Java este un limbaj de programare dezvoltat de Sun Microsystems în 1995, care a fost achiziționată ulterior de Oracol. Acum este o platformă completă, cu o mulțime de API-uri standard, API-uri open source, instrumente, o comunitate imensă de dezvoltatori și este utilizată pentru a construi cele mai de încredere soluții de întreprindere atât de către companii mari, cât și mici. Android dezvoltarea aplicațiilor se face pe deplin cu Java și ecosistemul său. Pentru a afla mai multe despre Java, citiți acest și acest.

Versiune

Cea mai recentă versiune este Java 11, care a fost lansat în 2018 cu diverse îmbunătățiri față de versiunea anterioară, Java 10. Dar, din toate punctele de vedere, vom folosi Java 8 în acest wiki pentru toate tutorialele.

Java este, de asemenea, împărțit în mai multe „ediții”:

 • SE – Ediție standard – pentru aplicații desktop și server standalone
 • EE – Enterprise Edition – pentru dezvoltarea și executarea componentelor Java care rulează încorporate într-un server Java
 • PE MINE – Micro Edition – pentru dezvoltarea și executarea aplicațiilor Java pe telefoane mobile și dispozitive încorporate

Instalare: JDK sau JRE?

Descărcați cele mai recente binare Java din site oficial. Aici vă puteți confrunta cu o întrebare, pe care să o descărcați, JDK sau JRE? JRE înseamnă Java Runtime Environment, care este mașina virtuală Java dependentă de platformă pentru a rula coduri Java, iar JDK înseamnă Java Development Kit, care constă în majoritatea instrumentelor de dezvoltare, cel mai important compilatorul javacși, de asemenea, JRE. Deci, pentru un utilizator mediu, JRE ar fi suficient, dar din moment ce ne-am dezvolta cu Java, am descărca JDK.

Instrucțiuni de instalare specifice platformei

Windows

 • Descărcați informațiile relevante .msi fișier (x86 / i586 pentru 32 de biți, x64 pentru 64 de biți)
 • Rulați fișierul .msi. Este un fișier executabil de autoextragere care va instala Java în sistemul dvs.!

Linux

 • Descărcați informațiile relevante tar.gz fișier pentru sistemul dvs. și instalați:

bash $ tar zxvf jdk-8uversion-linux-x64.tar.gz

bash $ rpm -ivh jdk-8uversion-linux-x64.rpm

 • Utilizatorii au posibilitatea de a instala o versiune open source a Java, OpenJDK sau Oracle JDK. În timp ce OpenJDK este în dezvoltare activă și sincronizată cu Oracle JDK, acestea diferă doar în ceea ce privește licențierea chestie. Cu toate acestea, puțini dezvoltatori se plâng de stabilitatea Open JDK. Instrucțiuni pentru Ubuntu :

Deschideți instalarea JDK:
bash sudo apt-get install openjdk-8-jdk

Instalare Oracle JDK:
bash sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java sudo apt-get update sudo apt-get install oracle-java8-installer

Mac

 • Fie descărcați executabilul Mac OSX .dmg din Oracle Downloads
 • Sau utilizați Homebrew la instalare :
brew tap caskroom/cask 
brew install brew-cask 
brew cask install java

Verificați instalarea

Verificați dacă Java a fost instalat corect în sistemul dvs., deschizând Command Prompt (Windows) / Windows Powershell / Terminal (Mac OS și * Unix) și verificând versiunile Java runtime și ale compilatorului:

$ java -version
java version "1.8.0_66"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.8.0_66-b17)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 25.66-b17, mixed mode)

$ javac -version
javac 1.8.0_66

Bacsis : Dacă primiți o eroare precum „Comanda nu a fost găsită” pe oricare dintre ele java sau javac sau ambele, nu intrați în panică, doar că PATH-ul sistemului dvs. nu este setat corect. Pentru Windows, vezi acest răspuns StackOverflow sau Acest articol despre cum să o faci. De asemenea, există ghiduri pentru Ubuntu și Mac de asemenea. Dacă tot nu poți să-ți dai seama, nu-ți face griji, întreabă-ne doar în Camera Gitter!

JVM

Bine, acum, deoarece am terminat cu instalările, să începem să înțelegem mai întâi înțelegătorul ecosistemului Java. Java este un interpretat și compilat limbaj, adică codul pe care îl scriem este compilat în bytecode și interpretat pentru a rula. Scriem codul în fișiere .java, Java le compilează în bytecodes care sunt rulate pe o mașină virtuală Java sau JVM pentru executare. Aceste bytecodes au de obicei o extensie .class.

Java este un limbaj destul de sigur, deoarece nu permite programului dvs. să ruleze direct pe mașină. În schimb, programul dvs. rulează pe o mașină virtuală numită JVM. Această mașină virtuală expune mai multe API-uri pentru interacțiunile mașinii de nivel scăzut pe care le puteți face, dar în afară de aceasta nu puteți juca cu instrucțiunile mașinii în mod explicit. Acest lucru adaugă un bonus imens de securitate.

De asemenea, odată ce codul tău de octet este compilat, acesta poate rula pe orice mașină virtuală Java. Această mașină virtuală este dependentă de mașină, adică are implementări diferite pentru Windows, Linux și Mac. Dar programul dvs. este garantat să ruleze în orice sistem datorită acestei VM. Această filozofie se numește „Scrie o dată, fugi oriunde”.

Salut Lume!

Să scriem un exemplu de aplicație Hello World. Deschideți orice editor / IDE la alegere și creați un fișier HelloWorld.java.

public class HelloWorld {

  public static void main(String[] args) {
    // Prints "Hello, World" to the terminal window.
    System.out.println("Hello, World");
  }

}

NB Rețineți că în fișierul Java numele fișierului ar trebui să fie exact același nume al clasei publice pentru a compila!

Acum deschideți terminalul / Linia de comandă. Schimbați directorul curent din terminal / Prompt de comandă în directorul în care se află fișierul dvs. Și compilați fișierul:

$ javac HelloWorld.java

Acum rulați fișierul folosind java comanda!

$ java HelloWorld
Hello, World

Felicitări! Primul dvs. program Java a rulat cu succes. Aici imprimăm doar un șir care îl transmite API-ului System.out.println. Vom acoperi toate conceptele din cod, dar sunteți binevenit să luați un privire mai atentă! Dacă aveți vreo îndoială sau aveți nevoie de ajutor suplimentar, nu ezitați să ne contactați oricând Gitter Chatroom!

Documentație

Java este puternic documentat, deoarece acceptă cantități uriașe de API-uri. Dacă utilizați orice IDE major, cum ar fi Eclipse sau IntelliJ IDEA, veți găsi documentația Java inclusă în.

De asemenea, aici este o listă de IDE-uri gratuite pentru codarea Java: