Calculul cuantic va reda HTTPS învechit și vă va arunca securitatea?

Calculul cuantic va reda HTTPS învechit și vă va arunca securitatea?
⏱️ 4 min read

În timp ce navigați pe Internet, este posibil să fi auzit termenul „computer cuantic”La un moment dat sau altul. Sună atât de științific! Ceea ce aduc la masă este foarte simplu: este ceva mai bun decât ceea ce avem în prezent sau altfel nu am lucra la realizarea acestei revoluții tehnologice.

Dar există un lucru pe care criptografii și-l întrebau de ceva vreme: la ce folosesc algoritmii de criptare precum RSA dacă computerele cuantice le vor putea sparge în câteva secunde? Pot face asta chiar? Este o întrebare terifiantă la care mulți oameni ar prefera să nu știe răspunsul.

Cum funcționează criptarea în prezent

Există o mulțime de algoritmi de criptare, fiecare cu propriile metode ciudate pentru a afla cum să vă protejați cel mai bine datele. Dacă ar fi să petrecem timp vorbind despre cum funcționează toate, probabil că ar trebui să scriem câteva mii de pagini de material.

Esențialul este că metodele noastre actuale de criptare vă iau datele și le trec printr-o serie de „pași” programați matematic, pentru a le confunda astfel încât să le puteți „dezactiva” ulterior cu variabilele potrivite. Aceste variabile sunt cunoscute ca „chei”.

Algoritmii moderni precum RSA, SHA-512 și chiar criptografia cu curbă eliptică funcționează în același mod. Aceștia adoptă o abordare complicată pentru a vă ascunde datele în așa fel încât computerele normale ar dura milenii pentru a-și sparge algoritmii.

Dar ce zici de calculatoarele cuantice?

De ce calculatoarele cuantice sunt atât de înfricoșătoare

configurarea computerului cuantic

Când vă așezați și vă conectați la Facebook sau la orice utilizați pe web, probabil că dați de la sine cantitatea de tehnologie și putere de calcul dedicată protejării a tot ceea ce faceți. Este nevoie într-adevăr de o cantitate uimitoare de muncă din hardware-ul extraordinar de scump pentru a începe chiar să spargă bariera pe care aceste servicii o pun între voi și intruși. De aceea nu ne piratăm conturile, deoarece cineva a spart criptarea. Asta se întâmplă doar în filme. Majoritatea motivelor pentru care ajungem victime ale hackerilor pot fi rezumate ca prostie umană, nu ca lipsă de integritate în cea mai puternică criptare a noastră.

Calculatoarele cuantice transformă cam toate acestea pe dos. Deoarece pot procesa informațiile atât de repede și pot face matematică de parcă nu ar fi treaba nimănui, fac un fel de criptare un pic inutil. De fapt, Google a lucrat din greu la implementare un nou tip de criptografie în așteptarea eventualelor atacuri cuantice pe computer.

Un computer cuantic poate rezolva teoretic puzzle-uri RSA și orice folosind criptarea SSL în câteva secunde. Acest lucru înseamnă că HTTPS este practic inutil în acest moment dacă cineva a avut o platformă cuantică masivă și a tras-o pentru a-și asculta traficul. Ei ar putea face acest lucru în mai puțin timp decât este necesar pentru a lua o înghițitură de cafea sau a pronunța cuvântul „Mississippi”.

Ce putem face în legătură cu asta

computer-cuantic-matematică

Nu puteți face nimic pentru a preveni „apocalipsa” cuantică, cu excepția sperării că dificultatea matematică de a „rezolva” criptarea păstrează ritmul înainte ca aceste computere să devină obiecte obișnuite în casele tuturor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci s-ar putea să vă deconectați de la Internet. Fiecare bază de date din lume, fiecare hotspot WiFi acolo și chiar propria casă ar putea deveni potențiale gropi de șerpi.

Din fericire, o mulțime de oameni inteligenți au început deja să lucreze la o soluție. Pentru fiecare teritoriu neexplorat pe care îl traversăm în progresul tehnologic, ne vom confrunta întotdeauna cu probleme ca acestea. După cum sa menționat mai devreme, Google lucrează la ceva numit „învățarea inelului cu erori”. Oricât de măgulitor pare sunetul, este destul de complicat încât să nu fie ușor de rezolvat de computerele cuantice, dar suficient de simplu încât computerele obișnuite să poată folosi algoritmul pentru a comunica.

Buck nu se oprește aici. Google este doar una dintre primele companii care a anunțat că lucrează la o soluție. Foarte probabil, mulți alți oameni care lucrează deja la algoritmi cuantici-computerizați, care vor crește avantajul în lupta dintre criptografie și puterea de calcul.

Crezi că computerele cuantice vor câștiga stăpânirea? Sau există speranța că noile forme de criptare vor salva ziua, iar computerele noastre obișnuite vor putea face față cerințelor de procesare? Spune-ne ce crezi într-un comentariu!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

You may also like...