Aveți nevoie de un monitor 360 Hz? Rată de reîmprospătare ultra-mare explicată

Benötigen Sie einen 360-Hz-Monitor?  Ultrahohe Aktualisierungsraten erklärt
⏱️ 6 min read

În timp ce jucătorii și consumatorii s-au obișnuit oarecum cu afișajele de 144Hz în ultimii ani, aparițiile mai recente ale tehnologiei au făcut să apară monitoare 360Hz pe piață. Este un monitor 360Hz o actualizare utilă peste 144Hz? Aici răspundem la aceste întrebări și nu numai.

Samsung q80 vs q60, video-ro
Samsung q80 vs q60, video-ro

Înțelegerea ratei de actualizare a monitorului și a cadrului

Rata de reîmprospătare se referă la de câte ori un monitor „reîmprospătează” cu un cadru nou într-o secundă. Rata de reîmprospătare standard pentru majoritatea monitoarelor, televizoarelor și telefoanelor este de 60Hz. Rata de reîmprospătare este strâns legată de framerate (FPS), dar cele două nu sunt exact aceleași.

Puteți rula un joc la 100 FPS pe un monitor de 60Hz, dar nu veți vedea efectiv beneficiile complete de 100 FPS. Acest lucru se datorează faptului că rata de reîmprospătare determină frecvența maximă pe care monitorul dvs. o poate afișa efectiv.

În plus, rularea jocurilor la o frecvență mai mare decât monitorul poate suporta va duce la ruperea ecranului, care este perturbatoare pentru orice experiență de joc.

O notă rapidă asupra timpilor de răspuns și a tipurilor de panouri

Când vă uitați la afișaje cu o rată de reîmprospătare ridicată, timpul de răspuns și tipul de panou devin mult mai importante.

Timp de raspuns (numit mai exact timpul de răspuns al pixelilor) măsoară timpul necesar pixelilor individuali pentru a schimba culorile. Dacă timpul de răspuns este prea mare, imaginea dvs. va fi predispusă la fantome și artefacte, ceea ce reduce avantajele unei rate de reîmprospătare ridicate.

Tipul panoului are un impact direct asupra timpului de răspuns al pixelilor datorită limitărilor tehnologiilor existente pe piață în prezent. Principalele trei tipuri de panouri sunt TN, IPS și VA.

  • Panourile TN au timpi de răspuns mai mici și rate de reîmprospătare mai mari, dar cu prețul unei calități a imaginii mult mai proaste – mai ales vizibilă atunci când sunt vizualizate în afara axei.
  • Panourile IPS pot avea timpi de răspuns și rate de reîmprospătare excelente și au cea mai bună calitate a imaginii, dar tind să fie prohibitiv de scumpe și puțin mai lente decât panourile TN de pe panou. Unghiurile de vizualizare sunt și ele cele mai bune.
  • Panourile VA sunt un mediu decent, cu performanțe deosebit de bune în camera întunecată, dar panourile VA sunt, de asemenea, cele mai cunoscute pentru că au timpi de răspuns slabi, chiar și pe afișajele cu o rată de reîmprospătare ridicată. Cu toate acestea, unghiurile de vizualizare tind să fie mai bune decât TN.
Monitoare 360 ​​Hz Explicați demonstrația unghiului de vizualizare
Credit de imagine: RTings.comTestul unghiului de vizualizare pe Dell 2718dgf, un monitor TN de ultimă generație.

Având în vedere toate aceste informații, vă recomandăm să vă lipiți de panourile TN sau IPS dacă alegeți să optați pentru un monitor cu o rată de reîmprospătare ridicată (144Hz sau mai mare) și un timp de răspuns de 5-1 ms, 1 ms fiind cel mai bun caz pentru un ecran de 360Hz.

Cum vă afectează rata de reîmprospătare (și Framerate) asupra jocului dvs.

O rată de reîmprospătare și o frecvență mai mare vă îmbunătățesc la jocuri?

Da și nu. În cele din urmă, abilitatea și practica dvs. vor fi cele care vă determină rezultatele, mai ales în titlurile eSports. Cu toate acestea, ratele reduse și ratele de reîmprospătare sunt un pic dezavantajate, mai ales dacă aveți dificultăți în menținerea a 60 FPS.

Viața reală nu este percepută în cadre individuale, cum ar fi filmele sau jocurile, dar, dacă ar fi, ți-ai putea imagina ca un cadru efectiv nelimitat. Singurul limitator al capacității tale de a reacționa la lucruri în viața reală este propria ta coordonare mână-ochi.

Totuși, monitoarele sunt o altă poveste și chiar și un monitor de 144Hz este departe de mișcarea reală. Cea mai simplă modalitate de a explica diferența dintre doi jucători de altfel egali, cu monitoare diferite, este aceea că cel cu rata de reîmprospătare mai mare vede jocul să se actualizeze mai repede decât celălalt jucător.

Mai ales în jocurile de acțiune cu octanie mare, acest lucru poate face diferența. Dacă doriți să aflați mai multe, consultați studiul de la Nvidia. Această cercetare arată o îmbunătățire tangibilă a performanței jucătorilor în titlurile Battle Royale cu rate de actualizare mai mari.

Monitoare 360 ​​Hz Exemplu explicat Nvidia
Credit de imagine: Nvidia

Doriți să testați dvs. diferite rate de reîmprospătare? Faceți clic aici pentru a deschide testul OZN într-un browser desktop compatibil. (Notă: veți fi în continuare limitat de rata de reîmprospătare a monitorului dvs. curent, dar veți putea vedea cu ușurință diferența dintre FPS mare și mic.)

Concluzie: Aveți nevoie de un monitor 360 Hz?

Dacă doriți o experiență de joc competitivă fără compromisuri, mai ales la nivel profesional, atunci aveți nevoie de una.

Dar pentru un jucător și consumator mediu, cel mai mare beneficiu pe care îl veți vedea după actualizarea de la 60 Hz este de 144 Hz. 240 Hz și 360 Hz oferă beneficii suplimentare, dar acestea sunt în cele din urmă marginale în comparație cu saltul de la 60 la 144 și au un cost monetar mare.

Chiar și pe lângă prețul mult mai ridicat al monitoarelor în sine, va trebui să cheltuiți mult mai mult pe hardware-ul computerului dvs. pentru a împinge efectiv 360Hz – și, dacă vă jucați pe console, oricum nu puteți trece de 120Hz.

Un monitor cu o rată de reîmprospătare ridicată este un upgrade excelent la orice experiență de joc, dar în cele din urmă singura modalitate de a te îmbunătăți la un joc este de a … a te îmbunătăți la un joc. Un monitor elegant nu va face asta pentru tine.

Legate de:

  • Cum se face jocuri multi-monitor în Windows 10
  • Cum să utilizați panoul de control NVIDIA pentru a vă overcloca monitorul
  • Cum să vă calibrați monitorul la perfecțiune gratuit

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x