de Alex Bachuk

Calea către conducerea tehnică: cum să treci de la dezvoltator la lider de echipă

Calea catre conducerea tehnica cum sa treci de la dezvoltator
Totul este despre oameni și munca în echipă

Dacă dezvoltarea software-ului pare că este doar o parte a scopului dvs. profesional, ar trebui să vă gândiți să deveniți un lider tehnologic. Un conducător tehnic ar putea însemna lucruri diferite: un conducător de echipă (fără rapoarte directe) sau un manager. De exemplu, un manager de inginerie este o persoană care este responsabilă pentru echipă și proiectele sale. Asta înseamnă că sunt responsabili și pentru carierele oamenilor, creșterea afacerii, rezultatele, termenele limită, cultura, standardele de cod, datoria tehnică și multe altele.

Dacă sunteți dezvoltator, este posibil să nu fie clar cum să ajungeți de unde vă aflați la o poziție de conducere tehnică. Dacă obiectivul dvs. este să deveniți manager în curând, va trebui să vă întrebați de ce doriți acest rol. A deveni manager poate sau nu să se alinieze obiectivelor tale pe termen lung.

Am intrat în dezvoltarea de software pentru că mă simțeam mai confortabil să lucrez cu computerele decât oamenii. Dar după un timp m-am trezit ajutând din ce în ce mai mulți dezvoltatori. Mi-a plăcut să conduc proiecte și să promovez standarde de cod mai bune. A fost o alegere evidentă pentru mine personal.

Pentru mulți ingineri de software, creșterea ca contribuitor individual (IC) ar putea fi o cale mai adecvată. Multe companii oferă alternative IC la management. Aceste alternative includ un inginer personal, inginer distins sau coleg inginer. Acestea sunt roluri tehnice foarte înalte, dar nimeni nu le raportează așa cum ar face un manager.

1611938288 607 Calea catre conducerea tehnica cum sa treci de la dezvoltator
stereotipul unui dezvoltator: consumul de pizza, lucrul singur noaptea etc, etc

Deci, vrei să devii manager de inginerie sau alt tip de lider de echipă? Este important să fii sincer cu privire la ceea ce te determină – scrie cod și software de arhitectură? Sau, îi ajută pe ceilalți să obțină rezultate mai bune, să negocieze termene cu părțile interesate și să convingă echipa dvs. de afaceri că refacerea codurilor nu este o pierdere de timp? Răspunsurile dvs. la aceste întrebări ar trebui să vă ajute să determinați ce cale este cea mai potrivită pentru rezultatele dorite.

Dacă sunteți încă convins că o cale de conducere tehnică este potrivită pentru dvs., atunci aveți ceva de lucru în față. Luați în considerare colaborarea cu managerul dvs. sau cu un mentor pentru ca aceștia să vă ajute în domenii în care sunteți mai puțin familiarizați. Iată o schiță a zece domenii cheie de concentrare:

Pășind. Un adevărat lider poate conduce fără titlu sau autoritate. Oricine are un titlu de lux și suficientă autoritate dată de organigrama poate da ordine. Dar asta nu este ceea ce este conducerea – este vorba despre ceea ce faci.

Prin urmare, ar trebui să începi mic. Asumă-ți mai multe responsabilități în timpul proiectelor dificile. Ajutați-vă colegii oferind feedback în cererile de extragere Oferă-te voluntar pentru a prezenta actualizările proiectului. Propuneți îmbunătățiri fluxului de lucru al echipei sau al produsului. Mentor un coleg.

Există destule oportunități pe care oamenii fie nu vor să le vadă, fie nu au suficientă expertiză sau încredere pentru a le lua. Stabiliți cu ce se luptă colegii dvs., apoi intensificați-le și faceți-le.

Proprietate. Atunci când îți asumi responsabilități, fii responsabil pentru tot ceea ce faci sau nu faci. Un lider își asumă responsabilitatea și evită să dea vina pe alții pentru greșeli, lipsa termenelor limită sau erori.

În loc să vă plângeți de o eroare introdusă de cineva, ajutați-i doar să o remedieze și să explice cum să o evite în viitor. Venirea cu scuze nu ajută pe nimeni. Faceți-vă timp pentru a livra ceea ce v-ați angajat. Dacă este necesar, negociați un termen mai bun cu managerul dvs. Rulați un proiect precum propria afacere și, de fapt, aveți grijă de el.

Recent, unul dintre liderii tehnologici din echipa mea a atras cea mai recentă ramură master. Au văzut o scădere mare a acoperirii testelor unitare. Mai degrabă decât să se plângă, a adăugat lipsa acoperirii testelor. Și apoi a prezentat cum să verificați corect acoperirea și cum să scrieți un test de unitate pentru caracteristici complexe. El s-a oferit să ajute dacă cineva are nevoie de el fără să dea vina pe nimeni. Echipa a apreciat asta.

Relații (sau politica). Uneori oamenii interpretează greșit relațiile și le numesc „politică”. Sunt aceleași lucruri. Dacă nu vrei să te ocupi de „politică”, atunci poate că te gândești din nou dacă vrei să ajungi la conducere în primul rând.

Construirea de relații semnificative este una dintre responsabilitățile managerilor de inginerie. Managementul face ca lucrurile să se întâmple prin intermediul altor oameni. Începeți să construiți relații bune cu alți manageri de inginerie. Ei sunt viitorii tăi colegi.

Există câteva modalități de a face acest lucru, cum ar fi prezentarea la discuții tehnice, organizarea de ateliere și mentorarea dezvoltatorilor din afara echipei dvs. Managerii de inginerie vor aprecia relațiile pe care le construiți prin aceste sarcini.

Expertiza tehnica. Un manager de inginerie ar trebui să fie mai întâi inginer. Ei trebuie să aibă o experiență puternică în ingineria software-ului și o experiență practică. A deveni unul dintre cei mai puternici ingineri din echipă este o cerință. Un manager care nu poate codifica sau nu înțelege detaliile tehnice nu poate participa la discuții tehnice. Odată ce deveniți manager, ar trebui să vă păstrați întotdeauna abilitățile suficient de clare pentru a fi competenți la arhitectura de nivel superior.

Mentorat. Orice „dezvoltator foarte bun” din echipă care nu este un jucător de echipă este mai dăunător decât util. Dacă ești puternic din punct de vedere tehnic, atunci ar trebui să îi ajuți pe ceilalți să ajungă la nivelul tău. Programarea în perechi, recenzii de cod, prezentări, proiecte open source sau sursă internă sunt toate exemple excelente de cum să începeți să îndrumați pe alții.

Este rar ca cineva să vină la tine și să-ți ceară să-l îndrumi. Totuși, marcându-vă „expertul” și făcând în mod proactiv lucrurile menționate mai sus, oamenii vor începe în mod natural să vină la dumneavoastră pentru sfaturi. Ajutându-i pe alții, construiești relații semnificative și câștigi respectul oamenilor. Sperăm că fac același lucru în schimb și îi îndrumă și pe alții.

Management de proiect. Realizarea proiectelor la timp este una dintre responsabilitățile de bază ale oricărui lider. Dacă, ca dezvoltator, îți lipsesc constant termenele limită și subestimezi sarcinile, alții nu pot avea încredere în tine. Trebuie să fii organizat și să fii la curent cu sarcinile tale.

Știm cu toții că estimarea proiectelor software este dificilă, deoarece există o mulțime de incertitudine. Cu toate acestea, cu procesul corect, nu este imposibil. Comunicați constant progresul și așteptările proiectului cu managerul sau părțile interesate.

De exemplu, echipa mea face un raport săptămânal de stare, unde conducătorii tehnologiei proiectului au ocazia să comunice progresul, să menționeze orice blocant sau să ridice o preocupare majoră de a nu livra la timp.

Comunicare. Comunicarea clară și concisă este o caracteristică foarte importantă a oricărui lider. Dacă nu puteți explica clar ce doriți de la echipa dvs., atunci ați eșuat ca lider înainte de a începe chiar și orice lucrare.

Comunicarea vine în multe forme, inclusiv limbajul verbal, scris și chiar corporal. Lucrați întotdeauna la îmbunătățirea tuturor abilităților dvs. de comunicare.

Echipa mea a ratat câteva termene, deoarece nu am reușit să comunic cerințele în mod clar și la timp. Au existat puține cazuri în care lipsa comunicării a creat confuzie în echipa care trebuia să facă ce. Am aflat că dependența de managerii de proiect sau de părțile interesate din afaceri pentru a explica detaliile proiectului nu funcționează. Un manager de inginerie trebuie să înțeleagă proiectul și apoi să-l explice și să-l vândă echipei. Și motivați-i să dorească să lucreze la asta.

Gestionarea. Gestionați-vă managerul (și, uneori, managerul acestora). Aceasta înseamnă comunicarea constantă cu aceștia și gestionarea așteptărilor. Managerilor rareori le plac surprizele, bune sau rele. Stabilește relații de încredere cu managerul tău. Fii persoana preferată pentru proiecte importante și de înaltă calitate și realizează-le la timp și la buget. Apoi vor urma mai multe proiecte și puteți repeta procesul.

Conflict și crize. Problemele de producție se întâmplă, indiferent de câte teste de unitate sau de integrare aveți. Da, doriți să reduceți la minimum numărul de erori pe care proiectele dvs. le au. Ceea ce contează mai mult este modul în care gestionați problemele de producție. O persoană care începe să intre în panică sub presiune este imediat descalificată ca lider în ochii altora. Echipa și alți manageri vor să vadă o persoană calmă, care are totul sub control, chiar și în cele mai stresante situații.

Un lider tehnic cu care obișnuiam să lucrez era întotdeauna calm. Nu a existat niciun conflict sau presiune care să-l poată face să prindă. Cel puțin nimeni nu l-a văzut stresat. Când a venit să trateze o problemă de producție la 3 dimineața, nu a dezamăgit. Problema a fost rezolvată în câteva minute și a apărut la lucru de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic.

Un alt lider tehnologic a fost atât de stresat cu termenul limită pe care l-a chemat bolnav în ziua în care trebuia să lansăm funcția. Era atât de neliniștit, încât îi făcea pe toți ceilalți din jurul său să nu fie confortabil să lucreze cu el.

Chiar dacă acestea sunt 2 opuse complete, puteți ghici care dintre ele a avut mai mult succes ca lider tehnologic.

Viziune. Pentru tot ceea ce sunt responsabili, un lider ar trebui să înțeleagă „de ce”. De asemenea, aceștia sunt responsabili pentru a se asigura că toți ceilalți înțeleg „de ce” lucrează la un proiect. Un lider trebuie să explice (adesea de multe ori) de ce se întâmplă proiectul, de ce oamenii specifici lucrează la el și cum se încadrează acest proiect în „imaginea de ansamblu”. O echipă trebuie să creadă în ceea ce face, numai atunci pot fi eficienți.

1611938289 667 Calea catre conducerea tehnica cum sa treci de la dezvoltator
Conducerea nu se limitează la una sau două persoane

Conduceți calea înainte, începând de astăzi

Conducerea nu se limitează la una sau două persoane, așa că nu așteptați permisiunea, intensificați azi. Fii un expert în domeniul tău și începe să-i ajuți pe oameni atunci când sunt blocați. Lucrați la abilitățile dvs. de comunicare, chiar și ceva minor, cum ar fi documentația tehnică. Construiește relații profesionale excelente cu colegii tăi actuali și potențiali. Asigurați-vă că vă gestionați timpul cu înțelepciune și că veți fi la curent cu termenele proiectelor dvs. Și nu uitați că leadershipul este legat de oameni, așa că ajutați oamenii să crească și să facă cea mai bună treabă.

Mă puteți găsi pe Twitter https://twitter.com/netxm dacă aveți întrebări sau doriți doar să spuneți „salut”.