Când efectuați cercetări, datele dvs. se vor încadra în două categorii: calitative sau cantitative. Deci, care este diferența dintre aceste două tipuri de date?

Ei bine, iată un mod rapid și ușor de a vă aminti cel puțin diferența de bază: date cantitative se ocupă cu quanlucruri – numere și informații măsurabile, cum ar fi câte persoane vizitează un site web în fiecare zi. Totul ține de cantitate (sună cantitativ, nu?).

Pe de altă parte, date calitative vă oferă mai multe informații despre ceea ce oamenii gândesc, simt și cred – calcaracterul unui lucru, persoană sau situație. În regulă, asta e ceva mai întins, dar funcționează.

Acum, să intrăm mai în detaliile cercetării calitative și cantitative, astfel încât să știți cum să le conduceți.

Ce este cercetarea calitativă?

Cercetarea calitativă se concentrează pe perspectiva umană și răspunde de obicei la întrebarea „de ce?” Dacă doriți să aflați cum își percep oamenii mediul, de ce au anumite credințe sau cum își înțeleg problemele, veți efectua cercetări calitative.

Totul este și despre context. Când cercetați un grup, doriți să le studiați în mediul lor natural. Acest lucru vă oferă informații despre comportamentul, credințele, opiniile și așa mai departe.

Cum desfășurați cercetări calitative?

Puteți efectua cercetări calitative în câteva moduri diferite. Efectuarea de interviuri, înființarea de focus grupuri, oferirea oamenilor de chestionare deschise, studierea colecțiilor de fotografii și observarea oamenilor în rutina lor zilnică sunt toate forme de culegere de date calitative.

Când interacționați cu oamenii în aceste moduri, dați posibilitatea de a oferi răspunsuri mai aprofundate și mai elaborate. Nu răspund doar „da” sau „nu” – îți spun ce părere au.

De asemenea, puteți face observații din fotografii sau din vizionarea oamenilor – lucruri precum felul în care oamenii se privesc cu dragoste sau modul în care doi bătrâni ar putea ține mâna în timp ce se uită la televizor.

Din aceste observații, puteți teoriza că acei oameni se iubesc, sunt apropiați unii de alții, se cunosc bine și se simt confortabil unul lângă celălalt și așa mai departe. Lucruri greu de cuantificat cu cifre sau măsurate cu cifre.

Ce este cercetarea cantitativă?

Cercetarea cantitativă, pe de altă parte, presupune colectarea faptelor și cifrelor și rezultă adesea în date structurate numerice. Gândiți-vă la datele pe care le puteți pune într-o foaie de calcul și le puteți analiza.

În loc să vorbiți cu oamenii și să obțineți opiniile, le puneți întrebări da sau nu. În loc să întrebi pe cineva de ce face ceva, afli ce fac sau câți oameni fac acel lucru sau cât de des – și așa mai departe.

Foarte rapid – ce sunt datele structurate?

Să presupunem că te uiți la o rețetă pe blogul tău preferat de gătit online. Datele structurate sunt lucruri precum ingredientele, temperatura cuptorului, câte calorii are o porție și cât timp gătiți mâncarea. Toate acestea sunt lucruri cuantificabile (și măsurabile cu numere / fapte).

Datele nestructurate, pe de altă parte, ar include mica poveste a bloggerului alimentar despre modul în care au descoperit sau au creat rețeta, ce au spus oamenii despre cât de delicioasă este și cât de mult adoră textura acelor cookie-uri moi și gooey. Nu puteți măsura aceste date – sunt bazate pe opinie și experiență.

Cum desfășurați cercetări cantitative?

Puteți efectua cercetări cantitative privind datele statistice (câte persoane au făcut x), oferindu-le testelor cu alegere multiplă sau teste adevărate / false, punându-le întrebări da / nu într-un sondaj și așa mai departe.

Una peste alta, încercați să răspundeți la întrebarea „ce” sau „cum” – ce este ceva, care este numărul de persoane care comandă de la Amazon în fiecare zi, câte mașini sunt în parcarea respectivă.

Datorită naturii datelor și a metodelor de colectare, contextul nu este un factor în acest tip de cercetare.

Cu cercetarea cantitativă, sunteți interesat să adunați date care să susțină și să dovedească sau să infirme o ipoteză sau o teorie pe care o aveți deja.

Deci, în loc să observați și să discutați cu oamenii și apoi să formați o teorie despre ce se întâmplă, vă colectați datele și apoi faceți concluzii cu privire la validitatea ipotezei pe baza acestor date.

Este mai bună cercetarea calitativă sau cantitativă?

Bine, deci aveți aceste două metode de cercetare – care este mai bine?

Ei bine, majoritatea oamenilor ar susține că sunt mai buni când sunt folosiți împreună. Sunt complementare. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale (pe care le vom discuta), dar fiecare metodă aduce cu siguranță informații importante.

Înainte de a discuta despre modul în care pot lucra împreună, să analizăm binele și răul fiecăruia.

Pro și contra ale cercetării calitative

Să începem cu binele. Cercetarea calitativă vă permite să vă adânciți într-o problemă, situație sau context și să vedeți de ce se întâmplă lucrurile. Obțineți informații personale de la subiecții dvs. care nu pot proveni neapărat din cifre și cifre.

Aveți, de asemenea, avantajul contextului, care poate arăta lumina de ce o persoană a spus anumite lucruri sau a simțit un anumit fel (de exemplu, dacă locuiește într-o zonă de război sau într-un sat mic din mijlocul nicăieri sau în cel mai mare oraș in lume).

Pe de altă parte, cercetarea calitativă este mai consumatoare de timp și, prin urmare, costisitoare. Este nevoie de mult mai mult timp pentru a intervieva oameni sau a înființa focus grupuri decât pentru a trimite cuiva un simplu sondaj da / nu.

De asemenea, poate fi mai greu să îi faci pe oameni să participe la cercetări calitative. Este posibil să nu aibă timp sau energie (sau dorință) pentru a împărtăși pe larg.

În cele din urmă, cercetarea calitativă nu este niciodată cu adevărat definitivă. Oamenii se schimbă mereu, la fel și percepțiile lor despre lumea din jur. Așadar, deși datele calitative vă pot ajuta să vă informați ipoteza și să completați lacunele din cercetarea dvs., acestea ar trebui, de obicei, să fie susținute de date cantitative.

Pro și contra ale cercetării cantitative

Cercetarea cantitativă produce fapte grele, cifre și alte lucruri măsurabile. Ceea ce poate fi foarte util atunci când încercați să demonstrați o teorie sau să înțelegeți cu ce aveți de-a face.

De asemenea, este independent de lucruri schimbătoare, cum ar fi părtinirea cercetătorilor sau opiniile sau stările actuale ale oamenilor. Deci, cercetarea calitativă este repetabilă și poate fi testată și testată din nou și din nou.

Și, practic, analiza cantitativă a datelor poate fi efectuată mult mai rapid decât cercetarea calitativă. Puteți pur și simplu să trimiteți cuiva un sondaj, să colectați datele de răspuns și să le aruncați într-o foaie de calcul sau într-o bază de date. De acolo, rularea diferitelor interogări și analize este ușoară (presupunând că știți ce doriți să întrebați).

Cu toate acestea, cercetarea cantitativă este limitativă în anumite moduri. Oamenii nu își pot explica răspunsurile la un test cu alegere multiplă sau la un sondaj da / nu (din nou, lipsă de context). Aceasta înseamnă că nu puteți lua în calcul factorii umani.

Deci, în timp ce aveți faptele și numerele, trebuie să decideți cum să le interpretați și să le utilizați în cercetarea dvs. (Acest lucru poate fi atât bun, cât și rău.)

Cum să folosiți împreună cercetarea calitativă și cantitativă

Uneori, cel mai bine este să începeți cu cercetări calitative – adunați informații, discutați cu oamenii, încercați să le înțelegeți problemele / percepțiile / opiniile, apoi formați o ipoteză.

Apoi, odată ce ați avut ipoteza, utilizați metode cantitative pentru a confirma (sau respinge) cu analiza datelor. Acest lucru vă va arăta dacă problema / problema / situația există în general sau a fost doar o parte a percepției cuiva.

Însă cercetarea / cunoștințele calitative vă pot ajuta și la completarea datelor / concluziilor structurate – dacă ați aflat că x persoane vă folosesc site-ul în fiecare zi, citatele de la oameni despre motivul pentru care îl folosesc (spre deosebire de o altă companie) vă pot învăța mai multe despre ce funcționează (sau nu) și de ce.

Exemple de cercetări calitative și cantitative

Primul exemplu

Spuneți că doriți să aflați mai multe despre persoanele care vizitează Parisul în vacanță. Ai putea să te uiți la datele de zbor, numerele de admitere la muzeu, informații turistice pentru a afla câte persoane vizitează Parisul în fiecare an. Dar asta nu vă va spune de ce vizitează.

Pentru a afla de ce, trebuie să întrebați oamenii de ce doreau să viziteze Parisul, care era partea lor preferată a orașului, cum a fost experiența lor ca turist la Paris și așa mai departe. Acest lucru vă va oferi informații despre ceea ce îi motivează pe oameni să călătorească acolo în primul rând.

Alt exemplu

Să presupunem că conduceți un site de comerț electronic care îi ajută pe oameni să-și revândă îmbrăcămintea uzată ușor.

Puteți aduna informații despre câte persoane vând haine pe site-ul dvs., câte articole a vândut o persoană obișnuită, câte persoane vizitează site-ul pentru a cumpăra hainele etc. Tot ce este chiar acolo în analiză.

Dar dacă doriți să știți de ce oamenii aleg să vă folosească site-ul – fie pentru a vinde, fie pentru a cumpăra haine – ați dori să începeți prin realizarea unui chestionar deschis sau pentru a cere feedback cu privire la un sondaj.

De asemenea, dacă doriți să știți ce le place la site-ul dvs. și cum influențează acest lucru decizia lor de a-l utiliza, le puteți cere să descrie experiența lor folosind site-ul și așa mai departe.

În cele din urmă, veți dori să utilizați atât cercetări calitative, cât și cantitative pentru a obține imaginea completă. Și nu veți folosi doar unul și apoi îl veți folosi doar pe celălalt. Puteți merge înainte și înapoi între cele două metode pe măsură ce cercetarea dvs. evoluează și adunați mai multe informații.

Acest lucru vă va ajuta să obțineți o imagine mai completă, să formați o ipoteză mai puternică și mai profundă și să stabiliți atât fapte despre, cât și informații despre situație.