Blackberry are șansa să fie din nou relevant după lupta Qualcomm

Blackberry are șansa să fie din nou relevant după lupta Qualcomm

Pe măsură ce războaiele sunt câștigate și pierdute, unele imperii se prăbușesc, în timp ce altele rămân victorioase. Alții sunt ascunși de umbrele entităților mai mari și totuși alții renăsc din cenușa strămoșilor lor. Blackberry a suferit o serie de crize în istoria recentă. Nu mai este compania care a fost odată blocarea coarnelor cu Apple în 2009. Androidul Google a schimbat modul în care este jucat jocul și doar Apple a reușit să se adapteze (datorită bazei sale de clienți mereu loiali și a bibliotecii enorme de aplicații mobile). Research In Motion a abandonat sistemul de operare Blackberry și a adoptat Android pentru telefoanele sale, dar a fost prea puțin, prea târziu. Cu toate acestea, norocul s-ar putea schimba în următorii câțiva ani, deoarece producătorul de telefoane are câteva lucruri bune.

Bătălia Qualcomm care i-a dat lui Blackberry un impuls

Astăzi, Blackberry stă confortabil peste o grămadă de 815 milioane de dolari pe care a câștigat-o un caz de arbitraj împotriva Qualcomm, susținând că plătește în exces comisioanele redevenței către companie. Producătorul de telefoane a văzut o creștere cu aproximativ 16% a valorii stocului ca urmare a deciziei (luată din comparația stocului BBRYN între 04.11.2017 la închidere și 04.12.2017 la deschidere).

Acest nou aflux de capital ar putea determina compania să facă câteva lucruri grozave, cum ar fi să-și intensifice eforturile de marketing și să apeleze la persoanele sub 25 de ani (știi, oameni care nu-și amintesc telefoanele Blackberry).

Privind înapoi la istorie

blackberry-history

Era anul 2009 și totul a fost frumos și liniștit. Blackberry deținea o respectabilă 20% din cota de piață cu telefoanele sale ciudate purtând tastatură. Apoi, Google a intrat fără milă și a lansat Android 2.1, împingându-l agresiv pe piață ca un rulou cu aburi. În martie 2010, AT&T vândea telefoane Android fabricate de Motorola. Acesta a fost începutul unei lungi bătălii ascendente pentru telefoanele BB pe care în cele din urmă le-ar pierde. Până în 2013, sistemul de operare Blackberry nu era altceva decât o amintire în fundul minții chiar și a celor mai îndrăgostiți fani. În ciuda declinului, Research In Motion (numele companiei înainte ca ea să se redenumească Blackberry) s-a menținut pe factorul de formă tactil al tastaturii și pe sistemul de operare defectuos.

A durat până în 2016 (la un an după lansarea Priv, care conducea Android) pentru ca compania să își reevalueze complet strategia și fabrică toate telefoanele sale pentru a se potrivi cu software-ul Android. Până atunci, alți producători importanți precum HTC, LG și Samsung au cumpărat un bilet în tren.

Vânzarea unui telefon necesită un pic de noroc și mult efort pe mai multe fronturi, lucru pe care Blackberry a avut dificultăți în a-l face, având în vedere poziția sa slabă pe piață. Baza sa de fideli, odată loială, a continuat și a început să folosească telefoane de la alți producători. Pentru a spune cel puțin, compania are multe de recuperat, chiar și în lumea afacerilor unde domina cândva.

Citind situația

În ciuda tuturor succeselor pe care le-a avut de-a lungul anilor, nu toate sunt pierdute pentru Blackberry. Câteva decizii bune și un pic de serendipitate ar putea face ca aceasta să înceapă să revină pe piață la fel de puternic ca și în 2009. Deocamdată, ar putea fi o idee bună să comercializeze telefonul pentru companiile care doresc să abordeze amenințarea de încălcări costisitoare și implicarea pe care o are BYOD („aduceți-vă propriul dispozitiv”, un fenomen care descrie angajații care își aduc telefoanele pentru a fi utilizate la locul de muncă) cu această problemă specială. Dacă poate continua să facă ceea ce a făcut când Blackberry Priv s-a vândut peste așteptări, s-ar putea să vedem compania experimentând o renaștere.

Ați cumpăra vreodată un telefon Blackberry? Dă-ne raționamentul tău într-un comentariu!

Scroll to Top