Automatizarea proceselor robotizate vs. Inteligența artificială: Care este diferența?

Automatizarea proceselor robotizate vs. Inteligența artificială: Care este diferența?
⏱️ 5 min read

În același mod în care roboții industriali au preluat fabricația, automatizarea proceselor robotizate (RPA) și inteligența artificială (AI) încep să preia niveluri din ce în ce mai mari de cunoaștere. RPA este ușor de implementat și nu necesită o mulțime de cunoștințe tehnice, ceea ce îl face o soluție excelentă pentru sarcini de nivel scăzut care nu necesită un nivel ridicat de supraveghere umană.

Este utilizat pe scară largă pentru a automatiza tot felul de procese de afaceri, dar unele instrumente încep să le aducă la nivel personal, permițând utilizatorilor să își facă automatizarea. Deși este cu câteva niveluri sub un AI, deoarece RPA poate urmări aproape doar scripturile, linia dintre cele două este din ce în ce mai neclară. Asistenții robotici personali îți preluează cele mai obișnuite sarcini? Nu atât de departe pe cât ai crede.

Ce este automatizarea proceselor robotizate?

RPA este exact exact cum sună: se referă la orice bot care poate fi setat pentru a efectua automat un anumit proces. Orice puteți face pe computerul dvs. în câteva clicuri de mouse, puteți obține cu ușurință un bot. Trebuie să copiați și să lipiți linii de date în formulare? Descărcați toate atașamentele de e-mail primite într-un anumit folder? RPA o poate face. Puteți obține chiar și un bot pentru a aduna date și a le trimite către alți roboți.

În trecut, automatizarea unui proces însemna integrarea unei soluții personalizate în sistemele unei companii. Lucrul care face RPA special este că funcționează prin imitarea comportamentului uman: utilizatorii îl pot învăța să facă lucruri.

Vă poate urmări mișcările printr-o interfață de utilizare și poate scrie propriii pași sau puteți utiliza un program cu o interfață grafică care vă permite să stabiliți în mod specific pașii procesului și să dați instrucțiunilor detaliate botului. Atâta timp cât nu este necesar ca robotul să se adapteze la informații noi sau medii noi, acesta poate continua mai mult timp.

Dacă procesele sunt puțin mai complexe și ar putea duce la erori, puteți implica întotdeauna un om undeva pentru a vă conecta la munca robotului. Este încă mult mai eficient decât să faci ca un om să facă totul.

În ce este diferit RPA de AI?

Dacă ar trebui să atribuiți roluri, RPA ar fi „autorul”, în timp ce AI ar fi „gânditorul”. RPA este aproape definiția unui robot: face ceea ce i se spune și nu are cu adevărat capacitatea de a face mult altceva. AI, pe de altă parte, se referă la preluarea unor cantități mari de date și la actualizarea sa în consecință. În cazul în care RPA ar fi perfect pentru completarea unui formular cu date, este posibil să aveți nevoie de un AI pentru a scana un e-mail și pentru a afla ce date trebuie să meargă unde pe formular.

rpa-vs-ai

Când vine vorba de implementarea lor efectivă, totuși, RPA are avantajul, deoarece AI are nevoie de multă muncă pentru a se pune în funcțiune. Nu numai că necesită cunoștințe destul de specializate, dar va avea nevoie de o cantitate echitabilă de date de înaltă calitate pentru a vă antrena.

RPA simplu poate fi implementat folosind o interfață de utilizator relativ simplă și un timp petrecut gândindu-se la pașii implicați în finalizarea unei sarcini. Desigur, RPA poate deveni mult mai complex, cu rețele mari de roboți care sări informații între ei și rulează fluxuri de lucru întregi, dar tinde totuși să fie o propunere mai simplă decât AI.

RPA cognitiv: făcând roboții mai inteligenți

Cu toate acestea, distincția între autor și gânditor nu este o linie de separare dificilă, deoarece „automatizarea cognitivă” este o tendință în creștere. Aceasta combină în esență automatizarea proceselor robotizate cu instrumente bazate pe AI, cum ar fi procesarea limbajului natural, procesarea imaginilor și alte instrumente analitice care pot alimenta informații nestructurate către roboții potriviți. IA ia în esență locul unui operator uman, făcând judecăți cu privire la date și punându-le acolo unde îi aparține.

rpa-cognitiv

Acest lucru poate fi mult mai complex de implementat decât RPA-ul simplu, dar AI cu abilități preambalate, cum ar fi recunoașterea vorbirii, ar putea fi integrate în procesele existente fără prea multe probleme.

Când îți iei propriul tău asistent virtual?

rpa-coexistență

Partea luminoasă a RPA / AI este că va face locurile de muncă umane mai puțin monotone și probabil mai interesante. Acest lucru ne-ar putea elibera să facem mai multă muncă creativă la nivel înalt și va face cu siguranță viața unor oameni mai ușoară, mai ales odată ce software-ul asistent personal, ușor de programat, ajunge la nivelul consumatorului.

Există deja software RPA disponibil gratuit, cum ar fi UiPath, pe piață și ar putea duce în cele din urmă la o versiune a Clippy care ne ajută de fapt să ne ajute. „Se pare că încercați să completați un lot mare de facturi! Arată-mă doar în direcția corectă și o voi face pentru tine! ”

Deci viitorul aparține roboților?

Dacă doriți să știți dacă o slujbă va exista într-un deceniu sau doi, întrebați-vă dacă ar putea fi realizată de un AI care poate citi, asculta și analiza imaginile care alimentează date în roboți care pot crea ieșiri, le pot împacheta și le pot trimite oprit. Roboții vor prelua munca mentală pe care mulți o consideră destul de lipsită de sens, ceea ce este grozav, dar piețele forței de muncă vor trebui să se adapteze.

În mod ideal, viitorul seamănă mult mai mult cu oamenii care lucrează cot la cot cu roboți, completând acolo unde nu reușesc și fac judecata spațiului de carne pe care numai meatstronauții umani sunt calificați să o facă.

Credite de imagine: FactoryTotal, Inteligență artificială și AI Machine Learning, Gerd Leonhard

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x