La fel ca în toate limbajele de programare, JavaScript are anumite avantaje și dezavantaje de luat în considerare. Multe dintre acestea sunt legate de modul în care JavaScript este deseori executat direct în browserul unui client. Dar există și alte modalități de a utiliza JavaScript acum care îi permit să aibă aceleași avantaje ale limbajelor de pe server.

Avantajele JavaScript

 • VitezăJavaScript tinde să fie foarte rapid, deoarece este adesea rulat imediat în browserul clientului. Atâta timp cât nu necesită resurse externe, JavaScript nu este încetinit de apelurile către un server backend. De asemenea, toate browserele majore acceptă compilarea JIT (exact la timp) pentru JavaScript, ceea ce înseamnă că nu este nevoie să compilați codul înainte de al rula.
 • SimplitateSintaxa JavaScript a fost inspirată de Java și este relativ ușor de învățat în comparație cu alte limbi populare precum C ++.
 • PopularitateJavaScript este peste tot pe web și odată cu apariția Node.js, este din ce în ce mai utilizat pe backend. Există nenumărate resurse pentru a învăța JavaScript. Atât StackOverflow, cât și GitHub arată o cantitate din ce în ce mai mare de proiecte care utilizează JavaScript, iar tracțiunea pe care a câștigat-o în ultimii ani este de așteptat să crească.
 • InteroperabilitateSpre deosebire de PHP sau alte limbaje de scriptare, JavaScript poate fi inserat în orice pagină web. JavaScript poate fi utilizat în multe tipuri diferite de aplicații datorită suportului în alte limbi, cum ar fi Pearl și PHP.
 • Încărcare server JavaScript este partea clientului, deci reduce cererea de pe servere în ansamblu și este posibil ca aplicațiile simple să nu aibă deloc nevoie de un server.
 • Interfețe bogateJavaScript poate fi utilizat pentru a crea caracteristici precum drag and drop și componente precum glisante, toate acestea îmbunătățind foarte mult interfața cu utilizatorul și experiența unui site.
 • Funcționalitate extinsăDezvoltatorii pot extinde funcționalitatea paginilor web scriind fragmente de JavaScript pentru programe de completare terță parte, cum ar fi Greasemonkey.
 • VersatilitateExistă multe modalități de a utiliza JavaScript prin intermediul serverelor Node.js. Dacă ați bootstrap Node.js cu Express, utilizați o bază de date de documente precum MongoDB și utilizați JavaScript pe frontend pentru clienți, este posibil să dezvoltați o aplicație JavaScript întreagă din față în spate folosind numai JavaScript.
 • ActualizăriDe la apariția ECMAScript 5 (specificația de scriptare pe care se bazează JavaScript), ECMA International s-a dedicat actualizării JavaScript anual. Până în prezent, am primit suport pentru browser pentru ES6 în 2017 și așteptăm cu nerăbdare ca ES7 să fie susținut în viitor.

Dezavantaje ale JavaScript-ului

 • Securitate din partea clientuluiDeoarece codul JavaScript este executat din partea clientului, erorile și neglijările pot fi uneori exploatate în scopuri rău intenționate. Din această cauză, unii oameni aleg să dezactiveze complet JavaScript.
 • Suport pentru browserÎn timp ce scripturile de pe server produc întotdeauna aceeași ieșire, browsere diferite uneori interpretează codul JavaScript în mod diferit. În zilele noastre, diferențele sunt minime și nu ar trebui să vă faceți griji cu privire la aceasta, atâta timp cât vă testați scriptul în toate browserele principale.