de Sari Harrison

Calea mea de la ingineria software la managementul produselor

Și câteva sfaturi despre cum să o faci singur

Calea mea de la ingineria software la managementul produselor
Fotografie de Izbucni pe Unsplash

Sunt deseori întrebat cum să trec la gestionarea produselor. De ingineri de software, manageri de proiect, manageri de marketing pentru produse, oameni de știință de date, oameni din QA … Mă întreb dacă știu ce cer ei.

Iată cum sa întâmplat pentru mine.

Dragoste la primul program

Tatăl meu a cumpărat familiei un computer când aveam 12 ani. A venit cu un manual de programare BASIC și am intrat direct în primul program al tuturor – Hello World! Apoi a trecut la copierea codului pentru „Scuze!” joc din manual, găsind și rezolvând o grămadă de bug-uri.

În copilărie, mi-a plăcut întotdeauna să fac puzzle-uri, iar programarea a fost ca rezolvarea puzzle-urilor pentru a face computerul să facă ceea ce îmi doream. Am fost instantaneu agățat și am decis că urmează să mă specializez în informatică. Da, la 12.

Mă uit înapoi la asta și mă mir un pic. Atât de decisiv … O astfel de mare ascultare a intuiției mele … De ce nu pot face asta tot timpul ?? Am experimentat acest tip de claritate doar de câteva ori în viața mea. Un altul este mutarea către PM. Dar sar înainte.

Calea mea de la ingineria software la managementul produselor

Apple Runda 1

După facultate, mi-am aterizat munca de vis ca inginer de software la Apple, pe vremea lui John Sculley. Am lucrat la Apple Internet Router sub Alan Oppenheimer, care a scris literalmente cartea pe stiva de rețea Apple.

Eram practic singura femeie inginer din echipă. Tipul care îmi pregătea telefonul m-a întrebat dacă „îl susțin” pe Alan. Mi-au luat câteva minute să-mi dau seama că credea că sunt noul administrator al lui Alan. Dar din nou, deviez …

Am lucrat la Apple timp de 8,5 ani în runda 1 (vom salva runda 2 pentru altă dată). Am avut 4 CEO-uri. După John Sculley, au fost Michael Spindler, Gil Amelio și apoi revenirea lui Steve Jobs.

Când Steve s-a întors, a concediat părți imense ale forței de muncă și a anulat multe proiecte, inclusiv cel la care lucram. Totuși, nu am reușit să obțin un pachet de despăgubire, pe care la momentul respectiv, îl consideram cu toții cea mai bună opțiune (ce știam?).

Am continuat la Apple încă câțiva ani, livrând prima versiune a Keychain-ului Apple și prima suită API pentru Internet (Subwoofer). Lansarea iMac. Am vorbit la WWDC de 3 ori. Am avut succes prin majoritatea definițiilor, inclusiv a mea.

Managementul calității totale (TQM)

Apple nu avea gestionarea produselor pe atunci (sau acum, de altfel). A existat o echipă de marketing pentru produse cu personal foarte ușor, care a scris ipotetic „Documente de cerințe de piață” (MRD). Dar dacă am văzut vreodată una, s-a făcut după ce am scris specificațiile tehnice și am adăugat o valoare de ~ 0.

Din fericire, m-am născut un prim gânditor de principii. Simon Sinek probabil că eram încă la școala generală, dar începeam de ce oricum. Nevoia mea de a-mi da seama de ceea ce trebuie făcut mai departe și de a nu avea pe cine să mă ghideze, mă conduce la ceva numit TQM.

A existat un consultant TQM care plutea în jurul Apple, care lucra cu alte echipe de care am ajuns. Și l-am pus să vină să-l învețe echipei de rutare.

După cum mi-a fost învățat, TQM a fost în esență gândire de design, dar axat exclusiv pe tehnologie. Și, pentru a fi sincer, există elemente ale acestuia care depășesc gândirea de proiectare (îmi pare rău IDEO). În special, concentrarea pe întreaga echipă dezvoltă empatie pentru client, spre deosebire de doar proiectanții.

Așa că am plecat și am făcut vizite la clienți și am obținut informații despre produs prin empatie. Înapoi în 1995. Acest lucru m-a condus la prima mea idee de produs – Apple / IP Gateway. A fost un mare succes până când IP a preluat majoritatea rețelelor existente și AppleTalk a fost depreciat.

Și nu s-ar fi produs fără empatia clienților. Mai ales că acesta a fost un produs B2B. Clienții noștri nu l-au „cerut”. Tocmai am văzut problemele pe care le-au avut prima mână și că tunelarea IP prin AppleTalk ar ajuta.

Persoană direct responsabilă (DRI)

După timpul petrecut în rutare, m-am mutat în echipa Cyberdog care dezvolta o suită de aplicații pentru Internet. FTP, Telnet, Gopher, SMTP și HTML … Bănuiesc că mulți dintre voi trebuie să le căutați? Am făcut toate acestea cu o echipă de aproximativ 25 și cam așa și am fost unul dintre managerii de inginerie.

După prima lansare, am fost uns „DRI” din Cyberdog. Acest concept este unic pentru Apple și de aceea nu există încă o gestionare a produsului acolo despre care să vorbim. DRI este de obicei un manager de inginerie și include atât proprietatea produsului, cât și conducerea echipei de ingineri care creează produsul.

Este un concert grozav dacă echipa este destul de mică. Mi-a plăcut. În afară de detaliile minore pe care încă trebuia să le scriu cod.

Mi-a plăcut să scriu cod suficient de bine, nu mă înțelege greșit. Dar mi-a cerut să fiu complet concentrat, ceea ce nu este întotdeauna posibil într-un mediu cu ritm rapid. Și am preferat mult restul slujbei mele.

Uneori am devenit destul de ciudat. Îmi amintesc sentimentul când testerul meu principal a venit la ușa mea când încercam să dau seama de o eroare super dură. Mi-ar lua toată energia să nu țip „lăsați-mă în pace – lucrez!”. În retrospectivă, acestea au fost date foarte bune?

Una peste alta, am fost un coder decent. Mai bine iterați codul altcuiva decât să începeți de la zero. Dar am fost un DRI grozav. Mi-a plăcut să fac apeluri de prioritate dure. Mi-a plăcut mult cercetarea utilizatorilor. Mi-a plăcut să conduc echipa înainte, să scurg ambiguitatea. Mi-a plăcut chiar să scriu specificații.

1611461468 534 Calea mea de la ingineria software la managementul produselor

Managementul programului Microsoft

În calitate de DRI al Subwoofer-ului (prima suită API pentru Internet), m-am dus la Microsoft într-o zi să văd dacă ne-ar putea dori să facem ceva partajare de cod cu echipa lor Mac Internet Explorer.

M-am așezat într-una din sălile lor de conferință și vine tipul acesta care se prezintă ca manager de program. Mă gândesc „uh… pot vorbi cu cineva tehnic, te rog? Unde este managerul de dezvoltatori? ”

Dar s-a dovedit că este tehnic și a înțeles afacerea. Interesant, m-am gândit … care este exact acest rol?

Notă laterală pentru cei care nu au funcționat la Microsoft. Managementul programului este managementul produselor. Disciplina a început acolo când alte companii de tehnologie au avut marketing de produse și management de produs ca o singură persoană. Microsoft a fost primul care le-a împărțit. Primul care are pe cineva complet concentrat asupra a ceea ce ar trebui să construim, de ce și puțin despre cum. Și ei îl numesc „gestionarea programului”.

În 2001, am primit un telefon de la un prieten care era la Apple cu mine și a cărui companie (WebTV) fusese cumpărată de Microsoft. „Sari”, a spus el, „avem nevoie de manageri de programe aici și m-am gândit la tine”.

Știa, înainte de mine, că sunt PM. Chiar dacă amândoi am petrecut cea mai mare parte a carierei noastre la Apple, unde nu existau.

M-am alăturat echipei (lăsând o tonă de stoc Apple în urmă, hoops …). Prietenul meu a plecat la Google la scurt timp după aceea. Dar îmi găsisem chemarea dintr-o perspectivă disciplinară și nu mă uitam niciodată în urmă.

Gânduri finale și unele sfaturi

Povestea mea este una a cuiva care are inima PM și și-a găsit drumul spre ea în mod organic. Așadar, prima mea întrebare pentru tine este exact aceea:

Ești un prim-ministru la inimă?

Uită-te bine la motivul pentru care vrei să fii PM. Este greu să înțelegi care este rolul dacă nu îl faci deja, deci de unde știi? De ce ești atras de ea? Citește câteva din celelalte mele bloguri. Esti sigur?

Faci deja treaba? Fără titlu?

Dacă vă aflați într-un rol de inginerie, proiect, program sau design astăzi și nu aveți un PM, cine face munca PM? Lucrarea – definirea produsului, conducerea lucrurilor înainte, fiind catalizatorul pentru luarea unor decizii dificile – trebuie să fie realizată. De cineva.

Dacă ești tu și este partea ta preferată din slujba ta, atunci este un semn bun că este rolul potrivit pentru tine. De asemenea, puteți să vă prezentați într-un interviu.

Încearcă-l acolo unde ești.

Dacă aveți un PM, întrebați-i dacă puteți ajuta într-un fel. Cei mai mulți PM vor sări la șansă, deoarece sunt copleșiți de muncă. Da, va trebui să o faci pe lângă munca de zi cu zi. Îmi pare rău? ‍♀️.

Efectuarea schimbării în organizația dvs. actuală este ceea ce vă recomand, dacă este posibil. Știți deja produsul și tehnologia și acest lucru este de un ajutor extraordinar.

Anunțați-l pe liderul premierului că sunteți interesat. Aflați ce caută. Cere idei despre cum poți exersa abilitățile necesare sau dovedi că le ai.

Ia un curs.

Pregătește-te. Există o grămadă de clase de management al produselor pe care le puteți lua. Nu am de gând să recomand o anume. Intreaba in jur. Principalul lucru cu care o clasă vă va ajuta este să vă expuneți la care este rolul și să vă oferiți vocabular. Și arătați managerilor de angajare că aveți suficientă grijă pentru a dedica timp și energie. De asemenea, vă va extinde rețeaua.

Apropo de rețea … Ceea ce nu cred că ajută atât de mult este „rețeaua”. Ceea ce vreau să spun prin asta este participarea la evenimente de rețea, întâlniri sau conferințe. Relațiile pe care le începeți acolo vă pot ajuta în câțiva ani dacă le hrăniți. Dar nu vor ajuta în curând.

Folosiți-vă rețeaua.

Cred că a ta existent rețeaua poate ajuta. Așa am obținut primul meu rol de prim-ministru, fără să intenționez chiar. Cineva care te consideră o opțiune excelentă este cel mai bun mod de a obține orice loc de muncă, inclusiv prim-ministru. Deci, anunțați rețeaua dvs. existentă că doriți să faceți schimbarea. Și nu, nu știu o scurtătură pentru a construi o rețea bună?

Sper din suflet să-ți găsești drumul spre a fi un prim-ministru și să-l iubești la fel de mult ca mine. Mult noroc!