuarea continuării acestei legislații i-a alarmat chiar pe deținătorii drepturilor de autor, de care se pare că beneficiază propunerea. Curând după aceea, panica a apărut în timp ce oamenii spuneau că această legislație „va distruge Internetul”. Acest lucru pare a fi ceva care trebuie clarificat.

Ce este articolul 13?

Articolul 13, cunoscut oficial sub numele de Directiva Comisiei Europene a Parlamentului European și a Consiliului privind dreptul de autor pe piața unică digitală, este o propunere care dorește să abordeze unele dintre neajunsurile actualei legi a drepturilor de autor în ceea ce privește internetul.

Membrii Parlamentului European care împing această măsură înainte cred că este timpul ca UE să intre în era Internetului și singura modalitate de a face acest lucru este prin aducerea guvernanței eurocratice la infrastructura care furnizează servicii de internet oamenilor, care necesită ISP-urilor instalați hardware specializat cu algoritmi de calcul avansați care detectează și filtrează orice conținut protejat prin drepturi de autor pe care oamenii îl partajează pe web.

Acest lucru este oarecum similar cu marele firewall din China, care filtrează informațiile care ajung pe continent de pe site-uri web pe care guvernul central nu le aprobă. Aceasta nu este o exagerare, deoarece chiar și state membre precum Belgia, Republica Cehă, Finlanda, Ungaria, Irlanda și Olanda au ridicat întrebări despre posibila încălcare a propunerii împotriva Cartei drepturilor omului a UE.

Ideea de bază a legislației este de a permite deținătorilor de drepturi de autor să fie plătiți pentru munca lor, cerând furnizorilor de conținut să își monitorizeze utilizatorii pentru eventualele încălcări și îi face să le spună utilizatorilor care încalcă drepturile să obțină o licență înainte de a încărca conținutul lor. Acest lucru se aventurează, de asemenea, în domeniul împărtășirii acestui conținut online prin intermediul rețelelor sociale.

Aplicarea acestor măsuri ar necesita o revizuire completă a întregii infrastructuri a internetului european.

Distruge Internetul?

articol13-cabluri tăiate

Prin definiție, nu puteți pur și simplu „distruge” Internetul. Dacă măsura va trece, nu ar fi sfârșitul lumii, dar internetul așa cum îl cunoașteți în Europa ar fi mult mai dificil de întreținut. S-ar vedea cu siguranță câțiva furnizori de servicii Internet cumpărați de concurenți mai mari și o cantitate mare de consolidare în jurul companiilor care se pot adapta la legislație.

Din perspectiva consumatorului, avem cuvântul Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC) care spune că „ [proposal] nu se adresează […] preocupările consumatorilor, deoarece nu reușește să ofere un sistem echilibrat al drepturilor de autor, unde toți actorii diferiți implicați ar putea beneficia în mod echitabil de el. ”

Acestea fiind spuse, articolul 13 ar fi cea mai ambițioasă agendă legislativă a UE pe internet, depășind GDPR care a intrat în vigoare pe 25 mai 2018.

Ce se întâmplă dacă trece?

articolul13-confidențialitate

Dacă locuiți în afara Uniunii Europene, nu ar trebui să faceți prea multe. Furnizorii de servicii Internet vor continua să se comporte la fel ca acum.

Cu toate acestea, dacă sunteți rezident al UE, va trebui să începeți să lucrați la jocul dvs. de confidențialitate. Chiar dacă legea nu trece, este întotdeauna bine să vă familiarizați cu Tor și să învățați să navigați pe internet într-un mod cu adevărat incognito. Dacă sunteți un utilizator mai avansat, puteți configura propriile căi proxy Tor folosind AdvOR, despre care am vorbit aici în articolul nostru despre rutare ceapă.

Acest lucru ar cripta conexiunea dvs., astfel încât conținutul dvs. să nu fie filtrat, oferindu-vă mai multă libertate. Cu AdvOR, puteți chiar să-l „conectați” la alte aplicații și să-i forțați să utilizeze rețeaua Tor chiar dacă nu o permit. În plus, puteți selecta în mod specific noduri din țări din afara UE (cum ar fi Statele Unite) pentru a vă transmite datele. Până în prezent, nu există prevederi legale în Uniunea Europeană împotriva eludării ISP-ului dvs. în acest mod.

Credeți că panica din spatele articolului 13 este justificată? Sau crezi că totul este o grămadă de agitație degeaba? Spune-ne ce crezi într-un comentariu!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x